Allahabad High Court ARO exam paper 2019

Allahabad High Court ARO exam paper 2019

141. अक्टूबर 2018 में, आसियान देशों के रक्षा मंत्रियों की 12वीं बैठक _____ में आयोजित हुई थी।
(a) जकार्ता
(b) कुआला लम्पुर
(c) सिंगापुर
(d) बैंकॉक

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

142. इनमें से कौन-सा देश यूरोपीय संघ (ई.यू.) का सदस्य नहीं है?
(a) ऑस्ट्रिया
(b) तुर्की
(c) बेल्जियम
(d) फिनलैंड

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

143. दिसम्बर 2018 में किस देश ने ₹100 से अधिक मूल्य वाले भारतीय नोटों के चलन पर रोक लगा दी है?
(a) मलेशिया
(b) संयुक्त अरब अमीरात
(c) म्यांमार
(d) नेपाल

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

144. दिसम्बर 2018 के विधान सभा चुनाव में राजस्थान के मुख्यमंत्री के तौर पर किसने शपथ ली थी?
(a) कमल नाथ
(b) के. चन्द्रशेखर राव
(c) भूपेश बघेल
(d) अशोक गहलोत

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

145. निम्नलिखित क्रिकेटरों में से किसने हाल ही में अपनी  आत्मकथा लिखी है जिसका शीर्षक है “281 एंड बियॉन्ड”?
(a) युवराज सिंह
(b) वी.वी.एस. लक्ष्मण
(c) सचिन तेंदुलकर
(d) हरभजन सिंह

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

146. नवम्बर 2018 में यू.पी.एस.सी. के अध्यक्ष के रूप में किसे नियुक्त किया गया था?

(a) अरविंद सक्सेना
(b) सुनील अरोड़ा
(c) ए.एम. नाइक
(d) एम.पी. पूनिया

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

147. मुक्केबाजी के विश्व चैंपियनशिप की लाइट फ्लाइवेट 48 किग्रा. वर्ग में रिकॉर्ड _______ बार स्वर्ण पदक जीतकर मैरी कॉम ने इतिहास रच दिया।
(a) चौथी
(b) पाँचवीं
(c) छठी
(d) सातवीं

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

148. नवम्बर 2018 में आयोजित इंटरनेशनल फिल्म फेस्टिवल ऑफ इंडिया में किस फिल्म ने गोल्डन पीकॉक अवार्ड जीता है?
(a) डोनबास
(b) ई.मा.यू.
(c) व्हेन द ट्रीज़ फॉल
(d) आगा

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

149. नवम्बर 2018 में किस राज्य ने देश में पहली बार एकल आपातकालीन नम्बर “112” लॉन्च किया है?
(a) हिमाचल प्रदेश
(b) केरल
(c) तेलंगाना
(d) सिक्किम

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

150. एम.एस. वर्ड की _____ सुविधा एक डॉक्यूमेंट में सूची बनाने में मददगार होती है।
(a) वर्ड आर्ट
(b) स्केलिंग
(c) बुलेट्स और नंबरिंग
(d) वर्ड रैप

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

151. Choose the correct meaning of the given proverb :
To make hay while the Sun shine
(a) To make good use of an opportunity
(b) To put out the cut grass for drying up
(c) To create a mayhem during daytime
(d) Be fearful of nights and darkness

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

152. Identify the word that is spelt correctly.
(a) Conscientiuos
(b) Consientious
(c) Conscientious
(d) Conscientious

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

153. Choose the correct meaning of the given idiom:
“Once in a blue moon.”
(a) Night time
(b) An incident that happens extremely rarely
(c) An incident that happens very frequently
(d) Moonless night

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

154. The closest meaning of the word “Claustrophobia” is
(a) Fear of clouds
(b) Fear of closed spaces
(c) Fear of clowns
(d) Fear of nothing

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

155. Complete the given sentence using the appropriate pronoun from the following options:
This is the boy ____ scored the highest marks.
(a) it
(b) whose
(c) which
(d) who

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

156. Substitute the phrase in hold italics with the appropriate option :
Usually, no one give a job to someone who runs away from the law.
(a) a fugitive
(b) a persistent
(c) a juvenile
(d) None of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

157. Fill in the blank and complete the idiom :
They had successfully hidden the news of their venture from everyone. It was now time to let the ____ out of bag.
(a) dog
(b) toy
(c) cat
(d) cards

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

158. Fill in the blanks using the options given below:
If you wish to survive here, you must prove your You ought to touch the fire unless you want to get burned.
(a) meal, knot
(b) mettle, not
(c) meddle, nought
(d) metal, note

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

159. Fill in the blank using the options given below :
The activity that you are doing should _______ your interest.
(a) peak
(b) pique
(c) peek
(d) peke

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

160. Complete the analogy:
Dirty : Filthy :: Silly : ?
(a) Mundane
(b) Frivolous
(c) Serious
(d) Discreet

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*