CTET Exam paper 31 January 2021 – Paper 1 (Answer Key) English 2

CTET Exam paper 31 January 2021 – Paper 1 (Answer Key) Language 2 – English : CTET Exam paper 31 January 2021 – Paper 1 – Language 2 – English with Answer Key. CTET Paper 1 Exam paper held on 31/01/2021 Part 5 Language 2 – English available with Answer Key. Central Teacher Eligibility Test (CTET) is a national level exam held by the Central Board of Secondary Education (CBSE), two times in a year to determine the eligibility of candidates for appointment as teachers in Classes 1 to 8.

Exam Paper :- CTET Exam paper 2021 – Paper 1
Part :- Part 5 – Language 2 – English
Exam Date :- 31 January 2021
Exam Time :- 09:30 Am to 12:00 Pm
Total Question :- 30

CTET Exam paper 31 January 2021 – Paper 1

Part – V
Language 2 – English

Directions : Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. No. 121 to 128) by choosing the correct/most appropriate options :
1. The study of handwriting is known as graphology and it has been practised for hundreds of years. Professional forensic graphologists have worked on many court cases to use handwriting to link suspects with crimes.
2. Handwriting is particularly important legally in the case of signatures and proving whether signatures are real or forged can be pivotal. Graphologists also work to verify whether autographs are real or fake.
3. Some handwriting analysts also study writing samples to determine personality types and some businesses commission this analysis before hiring new employees. The method is even sometimes used to help couples see if they are compatible. According to graphologists, there is very little you can’t tell from a persons’ handwriting.
4. From psychological conditions like high blood pressure and schizophrenia to personality traits like dominance and aggression : if you write by hand, graphologists can analyse you.
5. Everything from the size of your letters to how closely you space words can reveal intricate details of your personality. In general, the size of your letters can reveal whether you are shy or outgoing. Compared to a standard lied sheet of paper, if you write with tiny letters that do not reach the top line, you are likely to have a timid and introverted personality. If you write with large letters that go over the topline, you are likely to be the opposite : outgoing, confident and attention seeking.
6. Studies suggest that people who space words widely like freedom and independence, whereas those choosing to write with small spaces prefer to be among others and do not like to be alone.

121. A graphologist can give accurate information about
(1) a person’s popularity graph.
(2) a person’s mental health.
(3) setbacks a person is likely to face in future.
(4) a person’s chances of success.

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

122. A person who writes with large letters that cross over to the top line is likely to be
(1) outgoing.
(2) introverted.
(3) aggressive.
(4) diffident.

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

123. An attention seeking, confident person writes with
(1) tiny letters.
(2) cursive letters.
(3) large letters.
(4) rounded letters.

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

124. Read the following statements :
A. Graphology has been practised for thousands of years.
B. A person’s handwriting reveals everything about him.
(1) A is true and B is false.
(2) A is false and B is true.
(3) Both A and B are true.
(4) Both A and B are false.

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

125. Which one of the following words is similar in meaning to the word, ‘verify’ (Para-2) as used in the passage ?

(1) Clarify
(2) Confirm
(3) Notify
(4) Discover

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

126. Which one of the following words is opposite in meaning to reveal’ (Para 5) as used in the passage ?
(1) Blacken
(2) Repeal
(3) Conceal
(4) Teal

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

127. Which part of speech is the underlined word in the following sentence ?
Graphologists can verify whether the autographs are real or fake ?
(1) Adverb
(2) Preposition
(3) Pronoun
(4) Conjunction

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

128. Which of the following statements is not true?
Handwriting is used by graphologists to
(1) nail criminals.
(2) verify genuineness of signatures.
(3) help couples to determine their suitability to each other.
(4) predict about a person’s future criminal tendency.

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

Directions: Read the passage given below carefully and answer the questions that follow (Q. Nos. 129 to 135) by selecting the correct/most appropriate options.

1. There is something we all want to do, although few of us readily admit it: Get rid of guests.
2. For nine months in the year, only my closest friends come to see me. Then, when temperatures start soaring in the plains, long-lost acquaintances suddenly remember that I exist, and people whom I am barely able to recognize appear at the front door, willing to have me put them up for periods ranging from six days to six weeks.
3. Occasionally, I am the master of the situation I inform them that the cottage is already bursting, that people are sleeping on the floor. If the hopefuls start looking around for signs of these uncomfortable guests, I remark that they have all gone out for a picnic.
4. The other day I received visitors who proved to be more thick-skinned than most. The man was a friend of a friend of an acquaintance of mine. I had never seen him before. But on the strength of this distant relationship, he had brought his family along.
5. I tried the usual ploy but it didn’t work. The man and his family were perfectly willing to share the floor with any others who might be staying with me.
6. So I made my next move. I must warn you about the scorpions’, I said. The scorpion-scare is effective with most people. But I was dealing with professionals. The man set his son rolling up the carpet. “Sometimes centipedes fall from the ceiling’, I said desperately.
7. We were now interrupted by someone knocking on the front door. It was the postman with a rejected manuscript, his arrival inspired me to greater inventiveness.
8. ‘I’m terribly sorry’, I said, staring hard at a rejection slip. ‘I’m afraid I have to leave immediately. A paper wants me to interview the Maharishi. I hope you won’t mind. Would you like the name of a good hotel ?’
9. ‘Oh, don’t worry about us’, said the woman expansively. “We’ll look after the house while you are away.’

129. Which one of the following ploys does the author not use to get rid of unwanted guests ?
(1) The place is infested with scorpions.
(2) Centipedes fall from the ceiling.
(3) There is acute water scarcity.
(4) He has already too many guests.

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

130. Which of the following does not apply to the unwelcome guests ?
(1) They are utterly shameless.
(2) They want to enjoy themselves at the author’s expense.
(3) They are thick-skinned.
(4) They don’t have enough money to stay at a hotel.

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

131. The postman delivered to the author
(1) a letter inviting him to interview the Maharishi.
(2) his rejected manuscript alongwith a cheque.
(3) his rejected manuscript alongwith a rejection slip.
(4) a letter. commissioning him to write a new novel.

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

132. Which one of the following words is similar in meaning to the word. ‘readily’ (Para 1) as used in the passage ?
(1) frankly
(2) easily
(3) efficiently
(4) plainly

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

133. Which one of the following words is opposite in meaning to the word, ‘soaring’ (Para 2) as used in the passage?
(1) hovering
(2) exasperating
(3) falling
(4) deteriorating

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

134. Which part of the following sentence contains an error ?
(a) Both Raghunath as well as Ravishi
(b) have given
(c) their consent
(d) to the new proposal
(1) (d)
(2) (a)
(3) (c)
(4) (b)

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

135. Which of the following is true ?
People who visit the author at the onset of the summer are
(1) his old school mates.
(2) his closest friends and relatives.
(3) people whom he hardly knows.
(4) his colleagues.

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

Directions : Answer the following questions by selecting the most appropriate options.
136. Which one of the following activities comes under CALP ?
(1) Writing book reviews
(2) Making reservations
(3) Answering calls
(4) Making an appointment for a saloon

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

137. The branch of linguistics that deals with the explanation of the relation between language and society is known as _____
(1) Societal language
(2) Psycholinguistics
(3) Sociolinguistics
(4) Anthropological linguistics

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

138. Formative assessment helps in
(1) assessing a teacher’s efficiency in teaching
(2) providing qualitative feedback to learners to improve.
(3) creating an environment where learners can compete with each other.
(4) engaging learners in meaningful tasks and preparing them for competitive exams.

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

139. Communicative language teaching method in English lays stress on giving opportunities to learners to participate in a purposeful talk in the classroom as it promotes
(1) the use of mother tongue freely in the classroom.
(2) learners to encounter with real life situations.
(3) their written expression in the classroom.
(4) learners to minimize spelling and grammatical errors.

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

140. As per Stephen Krashen, “The effective language teacher is someone who can provide input and help make it ____ in a low anxiety situation.
(1) easier
(2) grammatical
(3) comprehensible
(4) fluent

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*