दिल्ली पुलिस - उपनिरीक्षक (Sub Inspector) एग्जाम - 2008

दिल्ली पुलिस – उपनिरीक्षक भर्ती परीक्षा-2008

Directions (Q. Nos. 161-163): In each of the following questions, the word at the top is used in four different ways. Choose the option in which the usage of the word is incorrect or inappropriate.
161. Push:
A. I pushed the door hard, but it just wouldn’t Open.
B. He told me to push and leave him alone.
C. His rivals are trying to push him out of the elections.
D. They pushed their way to the front of the queue.

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

162. Condition:
A. The employer was not ready to accept any condition from the candidate.
B. Women in some societies are conditioned to accept lower status than men.
C. One should condition well at these formal dinners.
D. He is in no condition to go to work.

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

163. Flash:
A. Violence flashed in many areas last night.
B. Camera bulbs flashed as the Prime Minister appeared on the podium.
C. The news of tsunami flashed around the world within moments.
D. A strange thought flashed through her mind.

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

Directions (Q. Nos. 164-170): In the following questions pick out the word which is nearest in meaning to the italicised word.
164. Atrocity:
A. endurance
B. hatred
C. brutality
D. aversion

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

165. Fortitude:
A enthusiasm
B. bravery
C. cleverness
D. excitement

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

166. Garrulous:

A. sociable
B. showy
C. gourmet
D. talkative

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

167. Impetuous:
A rash
B. sensitive
C. anxious
D. irritated

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

168. Nebulous:
A cold
B. starry
C. hazy
D. futile

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

169. Repercussion:
A. resistance
B. reaction
C. repetition
D. repulsion

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

170. Sycophant:
A. funloving
B. self-controlled
C. benevolent
D. flatterer

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

Directions (Q. Nos. 171-175): Select the alternative that best expresses the meaning of the italicised word.
171. It is very discourteous to intrude during some one’s conversation?
A. find fault
B. disagee
C. be in the way
D. leave quickly

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

172. The remnants of the Roman Empire can be found in many countries in Asia, Europe and Africa.
A. effects
B. small pieces
C. buildings
D. destruction

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

173. Nelson Mandela abhors racial discrimination
A. recognizes
B. confronts
C. suffers
D. detests

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

174. The perpetual motion of the earth as it turns on its axis creates the change of seasons.
A constant
B. ancient
C. leisurely
D. rhythmic

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

175. A shrewd politician takes advantage of every opportunity to campaign for the next election.
A. clever
B. rash
C. crude
D. fearless

Show Answer

Answer -A

Hide Answer



Directions (Q. Nos. 176-180):
Fill in the blanks with the most appropriate alternative.
176. The greater the demand, ………….. the price.
A. higher
B. high
C. the higher
D. the high

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

177. I knew, he wouldn’t return until he …………. all his money.
A. has spent
B. have spent
C. would have spent
D. had spent

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

178. For the investor who has ………….. money Units are good options.
A. so little a
B. so few
C. very few
D. very little

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

179. Please write out the answers to the questions at the end of …….
A. the eight chapter
B. the eighth chapter
C. chapter eight
D. chapter the eight

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

180. ……….. the timely medical attention the patient would have died.
A. In spite of
B. Because of
C. But for
D. Even after

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*