दिल्ली पुलिस - उपनिरीक्षक (Sub Inspector) एग्जाम - 2008

दिल्ली पुलिस – उपनिरीक्षक भर्ती परीक्षा-2008

141. 60 के सभी गुणनखण्डों का औसत है
A. 12
B. 14
C. 15
D. 24

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

142. किसी मशीन का मूल्य प्रतिवर्ष 10% घट जाता है। यदि उस मशीन का वर्तमान मूल्य 10,000 रुपये है, तो अब से 3 वर्ष बाद उसका मूल्य होगा
A. 7,000 रु.
B. 7,180 रु.
C. 7,290 रु.
D 7,400 रु.

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

143. एक गोले का पृष्ठीय क्षेत्रफल तथा एक अंकु का  सम्पूर्ण पृष्ठीय क्षेत्रफल जिसकी ऊँचाई 40 से.मी है तथा त्रिज्या 30 से.मी. है, समान है। गोले की त्रिज्या (से.मी. में) है-
A. 10√2
B. 10√3
C. 10√6
D. 12

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

144. एक शंकु, बेलन तथा अर्ध गोले की त्रिज्याएँ तथा ऊँचाईयाँ समान है। उनके आयतनों का अनुपात है
A. 1 : 3 : 2
B. 1 : 3 : 4
C. 2 : 3 : 4
D. 2 : 4 : 3

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

145. निम्न में से कौन-सी संख्याँ घन के पृष्ठीय क्षेत्रफल एवं आयतन को निरूपित कर सकती है?
A. 1
B. 6
C. 64
D. 216

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

146. एक वर्ग तथा समबाहु त्रिभुज के परिमाप समान हैं यदि वर्ग का विकर्ण 6√2 cm हो, तो त्रिभुज का क्षेत्रफल cm2 में है

A. 12√2
B. 16√2
C. 16√3
D. 18

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

147. प्रथम 17 प्राकृत संख्याओं के वर्गों का औसत है
A. 105
B. 153
C. 210
D. 306

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

148. स्थिर जल में नाव की चाल 3 कि.मी./घं. है जल-प्रवाह की गति 2 कि.मी/घं. है। नाव को प्रवाह की दिशा में जाने तथा आरंभिक बिन्दु पर वापस लौटने में कुल कितना समय (मिनटों में) लगेगा?
A. 24
B. 96
C. 120
D. 144

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

149. वर्तमान जन्म दर प्रति हजार 32 है जबकि मृत्यु दर प्रति हजार 11 है। वास्तविक वृद्धि दर कितने प्रतिशत है?
A. 0.021
B. 0.0021
C. 21
D. 2.1

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

150. तीन संख्याओं का योग 100 है पहली संख्या को दूसरी संख्या से अनुपात 4 : 9 है तथा दूसरी संख्या का तीसरी से अनुपात 3 : 4 है। दूसरी संख्या है
A. 24
B. 30
C. 36
D. 60

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

प्रश्न पत्र – 4
English Language

Directions (Q. Nos. 151-155): In each of the Following sentences, a part of the sentence is italicised. From the alternatives select the one that best indicates the essence of the italicised part.
151. His present state of misery is entirely his own doing.
A. is entirely done by him
B. is caused by himself
C. is entirely what he is doing
D. is what he has been doing

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

152. Being a clever girl she could easily see through his evil game.
A. participated in his game
B. fell a prey to his tricks
C. understood his evil intentions
D. witnessed his evil intentions

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

153. Had you been more responsible, this incident could have been averted.
A. If you had not been so responsible
B. If you are responsible
C. If you were to be responsible
D. If you had been more responsible

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

154. Despite his tough exterior, he is a very person.
A. he is very amiable
B. he is a very gullible person
C. he is a short tempered person
D. he is a hard task master

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

155. Ensure that you reach the station on time lest you should miss the train.
A. so that you should miss the train
B. otherwise you will miss the train
C. or else you should miss the train
D. for you should miss the train

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

Directions (Q. Nos. 156-160): In each of the lowing questions, the word at the top is used in our different ways. Choose the option in which the usage of the word is incorrect or inappropriate.
156. Inner:
A. Dr. Singh is a member of the inner circle of the Director.
B. Before shining to this area, Cal Sharma lived in inner Delhi.
C. If you have the inner strength, nobody can Shake you.
D. You can make an impact anywhere if you have the inner attitude.

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

157. Opening
A The audience could hardly hear her opening remarks
B. I like to yet out in the opening air on weekends.
C. The firm’s opening night was a huge success.
D. The opening of the novel is by far its best part.

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

158. Gain:
A. The employees gained a heavy honorarium by doing overtime
B. I gained a lot of weight while I was on holiday.
C. The party has gained a lot of support in South.
D. What do you hope to gain from the course?

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

159. Pay:
A. If the business doesn’t pay, will have to close it.
B. Please pay attention, it’s important.
C. We should go and pay back our last respects to the departed soul.
D. How much did you pay for these shoes?

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

160. Tie:
A. I got a silk tic as my birthday gift.
B. Tie your shoelaces or you will trip over.
C. The match ended in a tie.
D. He refused the assignment as he felt it would tie him.

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*