हिमाचल PCS 2010 - पेपर 2 (अभिवृत्ति परिक्षण)

हिमाचल PCS 2010 – पेपर 2 (अभिवृत्ति परिक्षण)

हिमाचल प्रदेश लोक सेवा आयोग द्वारा हिमाचल प्रदेश प्रशासनिक संयुक्त प्रतियोगी प्रारंभिक परीक्षा (हिमाचल प्रदेश पीसीएस – PCS) की परीक्षा आयोग द्वारा वर्ष 2010 में आयोजित की गयी थी। इसी हिमाचल PCS परीक्षा के द्वितीय प्रश्नपत्र अभिवृत्ति परिक्षण (Aptitude Test) का पूर्ण प्रश्नपत्र हिंदी भाषा में उत्तर कुंजी सहित (exam paper with answer key) यहाँ दिया गया है।

पोस्ट :— हिमाचल प्रशासनिक संयुक्त प्रतियोगी प्रारंभिक परीक्षा (Himachal Administrative Service Combined Pre-Exam)
प्रश्न पत्र :— “अभिवृत्ति परिक्षण (Aptitude Test)”, प्रथम प्रश्न पत्र यहाँ उपलब्ध है।
परीक्षा आयोजक :— हिमाचल लोक सेवा आयोग (HPPSC)
कुल प्रश्न :— 100
पूर्णाक :— 200

हिमाचल प्रदेश लोक सेवा आयोग प्रारंभिक परीक्षा – 2010

(अभिवृत्ति परीक्षण – प्रश्नपत्र 2)

Advertisement

निर्देश (प्रश्न 1 से 5) : निम्नलिखित अवतरण को पढ़िये और दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिए :
Dimensions of corruption have become a part and parcel of our national life. At the time of independence, a statesman like C. Rajagopalachari called the Public Works Department the biggest enemy of the country, in terms of scope for corruption that the department provided. Today every department, nay, every stratum of society, has become a Public Works Department. A Prime Minister buys MP’s to secure a majority for the ruling party. Corruption has seeped so much into society that it was the running theme of the President, the Prime Minister and the Speaker during the golden jubilee celebrations of the country’s independence. The then Speaker, Mr.P.A. Sangma, even called for a second freedom struggle to rid the country of corruption.Both,the former Election Commissioner Mr. T. N. Seshan and his successor,Mr.M.S.Gill have called for electoral reforms to strike at the roots of corruption,But the results of the just held assembly elections in various states show that even criminals can win seats in the Assembly,

1. Which of the following is a correct statement?
A. The passage deals with the ethics of politics.
B. the author expresses his concern over the rampant corruption prevalent in our country.
C. the passage discusses the economic development of India.
D. the author wants the common man to take steps to curb corruption.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

2. Which of the following can be deduced from the passage ?
A. all politicians occupying prime positions are corrupt and buy MP’s.
B. corruption has seeped into every aspect of our society.
C. our political system is completely marred by criminals.
D. all politicians are corrupt and oppose electoral reforms.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

3. The most appropriate heading for the passage would be :
A. politicians and corruption
B. politicians, criminals and our political system
C. corruption : problems and perspectives
D. corruption and public life

Show Answer

Answer –

Hide Answer

4. What does the author mean by a second freedom struggle ?
A. despite getting freedom from the British our country is still not free.
B. we got freedom from the British but now we have to struggle again to get freedom from corruption.
C. we have to wage a freedom struggle for electoral reforms.
D. we have to launch a second struggle for freedom in society.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Advertisement



5. According to some election commissioners, electoral reforms are needed so that :
A. free and fair elections can be ensured.
B. corruption can be weeded out.
C. the commissioners can do their duty fearlessly.
D. continued freedom of franchise can be ensured.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

निर्देश (प्रश्न 6 से 10) : निम्नलिखित अवतरण को पढ़िये और दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिए :
The idea of building “satellite towns” to absorb growth is frequently considered a cure-all for urban problems. It is erroneously assumed that is new residents can be diverted from existing centers, the present urban situation at least will get no worse. It is further and equally erroneously assumed that since such towns in Europe which have been developed with a focus on social needs have been successful, be can expect the same sort of result in India.
Present planning, thinking and legislation will not produce the kind of satellite towns that have been successful abroad. It will multiply suburbs or encourage developments in areas where land is cheap and construction profitable rather than where satellite towns are genuinely needed.
Such will considered projects not only will fail to relieve pressures on existing cities but will, in fact, tend to weaken those cities further by drawing away high-income citizens and increasing the concentration of low-income groups that are unable to provide tax revenues. The remaining taxpayers, accordingly, will face increasing burdens, and industry and commerce will seek escape. Unfortunately, this mechanism is already at work in some metropolitan areas.

6. The passage implies that satellite town projects are often considered a viable solution to the problems of ?
A. Poverty in the central cities
B. Excessive suburban population
C. Uncontrolled urban growth
D. declining property values

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

7. It can be inferred from the passage that the author regards past and present satellite town projects in india as :
A.poorly planned
B. Socially innovative
C. Hampered by government regulation
D. Financially sound

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

8. According to the passage European satellite towns have been designed with greater concern for :
A. social needs
B. Typical suburban life styles
C. The profits of builders and developers
D. The needs of high-income residents

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

9. It can be inferred from the passage that the author considers present indian satellite town laws to be :
A. overly restrictive
B. Improperly planned
C. Politically expedient
D. Unrealistically idealistic

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

10. In the present scenario of indian satellite towns, taxpayers will face increasing burdens because :
A. the commerce and industry sectors do not meet their tax liabilities.
B. There has been an increase in the number of suburbs.
C. The towns have been developed without proper legislation.
D. The towns have low income groups which do not add to tax revenues.

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

निर्देश (प्रश्न 11 से 15) :नीचे प्रत्येक वाक्य में दो खाली स्थान हैं और शब्दों के चार सेट दिए गए हैं। शब्दों के सही सेट को चुनिये और खाली स्थान भरिये :

11. It would be very easy to…………..The work of others if we had the technological………..To do so.
A. produce; incentive
B. Populate; inefficiency
C. Create; inability
D. Duplicate; efficiency

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

12. The work of an efficient person is ……….in all its………. .
A. true; angles
B. Accurate; aspects
C. Improper; prospects
D. Capable; perspectives

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

13. It is a ………….fact that ancient Indian ………….could calculate the eclipses of the sun and the moon.
A. historic; astrologers
B. Historical; astronomers
C. Scientific; botanists
D. Known; biologists

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

14. Meditation helps us to ………….on the present and…………..The past and the future.
A. focus; ignore
B. Think; obliterate
C. Clarify; repair
D. Cope; forget

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

15. Writers………….many worlds at one and the same time and all of them are equally………….. .
A. clear; improper
B. Beautify; ugly
C. Forget; tampered
D. Inhabit; true

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

16. नीचे दिए गए कथनों और निष्कर्षों को ध्यान से पढ़िये। दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिए :
कथन :
रमेश एक बहुत अच्छा खिलाड़ी हैं।
खिलाड़ियों का स्वास्थ्य अच्छा रहता है।
निष्कर्ष :
I. सभी स्वस्थ लोग खेल खेलते हैं।
II. रमेश एक स्वस्थ व्यक्ति है।
A. वाक्य से केवल निष्कर्ष I निकलता है।
B. वाक्य से केवल निष्कर्ष II निकलता है।
C. वाक्य से निष्कर्ष I और II दोनों निकलते हैं।
D. वाक्य से न तो निष्कर्ष I और न ही निष्कर्ष II निकलता है।

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

17. नीचे दिए गए वाक्य के दो कारण दिए गए है। आपको यह तय करना है कि कौन सा कारण सशक्त है। नीचे दिए गए कारणों के विकल्पों में से उत्तर चुनें।
कथन :
हड़तालों पर रोक लगनी चाहिए।
कारण 1. हाँ, कर्मचारियों के बीच अनुशासन बनाए रखने के लिए यह जरुरी है।
कारण 2. नहीं, यह नागरिकों के प्रजातान्त्रिक अधिकारों के विरुद्ध है।
A. कारण 1 सशक्त है
B. कारण 2 सशक्त है
C. 1 और 2 सशक्त है
D. न तो 1 और न ही 2 सशक्त है

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

निर्देश (प्रश्न 18 से 20) : उस आकृति को चुनो, जो प्रत्येक प्रश्न में दी गई तीन श्रेणियों को बताती है।

18. महिला, खिलाडी, संगीतकार
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

19. व्याख्याता (लेक्चरर), स्नाकोत्तर, खिलाडी
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

20. बैठक, खिड़की, दीवार
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

You may also like :

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*