Haryana Police Male Constable (Commando Wing) 14 November 2021 (Answer Key)

Haryana Police Male Constable (Commando Wing) 14 November 2021 (Answer Key)

41. Two statements (a) and (b) are given. They may be either independent causes or may be effects of independent causes. One of these statements may be the effect of the other statement. You are required to analyse both relationships and depict the between these two statements from the options given below:
Statements:
(a) There has been heavy rainfall during the past seven days.
(b) The municipality has warned the public not to consume uncovered food.
(A) (a) is the cause and (b) is its effect.
(B) (b) is the cause and (a) is its effect.
(C) Both the (a) and (b) are effects of independent causes.
(D) None of these
दो अभिकथन (a) तथा (b) दिए गए हैं। वे या तो स्वतंत्र कारण या स्वतंत्र कारणों के प्रभाव हो सकते हैं। दिए गए कथनों में से एक अन्य अभिकथन का प्रभाव हो सकता है। आपको दोनों का विश्लेषण करना है तथा नीचे दिए गए विकल्पों में से इन दोनों अभिकथनों के मध्य के संबंध की पहचान करनी है :
अभिकथन :
(a) पिछले सात दिनों से भारी वर्षा हो रही है।
(b) नगरपालिका ने जनता को हिदायत दी है कि खुले खाद्य का उपभोग न करें।
(A) (a) कारण है तथा (b) उसका प्रभाव है।
(B) (b) कारण हैं तथा (a) उसका प्रभाव है।
(C) (a) तथा (b) दोनों स्वतंत्र कारणों के प्रभाव हैं।
(D) इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer –

Hide Answer

42. Six persons A, C, Q, R, T and Y were born in six different months January, April, May, August, September, December of a year. Three persons were born in between A and Y. A was born before Y. No one was born in between C and A. Two persons were born in between C and R. T was born before Q. How many persons were born between A and Q?
(A) Four
(B) Two
(C) One
(D) None
छह व्यक्तियों A, C, Q, R, T तथा Y का जन्म किसी वर्ष के छह विभिन्न महीनों जनवरी, अप्रैल, मई, अगस्त, सितंबर, दिसंबर में हुआ था। तीन व्यक्तियों का जन्म A तथा Y के मध्य में हुआ था। A का जन्म से पहले हुआ था। किसी का जन्म C तथा A के मध्य में नहीं हुआ था। दो व्यक्तियों का जन्म C तथा R के बीच में हुआ था। T का जन्म Q से पहले हुआ था। A तथा Q के मध्य में कितने व्यक्तियों का जन्म हुआ था ?
(A) चार
(B) दो
(C) एक
(D) कोई नहीं

Show Answer

Answer –

Hide Answer

43. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series.
उस अक्षरों के संयोजन का चयन करें जो जब दी गई अक्षर शृंखला के खाली जगहों में क्रमिक रूप से रखे जाते हैं, तब श्रृंखला को पूर्ण करते हैं।
_c_bd_cacdb_a_ab_b
(A) badcdc
(B) cadacb
(C) aabdcd
(D) cbabdb

Show Answer

Answer –

Hide Answer

44. Which one of the following figures represents the relation among ‘Shirts, Bedsheets and Towels’?
निम्न में से कौन सी आकृति ‘शर्ट्स, बेडशीट्स, टोवेल’ के मध्य के संबंध को प्रदर्शित करती है ?
question number 44

Show Answer

Answer –

Hide Answer

45. Avinash left home for the bus stop 15 minutes earlier than usual. it takes 10 minutes to reach the stop. He reached the stop at 8.40 a.m. What time does he usually leave home for the bus stop?
अविनाश ने बस-स्टॉप के लिए सामान्य से 15 मिनट पहले घर छोड़ा। उसे वहाँ पहुँचने के लिए 10 मिनट लगे। वह 8.40a.m. को बस स्टॉप पर पहुंचा। वह सामान्यतया बस-स्टॉप के लिए कितने बजे घर छोड़ता है?
(A) 8.55 p.m.
(B) 8.45 p.m.
(C) 8.45 am.
(D) 8.55 a.m.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

46. Match List I (Police Ranges of Haryana) with List II (Districts) and choose the correct answer from the codes given below the lists:
सूची-I (हरियाणा की पुलिस रेंज) को सूची-II (जिले) के साथ सुमेलित करें एवं सूचियों के नीचे दिए कूटों के आधार पर सही उत्तर चुनें:
List-I/ सूची-II
a. Ambala / अम्बाला
b. Hisar / हिसार
c. Karnal / करनाल
d. South Range / दक्षिणी रेंज

List-II/ सूची-II
1. Kaithal / कैथल
2. Rewari/ रेवाड़ी
3. Sonipat / सोनीपत
4. Yamunanagar / यमुनानगर
5. Hansi/ हांसी
Codes / कूट :
a b c d
(A) 5 4 1 3
(B) 2 3 4 1
(C) 4 5 1 2
(D) 5 4 2 1

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

47. On 15th August, 2021, which of the following personnel of Haryana Police received Police medal for Gallantry?
(A) Yogeshwar Dutt
(B) Pawan Kumar
(C) Sardar Singh
(D) Vijender Singh
15 अगस्त, 2021 को हरियाणा पुलिस के निम्न में से किस कार्मिक ने वीरता के लिए पुलिस पदक प्राप्त किया ?
(A) योगेश्वर दत्त
(B) पवन कुमार
(C) सरदार सिंह
(D) विजेन्दर सिंह

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

48. Which of the following is highest Indian Police Service Officer Rank?
निम्न में से कौन सा उच्चतम भारतीय पुलिस सेवा अधिकारी पद है ?
(A) SI
(B) DSP
(C) DGP
(D) ASI

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

49. In which Schedule of Criminal Procedure Code, 1973, classification of offences is given?
(A) Schedule I
(B) Schedule II
(C) Both (A) & (B)
(D) None of these
दण्ड प्रक्रिया संहिता, 1973 की किस अनुसूची में अपराधों का वर्गीकरण दिया गया है ?
(A) अनुसूची I
(B) अनुसूची II
(C) (A) और (B) दोनों
(D) इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer –

Hide Answer

50. Which Section of the Information Technology Act, 2000 related to hacking with computer system?
(A) Section 66
(B) Section 65
(C) Section 67
(D) None of these
सूचना प्रौद्योगिकी अधिनियम, 2000 की कौन सी धारा कम्प्यूटर सिस्टम की हैकिंग से सम्बन्धित है ?
(A) धारा 66
(B) धारा 65
(C) धारा 67
(D) इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Q51. question number 51
(A) 36
(B) 37
(C) 33
(D) 41

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

52. L.C.M. of 2/3, 4/9, 5/6 is
2/3, 4/9, 5/6 का लघुत्तम समापवर्त्य है:
(A) 27/8
(B) 30/3
(C) 3/20
(D) 27/20

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

53. The body weight of six boys is recorded as follows: 42kg, 72kg, 85kg. 64kg, 54kg,73kg What is the average body weight of all the six boys in gm ?
सभी 6 लड़कों का शारीरिक भार निम्नानुसार दर्ज किया गया 42kg, 72kg, 85kg. 64kg, 54kg,73kg सभी 6 लड़कों का औसत शारीरिक भार gm में कितना होगा
(A) 60700 gm
(B) 63500 gm
(C) 63450 gm
(D) 65000 gm

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

54. The ratio of milk and water in 55 litre of adulterated milk is 7:4. How much water must be added to make the mixture’s ratio 7:6?
(A) 10 litre
(B) 6 litre
(C) 12 litre
(D) 22 litre
मिलावट वाले दुग्ध के 55 लिटर में दुग्ध तथा पानी का अनुपात 7:4 है। मिश्रण का अनुपात 7:6 करने के लिए कितना पानी और मिलाना पड़ेगा ?
(A) 10 लिटर
(B) 6 लिटर
(C) 12 लिटर
(D) 22 लिट

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

55. An amount of ₹ 45,000 become ₹77,400 on Simple Interest in 8 years. What is the rate of interest per year?
8 वर्षों में एक राशि ₹45,000 सामान्य व्याज पर ₹77,400 हो जाती है। प्रति वर्ष ब्याज की दर कितनी है ?
(A) 9%
(B) 9-1/2%
(C) 7-1/2%
(D) 8%

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

56. If 8 men or 12 boys can do a piece of work in 16 days, the number of days required to complete the work by 20 men and 6 boys is
(A) 5-1/3 days
(B) 3-1/6 days
(C) 7-1/6 days
(D) 4-2/3 days
यदि 8 पुरुष या 12 लड़के कार्य के एक हिस्से को 16 दिनों में कर सकते हैं, तो 20 पुरुष तथा 6 लड़कों द्वारा कार्य को पूर्ण करने के लिए 3 आवश्यक दिनों की संख्या है
(A) 5-1/3 दिन
(B) 3-1/6 दिन
(C) 7-1/6 दिन
(D) 4-2/3 दिन

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

57. A train is moving at a speed of 132 km/hr. If the length of the train is 110 metres, how long will it take to cross a railway platform 165 metres long?
(A) 5.5 secs
(B) 7.5 secs
(C) 6.5 secs
(D) 9.5 secs
एक ट्रेन 132 km/hr की गति से चल रही है। यदि ट्रेन की लंबाई 110 मीटर हो, तो उसे 165 मीटर लंबे एक रेलवे प्लेटफॉर्म को पार करने में कितना समय लगेगा ?
(A) 5.5 सेकण्ड
(B) 7.5 सेकण्ड
(C) 6.5 सेकण्ड
(D) 9.5 सेकण्ड

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

58. A Interval of 3 hours 40 minutes is wrongly estimated as 3 hours 45.5 minutes. The error percentage is:
3 घंटे 40 मिनट का एक अंतराल 3 घंटे 45.5 मिनट के तौर पर गलत आकलित हुआ है। त्रुटि का प्रतिशत है:
(A) 1.5%
(B) 4.5%
(C) 3.5%
(D) 2.5%

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

59. What is the total number of natural numbers up to 9,999?
9,999 तक धनपूर्ण संख्याओं की कुल संख्या कितनी है ?
(A) 90,999
(B) 10,999
(C) 9,999
(D) 99,999

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

60. In how many different ways can the letters of the word ‘RUMOUR’ be arranged?
कितने भिन्न तरीकों से ‘RUMOUR’ शब्द के अक्षरों को व्यवस्थित किया जा सकता है ?
(A) 520
(B) 99
(C) 34
(D) 180

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*