HSSC Deputy Ranger Solved Exam Paper - 2017 (Third Shift)

HSSC Deputy Ranger Solved Exam Paper – 2017 (Third Shift)

HSSC Deputy Ranger Solved Exam Paper – 2017 (Third Shift): HSSC Deputy Ranger at Forest Department, Haryana exam held on 18 July 2017 in three shifts, this is a third shift exam paper. This HSSC Deputy Ranger exam paper available in Hindi language.

पोस्ट :— डिप्टी रेंजर (Deputy Ranger)
विभाग :— वन विभाग, हरियाणा (Forest Department)
परीक्षा आयोजक :— HSSC (Haryana Staff Selection Commission)
परीक्षा तिथि :— 18/07/2017 (4 बजे से 5:30 बजे तक)
कुल प्रश्न :— 100
[ View — First ShiftSecond Shift Paper ]

Deputy Ranger Exam Paper – 2017

1. रेखांकित शब्द का बहुवचन बनाएँ।

कलम
A. कलमें
B. कलमे
C. कलमों
D. लेखनी

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

2. निम्नलिखित में से कौन-सा बाँध हरियाणा में स्थित है?
A. भाखड़ा नांगल बाँध
B. अनंगपुर बाँध
C. धमसाल बाँध
D. रणजीत सागर

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

3. ……… हरियाणा केसरी के नाम से जाने जाते हैं।
A. पंडित दीनदयाल शर्मा
B. खुशीराम शर्मा
C. पंडित नेकीराम शर्मा
D. पंडित श्रीराम शर्मा

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

4. ‘हर्षचरित’ ……… ने लिखी थी।
A. बाणभट्ट
B. ह्वेनसांग
C. तुलसीदास
D. कालीदास

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

5. रेखांकित शब्द का एकवचन बनाएँ
मालाएँ

A. माला
B. मल्ला
C. मॉला
D. मालाये

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

6. Identify the meaning of the idiom- “To cut corners.”
A. Reduce the price on bargain
B. Take a short route
C. Put down a person
D. Take steps to save money

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

7. The sentence given below contains one or more mistakes. Identify the correct sentence.
“Sahil prefers to spend weekend in home.”
A. Sahil preferably spend weekend in home.
B. Sahil prefers to spend weekend at home.
C. Sahil prefers to spend the weekend at home.
D. Sahil prefers spending weekend in home

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

8. Complete the sentence by choosing the correct form of the verb given in brackets.
Nexrt week, the tutor ______(begin) new lessons.
A. shall began
B. began
C. will begin
D. begun

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

9. ——– is the synonym of “apart”
A. Together
B. Separate
C. Part of
D. Move

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

10. The antonym of “counterfiet” is_______.
A. Tradeable
B. Instead of
C. Genuine
D. Fraudulent

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

11. 300 50 + 40 × 2 + 12 = ?
A. 98
B. 104
C. 1104
D. 80

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

12. 3,600 रुपयों को तीन भागीदारों अरूण, शमिता और राजीव में इस प्रकार विभाजित कीजिए कि उनका हिस्सा 1/3 : 1/4 : 1/6 के अनुपात में हों। अरूण का हिस्सा क्या है?
A. 1600
B. 1200
C. 300
D. 600

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

13. असंगत ज्ञात करें।
दूध, घी, पनीर, मक्खन, दही
A. दूध
B. घी
C. पनीर
D. मक्खन

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

14. असंगत ज्ञात करें।
Bing, Firefox, Internet Explorer, Chrome
A. Bing
B. Firefox
C. Internet Explorer
D. Chrome

Show Answer

Answer -A

Hide Answer

15. लुप्त पद ज्ञात करें।
ACE : FHJ :: OQS : ?
A. PRT
B. RTU
C. TVX
D. UWY

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

16. यमुना नदी ………. नदी की दूसरी सबसे बड़ी उपनदी है।
A. ब्रह्मपुत्र
B. गंगा
C. महानदी
D. नर्मदा

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

17. एक सभा की विधान सभा …………सदन/सदनों की विधान सभा है।
A. दो
B. तीन
C. एक
D. चार

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

18. स्वच्छ सर्वेक्षण 2017 के अंतर्गत, ………. सबसे स्वच्छ भारतीय नगर है।
A. चेन्नई
B. अहमदाबाद
C. इंदौर
D. बेंगलुरु

Show Answer

Answer -C

Hide Answer

19. अंकमाला को देखिएः
36, 34, 30, 28, 24, ………. आगे कौन-सा अंक आना चाहिए?
A. 20
B. 22
C. 23
D. 26

Show Answer

Answer -B

Hide Answer

20. एक कक्षा परीक्षा में, 80% विद्यार्थियों ने 50 से अधिक अंक अर्जित किए हैं। यदि 50 से अधिक अंक अर्जित करने वाले विद्यार्थियों की संख्या 20 है तो कक्षा में कुल विद्यार्थियों की संख्या ज्ञात करें।
A. 23
B. 20
C. 50
D. 25

Show Answer

Answer -D

Hide Answer

You may also like :

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*