delhi police solved exam paper 2010

दिल्ली पुलिस – उपनिरीक्षक (Sub Inspector) एग्जाम पेपर – 2010

निर्देशः निम्नलिखित प्रत्येक प्रश्न में वर्गों के चार समूह दिए गए हैं। इनमें से कोई तीन किसी-न-किसी तरह से एक जैसे हैं, जबकि कोई एक अन्य तीनों से भिन्न है। भिन्नता रखने वाले वर्ण समूह को ज्ञात करें।
61. A. PNLI
B. VTRP
C. JHFD
D. TQOM

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

62. A. CEHJ
B. DGIL
C. SUXZ
D. ACFH

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

63. A. EHGC
B. CEFA
C. MPOK
D. SVUQ

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

64. NJPL
B. GRIT
C. OLPK
D. SEUG

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

65. A. ODFP
B. KBDL
C. VIJW
D. RFHS

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

66. A. SNLP

B. QIGN
C. XDBU
D. ZEFC

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

67. IGEC
B. SQPN
C. MKIG
D. AYWU

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

68. A. GEFD
B. QOPN
C. WUVT
D. KJIH

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

69. A. CBAD
B. RPSQ
C. JHKI
D. GEHF

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

70. A. BCGK
B. MNRV
C. RSVZ
D. EFIN

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

Instructions (Qs. 71 to 75): fill in the blanks with the correct choice.
71. A great literary or artistic work is known as a ……….
A. magnum opus
B. par excellence
C. bete noir
D. pot pourri

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

72. That dashing cricketer was the …….. Of all eyes.
A. target
B. aim
C. cynosure mode
D. ambition

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

73. The assassination of the Archduke was followed by ……… throughout European continent.
A. repercussions
B. reprisals
C. consternation
D. concatenations

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

74. Charles Lamb’s prose is richly ………… with literary ornaments like similies, metaphors, alliteration, transferred epithets, etc.
A. embalmed
B. saturated
C. embellished
D. embroiled

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

75. The accused ……….. having made any statement.
A. refused
B. denied
C. rejected
D. declined

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

Instructions (Qs. 76 to 80): Choose the correct alternative.
76. He always stammers in public meetings, but his today’s speech…
A. was fairly audible to everyone present in the hall
B. could not be understood properly
C. was not liked by audience
D. was surprisingly fluent

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

77. In the third world, the most over-militarized countries tend to be…
A. the oil-rich countries
B. the ones who have traditionally been a military past
C. neighbours scared of each other
D. the ones economically interdependent

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

78. Despite his best efforts to conceal his anger …….
A. he failed to give us an impression of his agony
B. he succeeded in camouflaging his emotions
C. he could succeed in doing it easily
D. people came to know that he was annoyed

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

79. Although he is reputed for making very candid statements …….
A. his today’s speech was not fairly audible
B. his promises had always been realistic
C. his today’s statements were very ambiguous
D. his speech was very interesting

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

80. Even though it is a very large house.
A. There is a lot of space available in it for children
B. There is hardly any space available for children
C. There is no dearth of space for children
D. The municipal taxes on it are heavy

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*