REET Level I exam paper 26/09/2021 (Answer Key) - Environmental Studies

REET Level I exam paper 26/09/2021 (Answer Key) – Environmental Studies

REET Level I exam paper 26/09/2021 (Answer Key) – Environmental Studies subject answer key : REET Level I exam paper 26/09/2021 – Environmental Studies subject question paper with Answer Key. REET Primary (Level -I) Paper 1 exam held on 26 September 2021 in Rajasthan state with Answer Key available here.

Exam :-  REET Primary Level I exam paper 2021 (Paper 1)
Paper :- Paper 1 
Subject :-
Environmental Studies
Post :- Primary Teacher (class 1 to 5)
Exam Date :- 26/09/2021 (Evening Shift)
Total Question :- 30 (Environmental Studies Section-5)

REET Level I exam paper 2021 (Answer Key)

SECTION – V
Environmental Studies

121. Gregor Johann Mendel researched on
(A) Drosophila
(B) Rat
(C) Garden pen
(D) Yes

ग्रेगर जॉन मंगल ने शोध कार्य किया था
(A) ड्रॉसोफिला पर
(B) चूहा पर
(C) उद्यान मटर पर
(D) यीस्ट पर

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

122. Who was the first Indian astronaut?
(A) Kalpana Chawla
(B) Sunita Williarns
(C) Rakesh Sharma
(D) Raja Cheri
प्रथम भारतीय अंतरिक्ष यात्री कौन थे ?
(A) कल्पना चावला
(B) सुनीता विलियम्स
(C) राकेश शर्मा
(D) राजा चरी

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

123. Which of the following forts of Rajasthan is also known as ‘Chidiyatunk’?
(A) Ranthambore fort
(B) Mchrangarh fort
(C) Kumbhalgarh fort
(D) Sonar fort
निम्नलिखित में से राजस्थान के किस दुर्ग को ‘चिडियाटूंक’ के नाम से भी जाना जाता है ?
(A) रणथंभौर का दुर्ग
(B) मेहरानगढ़ दुर्ग
(D) सोनार किला
(C) कुंभलगढ़ दुर्ग

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

124. Water day is celebrated on
(A) 22nd May
(B) 22nd September
(C) 02nd February
(D) 22nd March
जल दिवस किस दिन मनाया जाता है ?
(A) 22 मई
(B) 22 सितम्बर
(C) 02 फरवरी
(D) 22 मार्च

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

125. Which of the following enzymes is present in saliva ?
(A) Pepsin
(B) Trypsin
(C) Lactase
(D) Ptyalin
निम्नलिखित में से कौन-सा एन्जाइम, लार में उपस्थित होता है ?
(A) पेप्सिन
(B) ट्रिप्सिन
(C) लेक्टेस
(D) टायलिन

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

126. Who is the first woman of the world who climbed Everest successfully from the Kangshung side ?
(A) Bachendri Pal
(B) Santosh Yadav
(C) Premlata Agrawal
(D) Arunima Sinha
विश्व में कांगसुंग की तरफ से माउण्ट एवरेस्ट पर सफलतापूर्वक चढ़ने वाली प्रथम कौन हैं ?
(A) बछेन्द्री पाल
(B) संतोष यादव
(C) प्रेमलता अग्रवाल
(D) अरुनिमा सिन्हा

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

127. International Bio-diversity Day is celebrated on
(A) 21st May
(B) 23rd May
(C) 22nd May
(D) 24th May
अन्तरराष्ट्रीय जैव-विविधता दिवस किस दिन मनाया जाता है ?
(A) 21 मई
(B) 23 मई
(C) 22 मई
(D) 24 मई

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

128. Radio broadcasting in India started in the year
(B) 1927
(A) 1926
(C) 1928
(D) 1929
भारत में रेडियो प्रसारण की शुरुआत किस वर्ष हुई ?
(A) 1926
(B) 1927
(C) 1928
(D) 1929

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

129. Which disease is caused by the deficiency of Vitamin-A ?
(A) Scurvy
(B) Nightblindness
(C) Rickets
(D) Beri-beri
विटामिन-ए की कमी से कौन-सा रोग होता है ?
(A) स्कर्वी
(B) रतौंधी
(C) रिकेट्स
(D) बेरी-बेरी

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

130. Which is the biggest planet of the solar system?
(A) Jupiter Saturn
(C) Uranus
(D) Neptune
सौर परिवार का सबसे बड़ा ग्रह कौन-सा है ?
(A) बृहस्पति
(B) शनि
(C) अरुण
(D) वरुण

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

131. Following traffic sign indicates
question number 131
(A) Cross road
(B) Pedestrian crossing
(C) Railway crossing
(D) Narrow bridge
नीचे दिया गया यातायात संकेत इंगित करता है –
question number 131
(A) चौराहा
(B) पैदल पार पथ
(C) रेलवे क्रॉसिंग
(D) संकरी पुलिया

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

132. Which deity (Lok Devta) of Rajasthan is known as ‘Deity of camels’?
(A) Goga ji
(B) Ramdev ji
(C) Pabuji
(D) Bhomia ji
राजस्थान में किस देवता को ‘ऊँटों का देवता’ के नाम से जाना जाता है ?
(A) गोगा जी
(B) रामदेव जी
(C) पाबू जी
(D) भोमिया जी

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

133. ‘The Wildlife Protection Act’ was enforced in India in the year
(A) 1962
(B) 1972
(C) 1882
(D) 1992
भारत में ‘वन्य जीव संरक्षण अधिनियम’ किस वर्ष लागू हुआ ?
(A) 1962
(B) 1972
(C) 1882
(D) 1992

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

134. The organisation which publish the ‘Red Data Book’ of species is
(A) ICFRE
(B) WWF
(C) IUCN
(D) UNEP
जो जातियों की ‘रेड डेटा बुक’ प्रकाशित करता है, वह संगठन है
(A) आई सी एफ आर ई
(B) डब्ल्यू डब्ल्यू एक
(C) आई यू सी एन
(D) यू एन ई पी

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

135. Who coined the term ‘biodiverolly’?
(A) A. G, Tansley
(B) E. Hacckcl
(C) R. H. Whilltaker
(D) W. G. Rosen
जैन विनिता (बायोडासिटी) शब्द किराने दिया था ?
(A) जी. टेराले
(B) ई. हीकल
(C) आर. एच. ह्वीटेकार
(D) उब्ल्यू. जी. रोजन

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*