HSSC Haryana Field Inspector (Store) previous exam paper - 2017 (Third Shift)

HSSC हरियाणा फील्ड इंस्पेक्टर (स्टोर) परीक्षा – 2017 (तृतीय पाली)

81. निम्न में से कितने सुझाव दिया कि आर्यों का मूलस्थान मध्य एशिया था?
A. प्रो. मॅकडोनाल्ड
B. बॅडेनस्टीन
C. मैक्स मुलर
D. सर विलियम जोन्स

Show Answer

Answer -C

Hide Answer


82. ‘दस राजाओं की लड़ाई’ इस नदी के तट पर लड़ी गई?
A. सतलज
B. झेलम
C. सिन्धु
D. रावी

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

83. हरियाणा के किस भाग में सबसे कम वर्षा होती है?
A. उत्तर पूर्व
B. दक्षिण पूर्व
C. उत्तर पश्चिम
D. दक्षिण पश्चिम

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

84. Plural of ‘ox’ is
A. Oxes
B. Ox
C. Oxen
D. Oxus

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

Direction (85-87): Identify the error if any in A, B, C part of the sentence if there is no error your answer is D.

85. A. Never once
B. I have been
C. such a beautiful sight
D. No error

Show Answer

Answer -A

Hide Answer




86.
A. He ought not have
B. done such a
C. fifity thing
D. no error

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

87. A. He could succeed
B. in catching the ball
C. before it reaches the boundary line
D. no error

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

Direction (88-89): Choose the correct alternative to fill in the blanks.

88. There is an exception ……..every rule.
A. by
B. in
C. to
D. on

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

89. The accused ………. that he had met the deceased before
A. refused
B. denied
C. defined
D. exclaimed

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

Directions (90-91) : In the following questions choose the word which has opposite meaning to the word in CAPITAL.

90. HOLLOW
A. solid
B. collect
C. polish
D. None of the above

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

91. PERMIT
A. brief
B. prohibit
C. proclaim
D. None of the above

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

Direction (92 and 93):In each sentence there are two blank spaces. Find out which of words given below each sentence can be used to fill in the blanks to match the sentence meaningfully complete.

92. It is ………. for everytax payer to ………. the tax returns to the income Tax Department.
A. Binding, pay
B. Worthwhile, evade
C. Obligatory, submit
D. Possible, remit

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

93. He is usually ……. but today he appears rather ……
A. calm, disturbed
B. tense, restless
C. quiet, calm
D. calm, quiet

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

निर्देश (94 और 95): इनके विरोधार्थक पद चुनकर लिखिए।

94. सदुपयोग
A. दुरपयोग
B. दुरपयोग
C. अपयोग
D. उपयोग

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

95. अर्पण
A. ग्रहण
B. अनर्पण
C. अनार्पण
D. सुपर्ण

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

निर्देश (96 और 97): समान अर्थ को देने वाले शब्द को चुनकर लिखिए।

96. मदिरा
A. मंदिर
B. मद्य
C. वसंत
D. दुनिया

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

97. हाथी
A. पाणि
C. हस्ती
D. हस्त

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

98. 2 1/2 को हिन्दी में कहते हैं?
A. अढाई
B. दो आधा
C. आधा दो
D. ढाई

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

99. ‘मेहनती’ का ठीक विरोधार्थक पद है
A. न मेहनती
B. आलसी
C. आलस्त
D. अलसि

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

100. इनमें से सही अक्षर विन्यास का शब्द है
A. अध्यापक
B. अद्यापक
C. अदयापक
D. अद्यापका

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

You may also like :

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*