HP High Court Clerk Exam Paper 01 May 2022 (Answer Key)

HP High Court Clerk Exam Paper 01 May 2022 (Answer Key)

HP High Court Clerk Exam Paper 01 May 2022 (Answer Key) : Himachal Pradesh HP High Court Clerk Exam Paper 01 May 2022 with Answer Key. HP High Court Clerk exam held on Himachal Pradesh on 1 May 2022 from 10:30 AM to 12:30 PM, complete exam paper with answer key available here.

Exam Name :- HP High Court Clerk Exam 2022
Exam Organiser :- High Court of Himachal Pradesh
Exam Date :- 01/05/2022
Exam Time :- 10:30 AM to 12:30 PM

HP High Court Clerk Exam Paper 01 May 2022

1. The Oldest rock-cut architecture is found in:

(A) Rajasthan
(B) Bihar
(C) Himachal Pradesh
(D) Maharashtra

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

2. Milk sugar is:
(A) Sucrose
(B) Glucose
(C) Maltose
(D) Lactose

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

3. Echo is produced due to:
(A) Reflection of sound
(B) Refraction of sound
(C) Resonance
(D) None of these

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

4. The Union Council of Ministers is collectively responsible to:
(A) Rajya Sabha
(B) President
(C) House of the People
(D) Prime Minister

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

5. Who can appoint a Judge of High Court as an acting Chief Justice of High Court?

(A) President
(B) Governor
(C) Chief Minister of State
(D) Chief Justice of India

Show Answer

Answer – S

Hide Answer

6. Who coined the slogan ‘Swaraj’ is my birth right’?
(A) Vinayak Damodar Savarkur
(B) Vasudev Balwant Phadke
(C) Balkrishna Chapekar
(D) Bal Gangadhar Tilak

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

7. Mahatma Gandhi was referred to as ‘The Father of the Nation’ first by:
(A) Vallabhbhai Patel
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Subhash Chandra Bose
(D) C Rajagopalachari

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

8. Which one of the following Indian States has no international boundary?
(A) Bihar
(B) Chhattisgarh
(C) Uttarakhand
(D) Meghalaya

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

9. National Girl Child day is celebrated annually on:
(A) 23 January
(B) 25 January
(C) 24 January
(D) 27 January

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

10. Where National Defence Academy is situated at?
(A) Kharagpur
(B) Khadakwasla
(C) Dehradoon
(D) Jabalpur

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

11. The Retirement age for High Court Judge is _____
(A) 60
(B) 63
(C) 62
(D) 65

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

12. Who is known as ‘Missile Woman’ of India ?
(A) Mc Mary Kom
(B) Indira Nooyi
(C) Tessy Thomas
(D) Geeta Phogat

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

13. Tides in the sea are caused by:
(A) Effects of the moon
(B) Effects of the sun
(C) Sun and the moon
(D) Gravitational centrifugal or centripetal forces

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

14. Common Salt is:
(A) Sodium Chloride
(B) Sodium Carbonate
(C) Calcium Chloride
(D) Calcium Bicarbonate

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

15. Chemically vinegar is:
(A) Methyl alcohol
(B) Ethyl alcohol
(C) Solid carbon dioxide
(D) Acetic acid

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

16. Which is a social insect ?
(A) Ant
(B) Cockroach
(C) Scorpion
(D) None of these

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

17. The original name given to the follower of Mahavira was?
(A) Arhants
(B) Nirgranthas
(C) Jainas
(D) Kevalins

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

18. The famous Chaturbhuja temple at Khajuraho was built by :
(A) Paramardi
(B) Dhanga
(C) Jayasakti
(D) Yosovarman

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

19. Which of the following emperor’s tomb is outside India ?
(A) Akbar
(B) Aurangzeb
(C) Shah Jahan
(D) Jahangir

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

20. India leads the world in the export of:
(A) Coffee
(B) Manganese
(C) Mica
(D) Cotton

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*