HSSC Haryana Field Inspector (Store) solved exam paper - 2017 (First Shift)

HSSC हरियाणा फील्ड इंस्पेक्टर (स्टोर) परीक्षा – 2017 (प्रथम पाली)

Directions: ( 81-83) : You are required to rearrange the parts labeled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the correct sequence.

81. P : the postman
Q : brings letters
R: relatives and friends
S: from far off
A. PQRS
B. PQSR
C. RSPQ
D. PRQS

Show Answer

Answer -B

Hide Answer


82. I have
P : any fragrance
Q : and more penetrating
R : never come across
S : that is more beautiful
A. PQRS
B. SRQP
C. RQPS
D. RPSQ

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

83. P: come to have a look at the girl
Q : the party that had
R : his eldest sister and a lawyer friend of theirs
S: consisted of the boy’s parents
A. QSPR
B. QPSR
C. QRSP
D. QRPS

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

Directions (84-86): Find out which part A, B, or C of the sentence has an error, if there is no error, your answer is D.

84. A. The house with all its
B. furniture and exotic plants
C. were sold for Rs. 60 lakhs.
D. No error

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

85. A. Many a student
B. are frustrated
C. because of unemployment.
D. No Error

Show Answer

Answer -B

Hide Answer




86.
A. They walked
B. besides each other
C. in silence.
D. No error

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

Directions (QS. 87-88): Choose e word which is most in meaning to the given word:

87. Pardon
A. Produce
B. Excuse
C. Sell
D. Develop

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

88. Mandatory
A. Real
B. Bravery
C. Required
D. Discovery

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

89. Plural of ‘ox’ is
A. oxes
B. ox
C. oxen
D. oxus

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

90. Choose the alternative which best expresses the meaning of ‘RAGE
A. rank
B. rule
C. care
D. anger

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

91. माता शब्द का बहुवचन रूप है।
A. माताएँ
B. माते
C. मातावों
D. मातो

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

92. सही विभक्ति प्रत्यय चुनकर खाली जगह भरिए।
A. का
B. के
C. की
D. से

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

93. 1 1/2 को हिन्दी में कहते हैं
A. डेढ़
B. एक और आधा
C. पौने दो
D. ढाई

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

94. इनमें व्याकरण शुद्ध वाक्य है
A. राम ने रोटी खायी
B. राम रोटी खायी
C. राम ने रोटी खाया
D. राम रोटी खाए

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

95. नीचे दिए गए शब्दों में विजातीय शब्द को चुनकर लिखिए।
A. गोदावरी
B. कृष्णा
C. कावेरी
D. विंध्या

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

96. भाई-बहन में …………. समास है
A. द्विगु
B. द्वंद्व
C. कर्मधारय
D. बहुव्रीही

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

निर्देश ( 97 और 98): इनके विरोधार्थक पद चुनकर लिखिए

97. राग
A. निराग
B. द्वेष
C. सुराग
D. पराग

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

98. स्वाधीन
A. पराधीन
B. अधीन
C. दुराधीन
D. परधीन

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

निर्देश (99 और 100): समान अर्थ को देने वाले शब्द को चुनकर लिखिए।

99. चंद्रमा
A. चांदनी
B. शशि
C. कौमुद्री
D. चंद्रिका

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

100. तालाब
A. तडाग
B. आकाश
C. पानी
D. कांतार

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

You may also like :

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*