Haryana Police Male Constable (Commando Wing) 14 November 2021 (Answer Key)

Haryana Police Male Constable (Commando Wing) 14 November 2021 (Answer Key)

Haryana Police Male Constable (Commando Wing) 14 November 2021 (Answer Key) : Haryana Police Male Constable (Commando Wing) 14 November 2021 – Answer Key. HSSC (Haryana Staff Selection Commission) conducted exam paper of Haryana Police Male Constable for Commando Wing on 14/11/2021 in Haryana State.

Exam Paper – HSSC Male Constable Commando Wing exam 2021
Exam for Post – Haryana Police Male Constable (Commando Wing)
Exam Organiser – HSSC (Haryana Staff Selection Commission)
Exam Date – 14/11/2021 (03 PM to 04:30 PM)

Haryana Police Male Constable (Commando Wing) 2021

1. ‘भरपेट’ शब्द किस समास का उदाहरण है ?

(A) बहुव्रीहि समास
(B) द्वन्द्र समास
(C) अव्ययीभाव समास
(D) तत्पुरुष समास

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

2. ‘जो दूसरों की भलाई चाहता है’ – वाक्य के लिए निम्न में से कौन सा शब्द उपयुक्त है ?
(A) पराश्रित
(B) परमार्थी
(C) प्रयोक्ता
(D) परीक्षित

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

3. ‘स्वैच्छिक’ शब्द का सही संधि-विच्छेद है।
(A) स्वै + च्छिक
(B) स्वः + एच्छिक
(C) स्व + ऐच्छिक
(D) स्व + इच्छिक

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

4. सही वर्तनी वाले शब्द का चयन कीजिए।
(A) रासायनिक
(B) रसायनिक
(C) रसायनीक
(D) इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

5. ‘कमला’ शब्द का सही पर्यायवाची शब्द कौन सा है ?

(A) राधा
(B) शारदा
(C) मेघा
(D) लक्ष्मी

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

6. Choose the appropriate articles and complete the sentence:
I have ____ black and _____ white dog.
(A) a, a
(B) a, an
(C) an, the
(D) the, the

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

7. Choose the correct synonym of the given word:
Intention
(A) Choice
(B) Aim
(C) Casual
(D) Determination

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

8. Choose the word which is most opposite to the given word:
Antique
(A) New
(B) Aged
(C) Traditional
(D) Historic

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

9. Choose the correctly spelt word from the following
(A) Currupt
(B) Corropt
(C) Coruppt
(D) Corrupt

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

10. Being well qualified, he has good _____ in the profession.
(Choose the correct option to fill in the blank)
(A) prospects
(B) prospectus
(C) perspectives
(D) prospectives

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

11. The difference between Indian Standard Time and Greenwich Mean Time is
(A) 5½ hours
(B) 8 hours
(C) 7 hours
(D) 9 hours.
भारतीय मानक समय (IST) एवं ग्रीनविच माध्य समय (GMT) के मध्य अंतर है
(A) 5½ घंटों का
(B) 8 घंटों का
(C) 7 घंटों का
(D) 9 घंटों का

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

12. In which of the following districts of Haryana, red chestnut soil is found?
(A) Rohtak
(B) Sirsa
(C) Yamunanagar
(D) None of these
हरियाणा के निम्नलिखित में से किस जिले में लाल चेस्टनट मिट्टी पाई जाती है ?
(A) रोहतक
(B) सिरसा
(C) यमुनानगर
(D) इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

13. Koyana project supplies electricity to a number of big cities which include
(A) Ahmedabad and Surat
(B) Pune and Mumbai
(C) Panipat and Sonipat
(D) Chennai and Bengaluru
कोयाना परियोजना द्वारा विद्युत आपूर्तित बड़े शहरों में शामिल हैं.
(A) अहमदाबाद एवं सूरत
(B) पुणे एवं मुम्बई
(C) पानीपत और सोनीपत
(D) चेन्नई एवं बेंगलूरु

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

14. The name of Gautam Buddha’s mother was
(A) Mahadevi
(B) Mahamaya
(C) Mayawati
(D) Devmaya
गौतम बुद्ध की माता का नाम था
(A) महादेवी
(B) महामाया
(C) मायावती
(D) देवमाया

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

15. The Italian traveller who left a very praiseworthy account of the Vijaynagar empire was
(A) Tomes Pires
(B) Nicolo Conti
(C) Marco Polo
(D) Barbosa
वह इतालवी यात्री जिसने विजयनगर साम्राज्य का अत्यन्त प्रशंसनीय विवरण दिया था
(A) टामस पिअरे
(B) निकोलो कोन्टी
(C) मार्को पोलो
(D) बारबोसा

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

16. The first passenger train in India was opened under the Governor Generalship of
(A) Lord Cornwallis
(B) Lord Bentinck
(C) Lord Dalhousie
(D) Lord Rippon
भारत में प्रथम यात्री रेलगाड़ी किस गवर्नर जनरल के काल में शुरू की गई थी ?
(A) लॉर्ड कार्नवालिस
(B) लॉर्ड बेंटिंक
(C) लॉर्ड डलहौजी
(D) लॉर्ड रिपन

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

17. To encourage investment in the country, RBI may
(A) Take International Loan
(B) Reduce CRR
(C) Increase CRR
(D) Increase bank rate
आर.बी.आई. देश में निवेश के प्रोत्साहन के लिए
(A) अंतर्राष्ट्रीय ऋण लेगा।
(B) सी आर आर कम कर सकता है।
(C) सी आर आर बढ़ा सकता है।
(D) बैंक दर बढ़ा सकता है।

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

18. Which of the following are considered as factors of production?
निम्न में से कौन उत्पादन के साधन माने जाते हैं ?
Machinery/ मशीनरी
Consumer Goods / उपभोक्ता वस्तुएँ
Land Natural Gifts / भू-प्राकृतिक देन
Labour / श्रमिक
Risk taking Industrialists / जोखिम वाही उद्योगपति
(A) 1, 3, 4, 5
(B) 1,3
(C) 1, 4, 5
(D) 2, 4, 5

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

19. Who was the first Chairman of the Planning Commission (Now NITI Aayog)?
(A) Pt. Jawaharlal Nehru
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Sardar Vallabhbhai Patel
(D) None of these
योजना आयोग (अब नीति आयोग) के प्रथम अध्यक्ष कौन थे ?
(A) पं. जवाहरलाल नेहरू
(B) डॉ. राजेन्द्र प्रसाद
(C) सरदार वल्लभभाई पटेल
(D) इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

20. In India, treasury bills and dated securities are issued by
(A) State Government
(B) RBI
(C) Central Government
(D) Ministry of Finance
भारत में ट्रेजरी बिल और दिनांकित प्रतिभूतियाँ जारी की जाती हैं
(A) राज्य सरकार द्वारा
(B) आर.बी.आई. द्वारा
(C) केन्द्र सरकार द्वारा
(D) वित्त मंत्रालय द्वारा

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*