CTET Paper 1 exam paper 2019 – Answer Key

Part – 5
English

Directions : Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. No. 121 to 128) by choosing the correct/most appropriate options :

On an ordinary workday, 27-year old Pramila Bariki hikes up steep slopes across fields, through ankle-deep rivulets, often walking upto 14 kms. She gets a ride until the road is motorable, from which point she has to walk.
Her job? She doles out healthcare advice to mothers and children in the remotest hamlets in the Araku valley of Andhra Pradesh.
Now heavily pregnant Pramila has had to slow down delegating tasks to Duridi, Neeraj, Sunita and others. It’s they who now walk through forests and climb up moutains, visiting families to identify pregnant women and conduct basic tests for diabetes and anaemia and connect them with a primary health centre whenever necessary.

These young tribal women are all trained auxiliary nurses, part of an experimental health project in Araku that aims to end preventable deaths during childbirth or infancy.
The Araku valley is home to several nomadic tribes who live in small clusters of 70 to 150 homes situated in rugged and inaccessible terrain. Until a few years ago these communities were unaware of government healthcare policies. The death of a child or a woman during pregnancy or child birth was common and they were resigned to it.
Today 38 women like Pramila drawn from these tribes, have broken social and cultural barriers to train as nurses and provide medical care to 1179 hamlets across the Araku, Paderu and Chintapalli mandals. Since they are from these communities they have been able create trust in the families and neighbours about formal healthcare. As a result these remote
birth in villages have now had the first childbirth hospital, the first delivery by a train. nurse and the first mother not to lose child.
The nurses advise women on hygien and nutrition and convince them to visit in nearest health centre for further check-ups.

121. The health project launched in the tribal areas aims to :
(1) prevent deaths during pregnancy and child birth.
(2) raise the living standard in the tribal areas.
(3) provide nutrition to women and children
(4) provide employment alongwith education.

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

122. The tribal people trust the health workers mostly because they :
(1) help them get employment.
(2) are educated and soft-spoken.
(3) help them settle their domestic disputes.
(4) belong to their own community.

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

123. Read the following statements :
A. Child mortality rate in the tribal areas was very high in the past.
B. Pramila and her colleagues are rendering invaluable services to the tribal women.
(1) A is true, B is false.
(2) B is true, A is false.
(3) Both A and B are false.
(4) Both A and B are true.

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

124. Which one of the following words is similar in meaning to ‘remotest’ as used in the passage ?
(1) toughest
(2) farthest
(3) highest
(4) tallest

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

125. Which one of the following words is opposite in meaning to ‘trust’ as used in the passage ?

(1) disdain
(2) distrust
(3) disrupt
(4) dismantle

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

126. He could not clear the exam because he didn’t work hard.
Identify the clause in the underlined part of the sentence given above :
(1) Adverb clause
(2) Adjective clause
(3) Noun clause
(4) Principal clause

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

127. Which part of the following sentence contains an error ?
(a) The sudden rise
(b) and fall of prices
(c) make a business
(d) very uncertain
(1) (a)
(2) (b)
(3) (c)
(4) (d)

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

128. The job of the auxiliary nurses is physically challenging because they :
(1) have to face opposition from the local traditional healers.
(2) are not paid any renumeration for their work.
(3) have to walk through forests and up mountains to reach out to people.
(4) are not liked by the people whom they want to help.

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

Directions : Read the following passage and answer the questions that follow (Q. No. 129 to 135) by choosing the correct/most appropriate options :
Kaizen in Japanese mean constant and never ending improvement. There is no pursuit of self-improvement. As Confucius said many years ago: “Good People strengthen themselves ceaselessly”. Consistant and constant improvement in all areas is essential to reach your true potential. The personal trademark of almost every high achiever and successful person is a dedication to daily improvement in both thier personal and professional lives. From Ben Franklin to Mahatma Gandhi, from Martin Luther King Jr. to Ivan Lendl and from Nelson Mandela to Mother Teresa, effective people do things daily to advance confidently in the direction of their goals and dreams.
You must also apply the Kaizen principle on a daily basis to condition your mind to peak performance. It has been said that the mind is a terrible master but a wonderful servant. By seeking to improve your mind and condition it to excellence of thought, this wonderful servant will most certainly bring you all the peace, prosperity and joy you now search for.
: Study any person’s great success story and you will undoubtedly learn of their commitment to Kaizen. They will be dedicated to small, daily improvements in the key areas of their lives and become the very best that they could be. Personal mastery is like a bank account, call it the Personal Excellence Account. By improving daily, whether it is by spending some time exercising, reading, visualizing or forging better relationships, you are your making regular deposits into account. After only one month, for example, you will have improved the richness and quality of your world by at least 30%.

129. What is common among the great people mentioned in para-1 ?
(1) They inspired all those who came into contact with them.
(2) They worked hard to alleviate the suffering of the downtrodden.
(3) They tried their best to realise their goals.
(4) They resisted every temptation.

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

130. How do we stand to gain when we condition our minds to do our best ?
(1) We earn name, fame and wealth.
(2) We rise in the estimation of our friends.
(3) We are able to overcome all obstacles.
(4) We realise our full capability.

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

131. Read the following sentences :
A. All successful people are . committed to Kaizen.
B. If we can control our mind, it will serve us wonderfully.
(1) A is false and B is true.
(2) A is true and B is false.
(3) Both A and B are true.
(4). Both A and B are false.

Show Answer

Answer – 3

Hide Answer

132. Which word is the most similar in meaning to the word, ‘trademark’ used in the passage ?
(1) item
(2) object
(3) subject
(4) brand

Show Answer

Answer – 4

Hide Answer

133. Which word is the most opposite meaning to the word, ‘wonderful used in the passage ?
(1) separate
(2) deficient
(3) unremarkable
(4) insufficient

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

134. Which part of the following sentence contains an error ?
(a) Since time immemorial
(b) the Hindus
(c) have been worshipping
(d) the river Ganga
(1) (a)
(2) (b)
(3) (c)
(4) (d)

Show Answer

Answer – 1

Hide Answer

135. How, according to the author, can we attain our full potential ?
(1) by putting in a lot of effort.
(2) by proper and ceaseless improvement in all areas.
(3) by seeking the advice and guidance of successful people.
(4) by working hard on our weaknesses

Show Answer

Answer – 2

Hide Answer

Answer the following questions (Q Nos. 136 to 150) by selecting the most appropriate options.
136. A teacher teacher of class-V wishes to teach a complex language structure from the syllabus. She should
(1) ask students to memorise the rules.
(2) not teach the complex structure and avoid it.
(3) focus on listening-speaking practice instead of teaching grammar.
(4) use a grammar game with a focus on this complex structure.

Show Answer

Answer –

Hide Answer

137. As per Noam Chomsky’s theory, the role of Language Acquisition Device (LAD) helps children to
(1) learn second language easily.
(2) communicate actively in second language.
(3) generate grammar rules.
(4) imitate the language spoken by adults.

Show Answer

Answer –

Hide Answer

138. Which of the following statements is correct?
(1) Children’s first language is a hurdle in learning English.
(2) It is difficult to teach English as they use their first language in every aspect and ignore English.
(3) As a teacher you would like to give a list of English words on the very first day.
(4) Children come to school with a treasure of experience and their mother tongue acts like a resource in learning English.

Show Answer

Answer –

Hide Answer

139. The study of how words combine to form phrases, phrases combine to form clauses and
clauses join to make sentences is known as
(1) Semantics
(2) Syntax
(3) Collocation
(4) Colloquial

Show Answer

Answer –

Hide Answer

140. English language has ______ consonant sounds.
(1) 21
(2) 22
(3) 23
(4) 24

Show Answer

Answer –

Hide Answer

3 Comments

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.