हिमाचल PCS 2012 - पेपर 2 (अभिवृत्ति परिक्षण)

हिमाचल PCS 2013 – पेपर 2 (अभिवृत्ति परिक्षण)

हिमाचल प्रदेश लोक सेवा आयोग द्वारा हिमाचल प्रदेश प्रशासनिक संयुक्त प्रतियोगी प्रारंभिक परीक्षा (हिमाचल प्रदेश पीसीएस – PCS) की परीक्षा आयोग द्वारा वर्ष 2013 में आयोजित की गयी थी। इसी हिमाचल PCS परीक्षा के द्वितीय प्रश्नपत्र अभिवृत्ति परिक्षण (Aptitude Test) का पूर्ण प्रश्नपत्र हिंदी भाषा में उत्तर कुंजी सहित (exam paper with answer key) यहाँ दिया गया है।

पोस्ट :— हिमाचल प्रशासनिक संयुक्त प्रतियोगी प्रारंभिक परीक्षा (Himachal Administrative Service Combined Pre-Exam)
प्रश्न पत्र :— “अभिवृत्ति परिक्षण (Aptitude Test)”, प्रथम प्रश्न पत्र यहाँ उपलब्ध है।
परीक्षा आयोजक :— हिमाचल लोक सेवा आयोग (HPPSC)
परीक्षा तिथि :— 16/06/2013
कुल प्रश्न :— 100
पूर्णाक :— 200

हिमाचल प्रदेश लोक सेवा आयोग प्रारंभिक परीक्षा – 2013

(अभिवृत्ति परीक्षण – प्रश्नपत्र 2)


निर्देश (प्रश्न संख्या 1 से 5)

निम्नलिखित अवतरण को पढ़िए और इसके बाद दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिये :

The growing tendencies towards regionalism in the country have had serious effects on higher education. These tendencies are generally expressed in demands relating to the medium of instruction. Some of these demands are based on sound educational principles and are wholly justifiable; but in their most extreme from they usually indicate either ignorance of the minimum requirements of higher education or chauvinism of a kind that places considerations of a parochial character above these requirements. In practice, both have been in evidence. more specifically, the problem arises when instruction at the post-graduate level is sought to be given in the regional languages. Most of the relevant literature with which students at this level of education ought to be familiar is usually not available in any of the regional languages. It is true that comprehension is much easier in the mother tongue, and that the necessary literature could grow over a period of time. But when the range of literature a student is exposed to at even the post-graduate level is constricted by language barriers. The content of education gets diluted. Since the products of such education are later absorbed as teachers of the succeeding generations, of the succeeding generations, the damage done is more long-lasting than is generally assumed.
The usual answer to these impediments is that English needs to be taught as a “library language”and students should be required to familiarize themselves with the more advanced literature in the subject through this language. In principle this is unobjectionable, particularly if the “library language” is taught intensively from an early stage of schooling and the students have therefore no difficulties of comprehension through this language.

1. As per the passage higher education should be provided in :
A. English
B. the mother tongue of students
C. the language of the region
D. a “library language”

Show Answer

Answer –  C

Hide Answer

2. The intervention of regional voices has had a………….effect on the quality of higher education.
A. beneficial
B. damning
C. diluting
D. chauvinistic

Show Answer

Answer –  C

Hide Answer

3. How does the author view the higher education scenario in India ?
A. He is appreciative of its steady progress
B. He is critical of the lack of ethical practices
C. He wants a revamp of the whole system
D. He presents a critical analysis of the situation

Show Answer

Answer –  A

Hide Answer

4. The medium instruction at the post-graduate level should be chosen discerningly because :
A. comprehension is much easier in the mother tongue.
B. it is linked to the growth of personality of the students.
C. many of the beneficiaries have a deep influence as teachers on succeeding generations.
D. such students must rise above parochial considerations.




Show Answer

Answer –  D

Hide Answer

5. The benefits of higher education can be reaped to the maximum by students if they are exposed to “library language” :
A. for a specified period of time
B. from an early stage of schooling
C. for a short, intensive duration
D. alongside of their mother tongue

Show Answer

Answer –  B

Hide Answer

निर्देश (प्रश्न संख्या 6 से 10) :
निम्नलिखित अवतरण को पढ़िए और इसके बाद दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिये :

We all are creatures of the cliches among which we have grown up. From the middle of the nineteenth century, such phrases as ‘the struggle for existence’ or ‘the survival of the fittest’, and ‘for a long time the biologists’ theory that the animal world was like ‘a gladiator’s show’, have conditioned our thinking. More recently, the general freudian atmosphere. Supporting the old idea of the original sin, has destroyed our belief even in our babies, who appear as title gangsters possessed by jealousy and hate. The result has been that many of us have felt that it is all hopeless, that it is natural for everything to fight for itself, that struggle is the law of existence, and thus hatred and war are inevitable. But during the present times there has been more and more evidence to suggest that co-operation may be even more important in the evolutionary process than competition.
While in nature there is indeed a struggle for life, there is also such a thing as the struggle for the life of others, and today the principle of co-operation is in a fair way becoming established as the most important factor in the survival of animals groups as of individuals. From the protozoa right up to man this mutual aid has been established: there is a ‘social appetite’ even in the lowest of organisms. No longer can domination of the weaker by the stronger, whether individuals or nations, be supported by the supposed example of the natural world.

6. The most appropriate title for the passage would be :
A. the conditioned world of evolution
B. the process of evolution
C. cliches about evolution
D. understanding evolution afresh

Show Answer

Answer –  D

Hide Answer

7. Implicit in the ‘struggle for life’ is :
A. the struggle for one’s own survival
B. the struggle for the survival of other forms of life
C. the struggle for the survival of one’s species
D. the struggle for the survival of one’s progeny’

Show Answer

Answer –  C

Hide Answer

8. What has led to the destruction of our belief even in our babies ?
A. the primordial idea that man is a born sinner
B. the common belief that as be grow up we succumb to hatred and war
C. our gladiatorial instinc for ‘the survival of the fittest’
D. our lack of understanding of ‘the principle of co-operation’ among species

Show Answer

Answer –  A

Hide Answer

9. The passage has a/an……………attitude towards biologists’ views about evolution.
A. appreciative
B. doubting
C. interrogative
D. sarcastic

Show Answer

Answer –  B

Hide Answer

10. The passage is a fervent plea for :
A. inculcation of a scientific temperament amongst people
B. upholding of the sanctity of established scientific theories
C. recogn izing the need for reassessing dominant scientific views on evolution
D. all of the above

Show Answer

Answer –  C

Hide Answer

निर्देश (प्र. क्र. 11 से 15) :

नीचे दिए गए प्रत्येक वाक्य में दो रिक्त स्थान दिए गए हैं और वाक्य के बाद शब्दों के चार सेट दिए गए हैं। शब्दों के उस सेट का चयन कीजिये जो वाक्य को सर्वोत्तम ढंग से पूरा करता है।

11. The good administrator should not only be………….but should have the……………to know when to do a particular thing.
A. intelligent; willingness
B. perceptive; sagacity
C. worthy; power
D. courageous; courtesy

Show Answer

Answer –  B

Hide Answer

12. The ancient teachers insisted on strict disciplining of the disciples before they………….to impart knowledge of…………..import of them.
A. ventured; profound
B. facilitated; high
C. concluded; significant
D. decided; meaningful

Show Answer

Answer –  A

Hide Answer

13. It is true that the……………..between the different branches of science are……………being broken.
A. boundaries; finally
B. fences; continuously
C. borders; constantly
D. frontiers; continually

Show Answer

Answer –  D

Hide Answer

14. My intention is to draw a realistic picture, and if there is any touch of pessimism, it is……………..in the present situation and it is for us to………………it.
A. prevalent; shun
B. inherent; rectify
C. hidden; discover
D. obtainable; correct

Show Answer

Answer –  A

Hide Answer

15. …………….of power from atomic disintegration remained just a dream till the………….. Of nuclear fission was discovered.
A. extraction; process
B. capture; procedure
C. generation; phenomenon
D. making; phenomena

Show Answer

Answer –  D

Hide Answer

16. करिश्माई नेतृत्व के विरोधी पक्ष के अन्तर्गत निम्नलिखित में से कौन सा नहीं आता है ?
A. आत्मरति
B. आत्म-विवर्धन (अपने बारे में बढ़ा-चढ़ा कर कहना))
C. छुटपुट अत्याचार
D. पूर्णता के साथ मनोग्रस्त सरोकार

Show Answer

Answer –  C

Hide Answer

17. दो व्यक्ति विविध विषयों के बारे में एक-समान अभिवृत्ति जिस सीमा तक रखते हैं उसे क्या कहा जाता है ?
A. संज्ञानात्मक विसंगति
B. अभिवृत्ति समरूपता
C. समरूपता-असमरूपता प्रभाव
D. संज्ञानात्मक संगति

Show Answer

Answer –  D

Hide Answer

18.मानव क्योंकि अपनी मृत्यु की अपरिहार्यता के बारे में जानते हैं, इसलिए वे अस्तित्वपरक आतंक का सामना करते हैं। यह कथन व्याख्या करता है :
A. आत्म-प्रबोधन का
B. आत्म-जटिलता का
C. आतंक प्रबन्ध सिद्धान्त का
D. नियमित फोकस सिद्धान्त का

Show Answer

Answer –  A

Hide Answer

19. रवि एक फर्म में काम करता है। वह अपने लिए सम्मान रखता है और दूसरों की योग्यता तथा निपुणता में विश्वास करता है। वह दूसरों में विशवास रखता है और दूसरे उस पर विश्वास करते हैं। रवि की शैली किस प्रकार की है ?
A. सुरक्षित अनुरक्ति शैली
B. चयनात्मक परिहार शैली
C. आत्म-निर्देश प्रभाव शैली
D. सामाजिक सुलभीकरण शैली

Show Answer

Answer –  A

Hide Answer

20. हरि ऐसा व्यक्ति नहीं है जो अपने मित्रों तथा सहकर्मियों की ज्यादा परवाह करे। फिर भी वह चाहता है कि वे लोग जो कुछ करते हैं उस पर तथा उनके साधनों एवं विभिन्न गतिविधियों तथा घटनाओं में उनकी सहभागिता पर उसका नियन्त्रण रहे। हरि के स्वभाव का मुख्य घटक निम्नलिखित में से कौन सा है ?
A. प्रभाव
B. नेतृत्व
C. परामर्शदाता
D. अधिकारिता

Show Answer

Answer –  C

Hide Answer

You may also like :

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*