HSSC Haryana Field Inspector (Store) old exam paper - 2017 (Second Shift)

HSSC हरियाणा फील्ड इंस्पेक्टर (स्टोर) परीक्षा – 2017 (द्वितीय पाली)

Directions (81-84): Read the passage given below and based on this, answer these questions that follow.
It is no doubt true that we cannot go through life without sorrow. There can be no sunshine without shade. We must not complain that roses have thorns, but rather be grateful that thorns bear flowers. Our existence here is so complex that we must expect much sorrow and suffering. Many people distress and torment themselves about mystery of existence. But although a good man may at times be angry with the world, it is certain that no man was ever discontented who did his duty in it. The world is like a looking glass. If you smile, it smiles, if you frown, it frowns back. If you smile, it smiles, if you frown, it frowns back. Always try then to look at the bright side of things. Life has been a comedy to those who think and a tragedy to those who feel. It is indeed a tragedy at times and comedy very often, but as a rule, it is what we choose to make it.

81. What sort of man is never dissatisfied?
A. Who does his duty in the world
B. Who never gets angry with the world
C. Who only looks at the bright side of things
D. Who has no complaint about roses having thorns

Show Answer

Answer -A

Hide Answer


82. According to the writer, life is indeed
A. A comedy
B. A tragedy
C. A mystery
D. What we make of it

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

83. We should expect much sorrow and suffering in life, because
A. Every rose has a thorn
B. We think too much
C. Our life is so complex
D. Our own actions are responsible for them

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

84. What do people distress and torment about?
A. Life consists of both joys and sorrows
B. The world is like mirror
C. Life is a tragedy at times
D. Secrets of life unknown to man

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

85. Choose the opposite of the word ‘denial’
A. Acceptance
B. Disliking
C. Refusal
D. Available

Show Answer

Answer -A

Hide Answer




86. ‘The world is like looking glass’ The figure of speech found in this above sentence is

A. Metaphor
B. Simile
C. Hyperbole
D. None of these

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

Directions (87-88) : In the following questions choose the word which has opposite meaning to the word in CAPITAL.

87. SATURNINE
A. cheerful
B. awkward
C. formative
D. None of the above

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

88. MISAPPREHEND
A. defame
B. anticipate
C. understand
D. None of the above

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

Directions (Qs 89-90): In each of the sentences given in these questions, some sentences have errors and some have none. Find out which part A or B or C of the sentence has an error. If there is no error your answer is D.

89. A. I shall go to Australia
B. I for higher studies
C. if you like it or not
D. No error

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

90. A. They refused
B. I staying in that hotel
C. as it was too crowded
D. No error

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

91. विजातीय शब्द को चुनकर लिखिए।
A. काफी
B. चाय
C. दूध
D. भात

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

92. ‘दोस्त’ का विरोधार्थक शब्द लिखिए।
A. शत्रुत्व
B. दोस्ती
C. मित्र
D. दुश्मन

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

93. 7 1/2 को हिन्दी में ………. कहते हैं।
A. सात और आधा
B. साढ़े सात
C. साडे सात
D. साडे साथ

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

94. ‘मीठा’ शब्द का भाववाचक संज्ञा रूप है
A. मिठास
B. मिठाई
C. मीठी
D. मीठ

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

95. ‘बुरा’ इसका भाववाचक संज्ञा रूप है
A. बुराई
B. बुरापन
C. बुरापा
D. बुराईपन

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

96. इनमें सही अक्षर विन्यास का शब्द है
A. अध्यापक
B. अद्यापक
C. अद्यापक
D. अद्यापका

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

97-98: नीचे दिए गए शब्दों का तत्सम शब्द लिखिए –

97. सात
A. साथ
B. साठ
C. सप्त
D. साद

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

98. नींद
A. निद्रा
B. निद्र
C. निंद
D. नीत

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

99-100: नीचे दिए गए शब्दों का विलोम लिखिए।

99. सदुपयोग
A. दुरुपयोग
B. निरुपयोग
C. विरुपयोग
D. उपयोग

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

100. दुराचार
A. आचार
B. सदाचार
C. निराचार
D. अनाचार

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

You may also like :

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*