HSSC Gram Sachiv exam paper 9 January 2021 Shift 1 (Answer Key)

HSSC Gram Sachiv exam paper 9 January 2021 Shift 1 (Answer Key)

81. Read the sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence, mark the option of that part with error as your answer. If there is no error, mark (D). (Ignore errors of punctuation, if any.)
It was time that you started working.
(A) you started
(B) working
(C) It was time that
(D) No error

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

82. Fill in the blank in the following sentence with the correct form of the word given in the bracket.
The notice read ____ (accommodate) on first come first serve basis.
(A) Accommodation
(B) Accommodating
(C) Accommodate
(D) None of these

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

हिन्दी भाषा

83. साकेत की भाषा में ___ का अत्यंत शिष्ट और प्रौढ़ रूप मिलता है।
(A) अवधी
(B) पाली
(C) ब्रज
(D) खड़ीबोली

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

84. पंत को उनकी किस कृति पर भारतीय ज्ञानपीठ पुरस्कार मिला?
(A) गीतहंस
(B) लोकायतन
(C) ग्राम्या
(D) चिदम्बरा

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

85. पथगति पेखल मो राधा, तखनुक भाव परान भए।
पीड़ित रहल कुमुद निधि साधा ।।
उपर्युक्त पंक्तियाँ किस कवि की हैं ?

(A) प्रेमचंद
(B) विद्यापति
(C) मधुकर
(D) कबीर

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

86. किसे आधुनिक हिन्दी साहित्य के निर्माता माना जाता है?

(A) भारतेंदु हरिश्चंद्र
(B) मैथिलीशरण गुप्त
(C) प्रेमचंद
(D) इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

87. मूर्धन्य व्यंजन है
(A) श
(B) प
(C) ट
(D) य

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

88. माधुर्य गुण को किसने ‘उक्ति वैचित्र्य’ कहा है ?
(A) राजशेखर
(B) भोज
(C) मम्मट
(D) वामन

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

89. ‘प्रगतिवाद’ किसकी कृति है ?
(A) प्रकाशचन्द्र गुप्त
(B) शिवदान सिंह चौहान
(C) डॉ. देवराज
(D) अमृतराय

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

90. गुलेरीजी द्वारा संपादित पत्र था
(A) नागरी नीरद
(B) समालोचक
(C) भारत मित्र
(D) माधुरी

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*