HSSC हरियाणा पटवारी परीक्षा पेपर - 2016

HSSC हरियाणा पटवारी परीक्षा पेपर – 2016

61. ‘सज्जन’ का विलोमार्थक शब्द है –
A. ठग
B. दुर्जन
C. कपटी
D. कुटिल

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

62. निम्न पंक्तियों में रस है:
राग है कि, रूप है कि
रस है कि, जस है कि
तन है कि, मन है कि
प्राण है कि प्यारी है।
A. अद्भुत रास
B. शान्त रस
C. वीर रस
D. श्रृंगार रस

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

63. ‘इकलौता’ शब्द में समास है
A. तत्पुरुष
B. अव्ययीभाग
C. द्वन्द्व
D. द्विगु

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

64. निम्न पंक्तियों में कौन सा अलंकार है?
माला फेरत युग गया, फिरा न मन का फेर।
कर का मनका डारि दे, मन का मनका फेर।।
A. अनुप्रास
B. श्लेष
C. यमक
D. रूपक

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

65. निम्नलिखित में से उपसर्ग रहित शब्द कौन सा है?
A. कुचेष्टा
B. उपसर्ग
C. नाखुश
D. मिलान

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

66. ‘नायक’ में संन्धि है:

A. अयादि सन्धि
B. दीर्घ सन्धि
C. गुण सन्धि
D. वृद्धि सन्धि

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

67. ‘लक्ष्मण’ का पर्यायवाची शब्द है
A. कपीश
B. माघ
C. लंकेश
D. सौमित्र

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

68. ‘अत्यावश्यक’ – शब्द का सही सन्धि -विच्छेद है
A. अति + आवश्यक
B. अत्या + आवश्यक
C. अत्य + आवश्यक
D. अती + आवश्यक

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

69. अशुद्ध वर्तनी का चयन कीजिए:
A. मनुष्य
B. पोषक
C. जिर्णोद्धार
D. निरपेक्ष

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

70. ‘छठी का दूध याद आना’ मुहावरे का अर्थ है
A. कठिनाई का अनुभव होना
B. हार मानना
C. चकित रह जाना
D. भयभीत होना

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

71. We were brought up in a village and my grandfather was a simple …….. and quite illiterate.
A. pheasant
B. peasant
C. pleasant
D. man

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

Direction (72 – 73): Choose the word that best expresses the meaning of the underlined word.
72. He refused to kow tow to the government’s wished on this issue.
A. be supportive
B. be submissive
C. be defensive
D. be helpful

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

73. Some democratic countries believe in racial segregation.
A. Subordination
B. Demination
C. inferority
D. Integration

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

Direction (74 – 75): Select the substitution that best expresses opposite meaning of the underlined word.
74. Children below the age of 16 can be tried only by the ……… court.
A. Supreme
B. High
C. District
D. Juvenile

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

75. We have made tentative plans for a holiday.
A. permanent
B. definite
C. careful
D. elaborate

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

76. It was a perilous journey across the mountains.
A. risky
B. thrilling
C. deadly
D. tiring

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

Direction (77 – 78): Choose the alternative which best express meaning of the given idioms/phrase:
77. Not let the grass grow under one’s feet
A. to remain neutral
B. not related to
C. unconcerned
D. waste no time in acting

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

78. Wear and tear
A. contempt
B. damage caused by constat use
C. festive occasion
D. be leisurely

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

Direction (79 -80) : Find the wrongly spelt word:
79. A. telepathy
B. antepathy
C. sympathy
D. apathy

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

80. A. earnest
B. infest
C. detest
D. aganist

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*