हिमाचल PCS - अभिवृत्ति परिक्षण - प्रश्नपत्र 2 - 2014

हिमाचल PCS – अभिवृत्ति परिक्षण – प्रश्नपत्र 2 – 2014

हिमाचल प्रदेश लोक सेवा आयोग (HPPSC) द्वारा हिमाचल प्रदेश प्रशासनिक संयुक्त प्रतियोगी प्रारंभिक परीक्षा जिसे हिमाचल प्रदेश पीसीएस के नाम से भी जाना जाता है के लिए विज्ञप्ति 2014 में जारी की गयी थी जिसकी परीक्षा आयोग द्वारा वर्ष 2015 में आयोजित की गयी थी। इसी हिमाचल PCS परीक्षा के द्वितीय प्रश्नपत्र अभिवृत्ति परिक्षण (Aptitude Test) का पूर्ण प्रश्नपत्र उत्तर कुंजी सहित (exam paper with answer key) यहाँ दिया गया है।

पोस्ट :— हिमाचल प्रशासनिक संयुक्त सेवा प्रारंभिक परीक्षा (Himanchal Administrative Service Combined Pre-Exam)
प्रश्न पत्र :—द्वितीय “अभिवृत्ति परिक्षण (Aptitude Test)”, प्रथम प्रश्न पत्र यहाँ उपलब्ध है।
परीक्षा आयोजक :— हिमाचल लोक सेवा आयोग (HPPSC)
परीक्षा तिथि :— 07/06/2015
कुल प्रश्न :— 100

हिमाचल प्रदेश लोक सेवा आयोग प्रारंभिक परीक्षा – 2014

(अभिवृत्ति परिक्षण – प्रश्नपत्र 2)

Advertisement

निर्देश (प्रश्न संख्या 1 से 5) : निम्नलिखित अवतरण को पढ़िए और इसके बाद दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिए :
For myself i demand adventure. Life without danger would be like beef without mustard. But since my life is useful it would be wrong to risk it for the mere sake of risk, as by mountaineering or motor racing. As a physiologist i can try experiments on myself and i can also participate in wars and revolutions of which i approve. By the way, love of adventure does not mean love of thrills. I spent six weeks in Madrid during the recent siege. The only thrill that i got there was from reading Rimbaud’s poetry. The satisfaction of adventure is something much more solid than a thrill. There are other things which i desire, but do not demand. I like to have a room of my own with some books, good tobacco, a motor car, and a daily bath.

1. The writer of the passage is……………
A. a scientist
B. an excursionist
C. fussy about cleanliness
D. a multi-faceted person

Show Answer

Answer. D

Hide Answer

2. The writer is an adventurer…………..
A. but averse to taking undue risks
B. for the sake of pleasure
C. and a revolutionary thinker
D. and a compulsive seeker of thrill

Show Answer

Answer. A

Hide Answer

3. Find the odd pair out based on your reading of the passage :
A. mountaineering : adventure
B. war : revolution
C. Madrid : Rimbaud’s poetry
D. physiologist : experiments

Show Answer

Answer. C

Hide Answer

4. The phrase ‘beef without mustard’ illustrates…………. .
A. a culinary habit
B. an analogy
C. a religious practice
D. an anecdote

Show Answer

Answer. B

Hide Answer

Advertisement



5. The word ‘siege’ means…………. .
A. seize
B. a blockade
C. cease-fire
D. seismic activity

Show Answer

Answer. B

Hide Answer

निर्देश (प्रश्न संख्या 6 से 10) : निम्नलिखित अवतरण को पढ़िए और इसके बाद दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिये :
Now though this prodigious mass of humbug is meant to delude the enslaved class only, it ends in deluding the master. Class much more completely. A gentleman whose mind has been formed at a public school and a university, is much more thoroughly taken in by the falsified history and dishonest political economy and snobbery taught in these places than any worker can possibly be,because the gentleman’s education teaches him that he is superior to the common run of men whose duty it is to run his errands and earn his income for him. He honestly believes that the system which has placed him in such an agreeable situation is the best of all possible systems. He would go to the extent of shedding hid blood and that of others to the last drop in its defense. But the great mass of our under-paid, treated-as inferiors, workers cannot feel so sure about it as the gentleman.

6. The passage talks about two types of people including :
A. gentleman and tyrants
B. the ruling class and the ruled
C. pretentious and straight forward people
D. the rich and the poor

Show Answer

Answer. B

Hide Answer

7. The passage………..our educational system.
A. criticizes
B. investigates
C. laments
D. opposes

Show Answer

Answer. A

Hide Answer

8. Gentleman prodiced by the educational set up are projected as……… .
A. fine and deducated fellows
B. honest believers in the worth of the educational set up
C. oppressors of the masses
D. deluded by a false sense of superiority

Show Answer

Answer. D

Hide Answer

9. As per the passage our educational set up needs to ………….. .
A. become realistic
B. introspect
C. be inclusive
D. reflect the above at (A),(B) and (C)

Show Answer

Answer. D

Hide Answer

10. The tone of the passage is ……….. .
A. neutral
B. pessimistic
C. ironic
D. bombastic

Show Answer

Answer. C

Hide Answer

निर्देश (प्र. क्र. 11 से 15) : नीचे दिए गए प्रत्येक वाक्य में दो रिक्त स्थान दिए गए हैं और वाक्यं के बाद शब्दों के चार सेट दिए गए हैं। शब्दों के उस सेट का चयन कीजिये जो वाक्य को सर्वोत्तम ढंग से पूरा करता है।

11. Nehru was the first to………..the idea of a constituent assembly long before such an assembly was………… under the cabinet mission scheme.
A. manipulate; set up
B. articulate; set up
C. assimilate; flourished
D. facilitate; set off

Show Answer

Answer. B

Hide Answer

12. It requires a seance of………….assurance, and self confidence to write about bores at all,…………..as one of them.
A. inferiority; against
B. superiority; accept
C. superiority; except
D. inferiority; except

Show Answer

Answer. C

Hide Answer

13. Folk literature……….the beliefs of people as they………..in popular custom, tradition, magic and ritual.
A. stop; go
B. tells; mixed
C. records; appear
D. record; make

Show Answer

Answer. C

Hide Answer

14. His grief, which had……….for a short while……….and tears his heart with a greater force.
A. abated; returns
B. increased; goes
C. lost; returns
D. bounced; revives

Show Answer

Answer. A

Hide Answer

15. If you had your……….., would you work for eight hours a day and ………….with a full pension at forty five.
A. choice; stay
B. option; stay
C. stake; continue
D. choice; retire

Show Answer

Answer. D

Hide Answer

16. सामाजिक सरलीकरण (facilitation) होता है व्यावहारिक उत्तर का सरलीकरण इनके द्वारा :
A. दर्शकगण
B. लोगों के अलगाव
C. ड्रग्स
D. पडोसीगण

Show Answer

Answer. A

Hide Answer

17. निम्नलिखित परिभाषा या विवरण में से कौन सा गलत है ?
A. प्राथमिक समूह वह है जो आमने-सामने मिलते हैं
B. सह-अभिनेता एक ही ध्येय को आपस में बाँटते नहीं या एक-दूसरे से वार्तालाप नहीं करते
C. अनौपचारिक समूह ऐसा हमेशा चलने वाला समूह है जोकि अपनी सहभागियों के लिये एक से ज्यादा ध्येय को हासिल करता है
D. एक ससंजक समूह के सहभागी एक-दूसरे के साथ बहुत करीब से जुड़ते हैं

Show Answer

Answer. C

Hide Answer

18. इनमें से कौन से व्यक्ति ने सत्ता के प्रति आज्ञापालन पर प्रयोग (experiment) किये थे ?
A. मिलग्राम
B. लेविन
C. शेरिफ
D. बायरन

Show Answer

Answer. A

Hide Answer

19. संज्ञानात्मक असंगति की थियोरी किसने दी थी ?
A. जोन्स
B. लाटाने
C. फेस्टिंगर
D. फ्रायड

Show Answer

Answer. C

Hide Answer

20. सामूहिक चिन्तन को प्रकट होने से रोकने के लिए, एक नेता को क्या करना चाहिए ?
A. नियम (policy) बनाने वालों को अलग करने से बचना चाहिए
B. किसी भी विषय के सभी पहलुओं को जाग्रत करना चाहिए
C. अपने प्रारंभिक विचारों को तब तक नहीं बताना चाहिये जब तक कि उसके सारे साथी अपना-अपना विचार सामने न ले आयें
D. ऊपर दिये सभी उत्तर सही हैं

Show Answer

Answer. B

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*