HSSC Deputy Ranger Solved Exam Paper - 2017 (Second Shift)

HSSC Deputy Ranger Solved Exam Paper – 2017 (Second Shift)

HSSC Deputy Ranger Solved Exam Paper – 2017 (Second Shift): HSSC Deputy Ranger at Forest Department, Haryana exam held on 18 July 2017 in three shifts, this is a second shift exam paper. This HSSC Deputy Ranger exam paper available in Hindi language.

पोस्ट :— डिप्टी रेंजर (Deputy Ranger)
विभाग :— वन विभाग (Forest Department)
परीक्षा आयोजक :— HSSC (Haryana Staff Selection Commission)
परीक्षा तिथि :— 18/07/2017 (दोपहर 12:30 बजे से 02 बजे तक)
कुल प्रश्न :— 100
[ View — First Shift Paper / Third Shift Paper ]

Deputy Ranger Exam Paper – 2017

1. समतापमंडल में मौजूद ओजोन किसे फिल्टर करता है।

A. UV-A
B. UV-B
C. UV-C
D. उपरोक्त सभी

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

2. निम्न शब्द का विपरीत अर्थ बताइए।
अर्थ
A. यथार्थ
B. स्वार्थ
C. प्रदत
D. अनर्थ

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

3. प्रदूषित जल में से आयरन और मैंगनीज निकालने में, निम्नलिखित में से कौन-सा तरीका प्रभावी नहीं है?
A. क्लोरीनीकरण
B. चूना सोडा प्रक्रिया
C. आयरन आदान प्रदान प्रक्रिया
D. मैंगनीज जियोलाईट प्रक्रिया

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

4. निम्न शब्द का पर्यायवाची शब्द बताइए।
चाँद
A. सुधांशु
B. अनिल
C. दिनेश
D. भास्कर

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

5. अवसादन विश्लेषण का उपयोग सिर्फ _______माइक्रोन से अधिक महीन मिट्टी के कणों के लिए किया जाता है।

A. 50
B. 75
C. 100
D. 150

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

6. Identify the meaning of the idiom-Cry over spilt milk’.
A. Worrying about losses that may occur.
B. Crying that somebody has hurt with harsh words.
C. Pleading and asking excuse for a wrong action.
D. Complaining about a loss from the past.

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

7. The sentence given below contains one or more mistakes, Identifiy the correct sentence.
A. I brought a costly watch for my watch.
B. I bought a costly watch for my sister.
C. I had brought a costly watch for my sister.
D. I had got a costly watch for sister.

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

8. Complete the sentence by choosing the correct from of the verb given in brackets. The Police _______ (know) who the culprit was
A. know
B. knows
C. has known
D. knew

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

9. _______ is the synonym of ‘Assignment’.
A. Task
B. Leave
C. Quit
D. Resign

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

10. The antonym of ‘conflict’ is_________
A. War
B. Competition
C. Peace
D. Collision

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

11. 12 और 18 का महत्तम गुणक ज्ञात करें।
A. 3
B. 6
C. 36
D. 2

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

12. चावल का मूल्य 10 रुपए से बढ़ाकर 12. 50 रुपए प्रति किलोग्राम कर दिया गया है। मूल्य में प्रतिशत वृद्धि ज्ञात करें।
A. 30 प्रतिशत
B. 25 प्रतिशत
C. 20 प्रतिशत
D. 33 प्रतिशत

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

13. निम्न मुहावरे का अर्थ पहचानें।
दाँत काटी रोटी होना
A. गहरी दोस्ती होना
B. प्रेम संबंध होना
C. धोखा देना
D. दुश्मनी होना

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

14. नीचे दिए गए शब्द का बहुवचन बताए।
बात
A. बातें
B. बातों
C. बतियाँ
D. बात

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

15. नीचे दिए गए शब्द का एकवचन बताए।
माताएँ
A. मईया
B. माता
C. माते
D. माई

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

16. एक सिक्का एक बार उछाला जाता है। चित्त दिखाई देने की संभाव्यता ज्ञात करें।
A.1
B. 2
C. 1/2
D. 173

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

17. अर्चना शरीफे की दो टोकरी कुल 5000 रुपए में खरीदती है। प्रत्येक टोकरी में 50 शरीफे हैं। उन्हें 10 प्रतिशत के लाभ पर बेचती है। प्रत्येक शरीफे का विक्रय मूल्य क्या है।
A. 50 रुपए
B. 52 रुपए
C. 55 रुपए
D. 60 रुपए

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

18. लुप्त पद ज्ञात करे।
? : IKMO : : QSUW : YACE
A. ACEG
B. ADEG
C. ACDG
D. ADDG

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

19. अंक माला को देखिएः 31, 29, 24, 22, 17 ______ आगे कौन सा अंक आना चाहिए
A. 15
B. 14
C. 13
D. 12

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

20. लुप्त पद ज्ञात करें
ABCDE : ZYXWV : GHIJK : ________ ?
A. RSTUV
B. TSRQP
C. YXWVU
D. UVWXY

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

You may also like :

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*