delhi-police-sub-inspector-exam-paper-2009

दिल्ली पुलिस – उपनिरीक्षक (Sub Inspector) एग्जाम पेपर – 2009

Directions (Q.No. 161 to 165): Choose the alternative which is the ‘antonym’ of the word mentioned.
161. Retreat:
A. Haven
B. Shelter
C. Advance
D. Egress

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

162. Ameliorate:
A. Mar
B. West
C. Depth
D. Dearth

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

163. Haughtiness:
A. Unskilled
B. Affability
C. Adduce
D. Abject

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

164, Amnesty:
A. Loyalty
B. Punishment
C. Depth
D. Dearth

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

165. Antidote:
A. Medicine
B. Poison
C. Anodyne
D. Amity

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

Directions (Q.No. 166 to 170): Pick the ‘odd one out from the options.

166. A. Cube
B. Cubicle
C. Cuboid
D. Cubic

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

167. A. Play
B. Pantomime
C. Opera
D. Banquet

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

168. A. Eliminate
B. Animate
C. Stimulate
D. Kindle

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

169. A. Smog
B. Marsh
C. Haze
D. Mist

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

170. A. Masticate
B. Scrunch
C. Pulverise
D. Sepulchre

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

Directions (Q.No. 171 to 175) : From the choices given below, select the pair of words which exhibits the same relationship between each other as the given capitalized pair of words.
171. EXTRACT : TOOTH.::
A. Cut : nail
B. Uproot : stump
C. Pull out : pin
D. Saw : wood

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

172. AUTHOR : MANUSCRIPT ::
A. Architect : blueprint
B. Engineer : bridge
C. Optician : spectacles
D. Doctor : stethoscope

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

173. SOUND : DECIBEL ::
A. Earthquake : tremors
B. Noise : intensity
C. Light : radiance
D. Length : metres

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

174. PRAISE : EXTOL ::
A. Hurry : run
B. Stuff : cram
C. Insure : rely
D. Dislike : loathe

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

175. LONELINESS : PRIVACY ::
A. Passion : Apathy
B. Composure : Equanimity
C. Destiny : fanciful
D. Illusory : Unpredictable

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

Directions (Q.No. 176 to 180): Choice the best option to fill up the blanks.
176. The law cannot and should not pardon such ……….. act of violence.
A. a flagrant
B. a lavish
C. a cautious
D. a dull

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

177. In poor and under developed countries, trucks are the only means of getting about town, the public transport being virtually ….
A. indecipherable
B. ubiquitous
C. inadequate
D. non-existent

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

178. The reviews of Deepak Chopra’s latest literary work were enjoyed by many of his readers but the subjects of his analysis dreaded Mr. Chopra’s comments; he was scathing. bitter, irritating and never ………..
A. logical
B. constructive
C. uncharitable
D. controversial

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

179. Smoking ………… health.
A. effects
B. kills
C. affects
D. rejects

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

180…………… and ecstasy are two sides of a puzzle called life.
A. Pain
B. Penury
C. Agony
D. Anguish

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*