HSSC Assistant Lineman (ALM) exam 14 November 2021 (Answer Key)

HSSC Assistant Lineman (ALM) exam 14 November 2021 (Answer Key)

81. Select a figure from amongst the Answer Figures which will continue the same series as established by the five Problem Figures.
‘उत्तर आकृतियों’ में से एक आकृति का चयन करें जो पाँच ‘समस्या आकृतियों’ द्वारा स्थापित श्रृंखला को जारी रखेगी।
question number 81
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) None of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

82. Two statements. are given in the following question, followed by four conclusions I, II, III, and IV. You have to take the given statements to be true, even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow(s) from the given statements disregarding commonly known facts as given below :
Statements :
I. All philosophers are fools.
II. All fools are illiterates.
Conclusions :
I. All philosophers are illiterates.
II. All illiterates are philosophers.
III. All illiterates are fools.
IV. Some illiterates would be philosophers.
(A) Only IV follows
(B) I and IV follow
(C) Only II follows
(D) III and IV follow
(E) None of the above
निम्नलिखित प्रश्न में दो कथन दिए गए हैं, जिसके बाद चार निष्कर्ष I, II, III, IV दिए गए हैं। आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है, भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों। सभी निष्कर्षों को पढ़ें और तय करें कि दिए गए निष्कर्षों में से कौन-सा निष्कर्ष नीचे दिए गए सामान्य रूप से ज्ञात तथ्यों की परवाह किए बिना दिए गए कथनों का तार्किक रूप से अनुसरण करता है:
कथन :
I. सभी दार्शनिक मूर्ख हैं।
II. सभी मूर्ख अनपढ़ हैं।
निष्कर्ष :
I. सभी दार्शनिक अनपढ़ हैं।
II. सभी अनपढ़ दार्शनिक हैं।
III. सभी अनपढ़ मूर्ख हैं।
IV. कुछ अनपढ़ दार्शनिक होंगे।
(A) केवल IV अनुसरण करता है
(B) I और IV अनुसरण करते
(C) केवल II अनुसरण करता है
(D) III और IV अनुसरण करते हैं
(E) उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

83. If the population figures are given for each State of India, then the data can be classified as
(A) qualitative
(B) quantitative
(C) chronological
(D) geographical
(E) None of the above
यदि भारत के प्रत्येक राज्य के लिए जनसंख्या के आँकड़े दिए गए हैं, तो डेटा को वर्गीकृत किया जा सकता है
(A) गुणात्मक रूप से
(B) मात्रात्मक रूप से
(C) कालक्रमबद्ध रूप से
(D) भौगोलिक रूप से
(E) उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

84. The measure which takes into account all the data items is
(A) mean
(B) frequency
(C) mode
(D) median
(E) None of the above
वह माप जो सभी डेटा आइटम को ध्यान में रखता है, वह होता है
(A) माध्य (mean)
(B) आवृत्ति (frequency)
(C) बहुलक (mode)
(D) माध्यिका (median)
(E) उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

85. If in a certain code, SAND is VDQG and BIRD is ELUG, then what is the code for LOVE?
(A) PRYG
(B) ORTG
(C) NPUH
(D) ORYH
(E) None of the above
यदि एक निश्चित कोड में SAND, VDOG है और BIRD, ELUG है, तो LOVE के लिए कोड क्या है?
(A) PRYG
(B) ORTG
(C) NPUH
(D) ORYH
(E) उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

86. The computer’s processor consists of the following parts :
(A) CPU and main memory
(B) Hard disk and floppy drive
(C) Control unit and ALU
(D) Operating system and application
(E) None of the above

कंप्यूटर के प्रोसेसर में निम्नलिखित भाग होते हैं:
(A) CPU और मेन मेमोरी
(B) हार्ड डिस्क और फ्लौपी ड्राइव
(C) कंट्रोल यूनिट और ALU
(D) ऑपरेटिंग सिस्टम और ऐप्लीकेशन
(E) उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

87. The first computer was programmed using
(A) Assembly language
(B) Machine language
(C) Spaghetti code
(D) Source code
(E) None of the above.
पहला कंप्यूटर _ का उपयोग करके प्रोग्राम किया गया था।
(A) असेम्बली भाषा
(B) मशीन भाषा
(C) स्पैगटि कोड:
(D) सोर्स कोड
(E) उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

88. A _____ is a software program used to view web pages.
(A) site
(B) host
(C) link
(D) browser
(E) None of the above
_____ एक सॉफ्टवेयर प्रोग्राम है जिसका उपयोग वेब पेज देखने के लिए किया जाता है।
(A) साइट ( site)
(B) होस्ट (host)
(C) लिंक (link)
(D) ब्राउजर (browser)
(E) उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

89. Where is RAM located?
(A) Motherboard
(B) Expansion board
(C) External drive
(D) CPU
(E) None of the above
RAM कहाँ स्थित होता है ?
(A) मदरबोर्ड
(B) एक्सपेंशन बोर्ड
(C) एक्सटर्नल ड्राइव
(D) CPU
(E) उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

90. Which of the following is a natural phenomenon which is caused by the dispersion of sunlight in the sky?
(A) Twinkling of stars.
(B) Stars seem higher than they actually are
(C) Advanced sunrise sunset and delayed
(D) Rainbow
(E) None of the above
निम्नलिखित में से कौन-सी एक प्राकृतिक घटना है जो आकाश में सूर्य के प्रकाश के फैलाव (dispersion) के कारण होती है?
(A) सितारों की जगमगाहट
(B) सितारे वास्तव में जितने ऊँचे हैं, उससे कहीं अधिक ऊंचे प्रतीत होते हैं.
(C) उन्नत सूर्योदय और विलंबित सूर्यास्त
(D) इंद्रधनुष
(E) उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*