delhi police solved exam paper 2010

दिल्ली पुलिस – उपनिरीक्षक (Sub Inspector) एग्जाम पेपर – 2010


Instructions:
Against each key word are given some suggested meanings. Choose the word or phrase which is nearest in meaning to the bold key word:
81. Docile
A. Vague
B. Gentle
C. Stupid
D. Stubborn

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

82. Sporadic
A. Epidemic
B. Whirling
C. Occasional
D. Stagnant

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

83. Fiasco
A. Festival
B. Failure
C. Ridiculous plan
D. Misfortune

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

84. Emaciated
A. Very tall
B. Very sleepy
C. Very thin
D. Very aged

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

85. Enigmatic
A. Displeased
B. Puzzling
C. Learned
D. Short sighted

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

Instructions- Pick out the word opposite or nearly so in the meaning of the given bold words:

86. Facsimile
A. Reproduction
B. Sincere
C. Original
D. Fact finding

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

87. Morose
A. Healthy
B. Gloomy
C. Haggard
D. Cheerful

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

88. Eulogistic
A Pretty
B. Critical
C. Brief
D. Stern

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

89. Ruthless
A. Militant
B. Might
C. Majestic
D. Merciful

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

90. Militant
A. Religious
B. Spiritual
C. Combative
D. Pacifist

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

Instructions: Choose the exact meaning of the idiomuic expressions phrases:
91. At one’s wits end
A. to be very witty
B. to confuse others
C. to be completely confused
D. to minimize expenses

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

92. To bury the hatchet –
A to dispute over small things
B. to destroy
C. to repair a costly furniture
D. to make peace

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

93. He threw cold water over the project that the secretary had prepared –
A. rejected
B. encouraged
C. cleared
D. discouraged

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

94. The company has been handed over to new masters, lock, stock and barrel –
A. completely
B. financially
C. administratively
D. partially

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

95. Between the devil and the deep sea —
A to be in a dilemma
B. to be in a temper
C. to choose correctly
D. to live dangerously

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

Instructions: Out of the given alternatives, choose the one which can be substituted for the given words or sentence.
96. An instrument for measuring the force of the wind-
A. Manometer
B. Micrometer
C. Telescope
D. Anemometer

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

97. A speech made without preparation
A Prepared
B. Debate
C. Extempore
D. Elocution

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

98. One who hates mankind –
A. Philanthropist
B. Misanthrope
C. Hater
D. Inconoclast

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

99. One who walks in sleep-
A. Dreamer
B. Somnambulist
C. Neomatic
D. Ignorant

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

100. The art of beautiful handwriting
A. Paleography
B. Calligraphy
C. Draftsman
D. Painter

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*