lecturer govt polytechnic uttarakhand screening exam 2012 answer key

लेक्चरर (गवर्नमेंट पॉलिटेक्निक) स्क्रीनिंग एग्जाम 2012 साल्व्ड

Part — IV (B)
GENERAL ENGLISH

141. Tick the correct answer:

Aviary is
(a) a place for animals
(b) a place for bees
(c) a place for insects
(d) a place for birds

Show Answer

Answer– D

Hide Answer

142. Insert the appropriate articles:
________book on that shelf is __________ interesting one about ______ history.
(a) the, a, the
(b) a, a, the
(c) a, an, the
(d) the, an, x

Show Answer

Answer– D

Hide Answer

143. Tick the correct sentence:
(a) I have been hungry for last Monday.
(b) I have been hungry since last Monday.
(c) I have been hungry from last Monday.
(d) I have been hungry on last Monday.

Show Answer

Answer– B

Hide Answer

144. Which is the correct meaning of the idiom :

To Add Fuel to Fire
(a) To make matter worse
(b) To put fuel into fire
(c) To set fire
(d) None of these

Show Answer

Answer– A

Hide Answer

145. Which is the adverb of the word – equal?
(a) equality
(b) equalize
(c) equal
(d) equally

Show Answer

Answer– D

Hide Answer

Note : Read the following passage carefully and answer the questions below (Q. Nos. 146 to 149):
Man, as we see him, is not an outcome of a few generations or even a few ages but it has taken him thousands of years-probably not less than a hundred thousand years – that he has attained his present position in the universe. Man in the early days of his creation was only a little more than the animals or beasts Surrounding him. No doubt, he was in possession of an intelligence and potentiality for the development to the degree, no other being could claim. These two qualities have helped him enormously in his struggle for existence and Survival there from. Today, he from a mere naked Wanderer has become the master of the universe, he calls himself the most perfect creation of the Almighty and possesses full control Over earth, Sea and air.
146. What is the synonym of ‘master’?
(a) Teacher
(b) Owner
(c) Expert
(d) None of these

Show Answer

Answer– B

Hide Answer

147. What is the antonym of word ‘claim’?
(a) Denial
(b) Refuse
(c) Disclaim
(d) Discard

Show Answer

Answer– C

Hide Answer

148. Select the correct Hindi translation of the underlined English sentence.
(a) वह अपने को ईश्वर की सबसे अधिक श्रेष्ठतम रचना बतलाता है और पृथ्वी, समुद्र एवं आकाश पर अपना पूर्ण नियन्त्रण रखता है।
(b) वह अपने को ईश्वर की सर्वाधिक श्रेष्ठतम रचना कहता है और पृथ्वी, समुद्र एवं आकाश पर अपना पूर्ण नियन्त्रण रखता है।
(c) वह स्वयं को ईश्वर की सबसे उपयुक्त कृति के नाम से पुकारता है और पृथ्वी, समुद्र एवं आकाश पर अपना पूर्ण अधिकार रखता है।
(d) वह स्वयं को सर्वशक्तिमान ईश्वर की सर्वश्रेष्ठ रचना बुलाता है और पृथ्वी, समुद्र एवं आकाश पर अपना पूर्ण नियन्त्रण रखता है।

Show Answer

Answer– D

Hide Answer

149. Give a suitable title to the above passage.
(a) Man and animal
(b) an, the Master of the Universe
(c) Man, the perfect creation of the Almighty
(d) Man and His Development

Show Answer

Answer– D

Hide Answer

150. Fill in the blank space by picking out the correct preposition from the choices given below :
I bought this hat ________ fifty Pence.
(a) in
(b) with
(c) for
(d) from

Show Answer

Answer– C

Hide Answer

नए पेपर अपडेट और जॉब अलर्ट पाने के लिये हमारा फेसबुक पेज लाइक करें।

अन्य प्रश्नपत्र भी उपलब्ध हैं –

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*