HSSC Assistant Lineman (ALM) exam 14 November 2021 (Answer Key)

HSSC Assistant Lineman (ALM) exam 14 November 2021 (Answer Key)

HSSC Assistant Lineman (ALM) exam 14 November 2021 (Answer Key) : HSSC Assistant Lineman (ALM) exam held on 14 November 2021 available with Answer Key. Haryana Staff Selection Commission (HSSC) conducted the exam of Haryana Assistant Lineman (ALM) on 14/11/2021 in Haryana state.

Exam Paper – HSSC Assistant Lineman(ALM) exam 2021
Exam for Post – Assistant Lineman (ALM)
Exam Organiser – HSSC (Haryana Staff Selection Commission)
Exam Date – 14/11/2021 (10:30 AM to 12:00 PM)

HSSC Assistant Lineman (ALM) exam 2021

ENGLISH LANGUAGE

Direction : Fill up the blank with suitable preposition from the alternatives given.

1. He was in a hurry and just glanced _____ the letter.
(A) over
(B) at
(C) through
(D) by
(E) None of the above

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Direction: In the following question, a part of the sentence is underlined. There are given. alternatives (A), (B), (C), (D) and (E) to the underlined part which may improve the sentence. Find the correct one and mark it. In case, no improvement is needed, option (E) is the answer.
2. I hope you won’t object to me watching while you work.
(A) against me watching
(B) me to watch
(C) to my watching
(D) about me watching
(E) No improvement

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Direction In the following question, five. options (A), (B), (C), (D) and (E) are given which better describe the meaning of the sentence in one word. Choose the correct alternative among them.
3. An office or post with no work but high pay
(A) Honorary
(B) Sinecure
(C) Gratis
(D) Ex-officio
(E) None of the above.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

Direction: In the following question, a sentence is given with a particular word given in CAPITAL letters in it. You are required to determine the most opposite of that word from the given options (A), (B), (C) (D) and (E).
4. SAGACIOUS decisions taken at right time in career has long effects.
(A) Foolish
(B) Intelligent
(C) Thoughtful
(D) Intuitive
(E) None of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Direction Choose the most suitable alternative (A), (B), (C), (D) and (E) to make the sentence logical in sense.
5. During rainy season, this stream was
(A) overflowed
(B) overflow
(C) overflown
(D) overflowing
(E) None of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

हिन्दी भाषा

6. ‘तूणीर’ शब्द का समानार्थी शब्द क्या है?
(A) असंग
(B) निषंग
(C) उत्संग
(D) निःसंग
(E) उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

7. ‘सदैव’ का संधि विच्छेद करें।
(A) स + दैव
(B) सदा + एव
(C) सद् + ऐव
(D) सदा + व
(E) उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

निर्देश दिए गए वाक्य में रिक्त स्थान की पूर्ति के लिए प्रस्तावित विकल्पों में से समुचित विकल्प चुनिए और उसे उत्तर-पत्र में अंकित कीजिए।
8. हमारे देश में खनिजों का वितरण बहुत ______ है।
(A) समान
(B) समरूप
(C) विशाल
(D) असमान
(E) उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

9. ‘चाँदी का ऐनक लगाना’ का क्या अर्थ है?
(A) घूस लेकर ही किसी का काम करना
(B) खूब लाभ होना
(C) किसी-न-किसी प्रकार प्रतिष्ठा बनाए रखना
(D) बहुत अमीर होना
(E) उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

निर्देश : दिए गए विकल्पों में से गम्भीर का सही विलोमार्थक शब्द क्या है?
10.
(A) शरारती
(B) उत्पाती
(C) वाचाल
(D) सतर्क
(E) उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

11. Which of the following is not correct?
(A) Light is an electromagnetic wave
(B) Light travels in a straight line.
(C) Light is a transverse wave
(D) Light is a longitudinal wave
(E) None of the above
निम्नलिखित में से कौन-सा सही नहीं है?
(A) प्रकाश एक विद्युत चुम्बकीय तरंग है
(B) प्रकाश एक सीधी रेखा में गमन करता है
(C) प्रकाश एक अनुप्रस्थ तरंग है
(D) प्रकाश एक अनुदैर्ध्य तरंग है
(E) उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

12. Is it really true or a myth that stars appear higher than they actually are?
If yes, then which phenomenon is responsible for it?
(A) Myth
(B) Yes, refraction of light
(C) Yes, atmospheric refraction of light
(D) Yes, dispersion of light
(E) None of the above
क्या यह वास्तव में सच है या एक मिथक है कि तारे वास्तव में जितने ऊँचे हैं, उससे कहीं अधिक ऊँचे दिखाई देते हैं?
(A) मिथक
(B) हाँ, प्रकाश का अपवर्तन
(C) हाँ, प्रकाश का वायुमंडलीय अपवर्तन
(D) हाँ, प्रकाश का फैलाव
(E) उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

13. The charge of impeachment against the President of India for his removal can be preferred by
(A) Both houses of Parliament
(B) Speaker of Lok Sabha and Chairman of Rajya Sabha
(C) Rajya Sabha
(D) Lok Sabha
(E) None of the above
किसके द्वारा भारत के राष्ट्रपति के खिलाफ उनके निष्कासन के लिए महाभियोग के आरोप को प्राथमिकता दी जा सकती है?
(A) संसद के दोनों सदन
(B) लोकसभा के स्पीकर और राज्यसभा के अध्यक्ष
(C) राज्यसभा
(D) लोकसभा
(E) उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

14. GST is
(A) State tax
(B) Central tax
(C) Excise duty
(D) Both (A) and (B)
(E) None of the above
GST है
(A) राज्य कर
(B) केंद्रीय कर
(C) उत्पाद शुल्क
(D) (A) और (B) दोनों
(E) उपरोक्त से कोई नही

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

15. Which of the following is not involved in the preparation of budget?
(A) Finance Ministry
(B) NITI Aayog
(C) Comptroller and Auditor-General
(D) Finance Commission
(E) None of the above
निम्नलिखित में से कौन बजट की तैयारी में शामिल नहीं है?
(A) वित्त मंत्रालय
(B) NITI आयोग
(C) नियंत्रक और महालेखा परीक्षक
(D) वित्त आयोग
(E) उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

16. Which one among the following States has the highest gender disparity?
(A) Odisha
(B) Uttar Pradesh
(C) Haryana
(D) Maharashtra
(E) None of the above
निम्नलिखित राज्यों में से किस एक में सबसे अधिक लैंगिक असमानता है?
(A) उड़ीसा
(B) उत्तर प्रदेश
(C) हरियाणा
(D) महाराष्ट्र
(E) उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

17. The first woman Governor of a State in free India was
(A) Mrs. Indira Gandhi
(B) Mrs. Vijaya Laxmi Pandit
(C) Mrs. Sarojini Naidu
(D) Mrs. Sucheta Kripalani
(E) None of the above
स्वतंत्र भारत एक राज्य की पहली महिला राज्यपाल थीं
(A) श्रीमती इंदिरा गांधी
(B) श्रीमती विजया लक्ष्मी पंडित
(C) श्रीमती सरोजिनी नायडू
(D) श्रीमती सुचेता कृपलानी
(E) उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

18. Tughlakabad was established by
(A) Ghiyas-ud-din Tughlaq
(B) Muhammad bin Tughlaq
(C) Firuz shah Tughlaq
(D) Abu Bakr Shah
(E) None of them
तुगलकाबाद किसके द्वारा स्थापित किया गया था
(A) गयासुद्दीन तुगलक
(B) मुहम्मद बिन तुगलक
(C) फिरोज शाह तुगलक
(D) अबु बकर शाह
(E) इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

19. The meaning of the name ‘Jainism’ comes from ‘Jina’ which means
(A) peace and surrender to God
(B) the enlightened one
(C) the way of the Gods
(D) the spiritual conqueror
(E) None of the above
Jainism’ नाम का अर्थ ‘Jina’ से आता है. जिसका अर्थ है
(A) शांति और भगवान को समर्पण
(B) प्रबुद्ध
(C) भगवान का रास्ता
(D) आध्यात्मिक विजेता
(E) उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

20. Who is regarded as the Father of All India services’?
(A) Lord Macaulay
(B) Lord Cornwallis
(C) B. R. Ambedkar
(D) Sardar Patel
(E) None of them
अखिल भारतीय सेवाओं का जनक’ किसे माना जाता है?
(A) लॉर्ड मैकाले
(B) लॉर्ड कॉर्नवालिस
(C) बी. आर. अम्बेडकर
(D) सरदार पटेल
(E) इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*