Haryana Police Male Constable (Commando Wing) 14 November 2021 (Answer Key)

Haryana Police Male Constable (Commando Wing) 14 November 2021 (Answer Key)

21. How long can the Prime Minister remain in office?
(A) Till he/she remains M.P. and the leader of majority party in Lok Sabha,
(B) Till the President wants him to remain so.
(C) Both (B) & (D)
(D) Till he enjoys the confidence of the majority party in Lok Sabha.
प्रधानमंत्री कितने समय तक अपने पद पर रह सकता है ?
(A) जब तक वह संसद सदस्य (MP) और लोक सभा में बहुमत दल का नेता रहता है।
(B) जब तक राष्ट्रपति उसे अपने पद पर रखना चाहते हैं।
(C) (B) और (D) दोनों
(D) जब तक उसे लोक सभा में बहुमत दल का विश्वास प्राप्त होता है।

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

22. What is the minimum age of a candidate to contest Gram Panchayat Election?
(A) 21 Years
(B) 18 Years
(C) 25 Years
(D) None of these
ग्राम पंचायत चुनाव लड़ने के लिए किसी उम्मीदवार की न्यूनतम आयु कितनी होनी चाहिए ?
(A) 21 वर्ष
(B) 18 वर्ष
(C) 25 वर्ष
(D) इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

23. “Man is by nature a social animal,” Who said this ?
(A) Aristotle
(B) Rousseau
(C) Maciver
(D) Spencer
“प्रकृति अनुसार मनुष्य एक सामाजिक प्राणी है।” यह किसने कहा ?
(A) अरस्तू
(B) रूसो
(C) मैकाइवर
(D) स्पेंसर

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

24. Who is the author of ‘Mind, Self and Society’?
(A) G. Wallas
(B) G.H. Mead
(C) Cooley.
(D) Freud
‘माइंड, सेल्फ एंड सोसायटी’ के लेखक कौन हैं ?
(A) जी. वैलेस
(B) जी.एच. मीड
(C) कूले
(D) फ्रायड

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

25. Who among the following suggested that society is the real object of religious venerations?
(A) Niebuhr
(B) Tylor
(C) Durkheim
(D) Parsons
निम्न में से किसने सुझावित किया कि समाज धार्मिक उपासना का वास्तविक विषय है ?
(A) निबूर
(B) टायलर
(C) दुर्खीम
(D) पारसन्स

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

26. Tired is related to Exhausted in the same way, as Sad is related to ____.
(A) Aggressiv
(B) Depressed
(C) Introvert
(D) Extrovert

जिस प्रकार ‘शक्ति’ का संबंध ‘निढाल’ से है, ठीक उसी प्रकार दुखी का संबंध से है।
(A) आक्रामक
(B) उदास
(C) अंतर्मुखी
(D) बहिर्मुखी

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

27. in question below are given two statements followed by two conclusions, numbered I and 11. You have to take the two given statements to be true, even if they seem to be absurd. Give your answer from the given alternatives.
Statements:
I. All horses are dogs.
II. All dogs are mice.
Conclusions
1. All horses are mice.
II. All mice are dogs.
(A) Only (II) follows
(B) Neither (I) nor (II) follows
(C) Both (I) and (II) follows
(D) Only (I) follows
निम्न प्रश्न में दो अभिकथन दिए हैं जिसके आगे दो निष्कर्ष (I) तथा (II) दिए गए हैं। आपको दिए गए दोनों कथनों को सत्य मानना है, चाहे असंगत लगे तो भी दिए गए विकल्पों में से अपने उत्तर का चयन करें।
अभिकथन:
I. सभी अश्व कुत्ते हैं।
II. सभी कुत्ते चूहे हैं।
निष्कर्ष:
I. सभी अश्व चहे हैं।
II. सभी चूहे कुत्ते हैं।
(A) केवल (II) अनुसरण करता है।
(B) न तो (I) न ही (II) अनुसरण करता है।
(C) (I) तथा (II) दोनों अनुसरण करते हैं।
(D) केवल (I) अनुसरण करता है।

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

28. Choose the alternative which most closely resembles the given mirror image of the given combination.
विकल्प का चयन करें जो दिए गए संयोजन की दर्पण प्रतिकृति से सर्वाधिक साम्यता रखता है।
JUDGEMENT
(A) TNEMEGDUL
(B) JUDDEMEMT
(C) TN3MEGOUJ
(D) TMMOUL

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

29. Position of dices is given below:
डाइस की स्थितियाँ नीचे दी गई हैं:
question number 29
Identify the number when top is 5, what will be at bottom?
उस संख्या की पहचान करें जब शीर्ष पर 5 हो, तो तल पर कौन सी संख्या होगी है
(A) 3
(B) 4
(C) 2
(D) 6

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

30. On 8th Feb 2005, it was Tuesday. What was the day of the week on 8th Feb. 2004?
(A) Saturday
(B) Friday
(C) Sunday
(D) Thursday
8 फरवरी, 2005 को मंगलवार था 3 फरवरी, 2004 को सप्ताह का कौन सा दिवस था ?
(A) शनिवार
(B) शुक्रवार
(C) रविवार
(D) गुरुवार

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

31. A is B’s brother. C is A’s mother. D is. C’s father. B is D’s grand-daughter. How is B related to F who is A’s son ?
(A) Grandmother
(B) Cousin
(C) Aunt
(D) Niece
A, B का भाई है। C, A की माता हैI D, C का पिता है। B, D की पौत्री है। B, F से किस प्रकार संबंधित है जो A का पुत्र है ?
(A) दादी
(B) कजिन
(C) चाची
(D) नीस

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

32. Trace out the given figure (X) embedded in one of the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करें जिसमें दी गई आकृति (X) सन्निहित है।
question number 32

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

33. Sumit goes first 7 km North, then turns. left and moves 10 km, again he turns 3 left and moves 7 km. How far is he from the starting point?
सुमित पहले 7 km उत्तर में चला, फिर बायें मुड़कर 10 km चला, फिर से वह अपने बायें मुड़ा और 7 km चला। वह अपने प्रारंभिक बिंदु से कितनी दूरी पर है?
(A) 22 km
(B) 10 km
(C) 19 km
(D) 12 km

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

34. In a certain code language ‘PENCIL’ is written as PNEICL, then how will ‘MOTHER’ be written in that language?
एक निश्चित कूट भाषा में ‘PENCIL’ को “PNEICL’ लिखा गया है, तो उसी कूट भाषा में ‘MOTHER’ किस प्रकार लिखा जाएगा ?
(A) MTOEHR
(B) OREMHT
(C) REHMTO
(D) TREOMH

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

35. At the end of a business conference, the ten people present all shake hands. with each other once. How many handshakes will there be altogether?
एक बिजनेस कांफ्रेंस के अंत में उपस्थित 10 लोगों में सभी ने आपस में एक बार हाथ मिलाया। कुल मिलाकर कितनी बार हाथ गए ?
(A) 22
(B) 45
(C) 54
(D) 88

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

36. Select the term that will come next in the following series :
दी गई शृंखला में अगला पद कौन आएगा
11, 13, 17, 23, 31, 41, 53, 67, 83, (?)
(A) 107
(B) 109
(C) 111
(D) 101

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

37. Which one of the following Venn diagrams represents the best relationship between Snake, Lizard, Reptiles?
निम्न दिए गए वेन आरेखों में से कौन सा एक श्रेष्ठ रूप से साँप, छिपकली, सरीसृप के मध्य के संबंध को प्रस्तुत करता है ?
question number 37

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

38. Six persons P, Q, R, S, T and U are standing in a circular form. U. is standing between S and T. T is not standing adjacent to P. P is standing between S and R. Who is standing between T and R?
छह व्यक्ति P Q R S T तथा U एक वृत्तीय स्वरूप में खड़े हैं। U, S तथा के मध्य में खड़ा है। T, P के पास में नहीं खड़ा है। P, S तथा R के मध्य में खड़ा है। T तथा R के मध्य में कौन में खड़ा है ?
(A) Q
(B) S
(C) P
(D) None of these / इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

39. Insert the missing character in the following matrix :
नीचे दिए गए मैट्रिक्स में लुप्त अक्षर निविष्ट कीजिए

ADH
FIM
(?)NR

(A) K
(B) L
(C) M
(D) P

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

40. Raman ranks 13th in a class of 33 students. There are 5 students below Saral rankwise. How many students are there between Raman and Saral?
33 छात्रों की एक कक्षा में रमण 13वें स्थान पर है। स्थान अनुसार 5 छात्र सरल के नीचे है। रमण तथा सरल के मध्य में कितने छात्र हैं ?
(A) 11
(B) 17
(C) 14
(D) 13

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*