REET Level I exam paper 26/09/2021 (Answer Key) - Mathematics

REET Level I exam paper 26/09/2021 (Answer Key) – Mathematics

REET Level I exam paper 26/09/2021 (Answer Key) – Mathematics subject answer key : REET Level I exam paper 26/09/2021 – Mathematics subject question paper with Answer Key. REET Primary (Level -I) Paper 1 exam held on 26 September 2021 in Rajasthan state with Answer Key available here.

Exam :-  REET Primary Level I exam paper 2021 (Paper 1)
Paper :- Paper 1 
Subject :-
Mathematics (गणित)
Post :- Primary Teacher (class 1 to 5)
Exam Date :- 26/09/2021 (Evening Shift)
Total Question :- 30 (Mathematics Section-4)

REET Level I exam paper 2021 (Answer Key)

SECTION – IV
Mathematics (गणित)

91. The digit form of one crore one lac one thousand one hundred and one, is
(A) 11111101
(B) 10101101
(C) 10010101
(D) 11101001

एक करोड़ एक लाख एक हजार एक सौ एक का अंकीय रूप है
(A) 11111101
(B) 10101101
(C) 10010101
(D) 11101001

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

92. If 31P5 is multiple of 3. where P is ten’s digit, then the greatest value of P is
(A) 9
(B) 3
(C) 6
(D) 5
यदि 31P5, 3 का गुणज है, जहाँ P दहाई का अंक है, तो P का अधिकतम मान है
(A) 9
(B) 3
(C) 6
(D) 5

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

93. Value of 25+12×33-25÷5 is
(A) 1216
(B) 79 ⅕
(C) 416
(D) 239 ⅕
25+12×33-25÷5 का मान है
(A) 1216
(B) 79 ⅕
(C) 416
(D) 239 ⅕

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

94. The least number which is divisible by the numbers 1 to 10 is
(A) 1680
(B) 840
(C) 2520
(D) 5040
वह कौन-सी छोटी से छोटी संख्या है जो 1 से 10 तक की संख्याओं से विभाज्य है ?
(A) 1680
(B) 840
(C) 2520
(D) 5040

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

95. Multiplication of place values of 3, 4 and 5 in the number 60321045 is equal to
(A) 60
(B) 600000
(C) 60000
(D) 60000000

संख्या 60321045 में 3, 4 तथा 5 के स्थानीय मानों का गुणनफल बराबर है
(A) 60
(B) 600000
(C) 60000
(D) 60000000

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

96. The non-terminating recurring number 0:123 is equal to the fraction,
(A) 123/1000
(B) 41/333
(C) 37/300
(D) 41/330
अनवसानी आवर्ती संख्या 0-123 के बराबर भिन्न है
(A) 123/1000
(B) 41/333
(C) 37/300
(D) 41/330

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

97. The cost of 16 coins of 50 paise is equal to
(A) 4 coins of Re. 1 + 3 coins of Rs. 2
(B) 3 coins of Rs. 2 + 8 coins of 25 paise
(C) 3 coins of Rs. 2 + 6 coins of 25 paise
(D) 2 coins of Rs. 2 + 3 coins of Re. 1
50 पैसे के 16 सिक्कों का मूल्य बराबर है
(A) 1 रुपये के 4 सिक्के + 2 रुपये के 3 सिक्के
(B) 2 रुपये के 3 सिक्के + 25 पैसे के 8 सिक्के
(C) 2 रुपये के 3 सिक्के + 25 पैसे के 6 सिक्के
(D) 2 रुपये के 2 सिक्के + 1 रुपये के 3 सिक्के

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

98. The right descending order of the following numbers question number 98 is
question number 98
निम्न संख्याओं question number 98 का सही अवरोही क्रम है
question number 98

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

99. The value of question number 99, is
question number 99
question number 99 का मान है
question number 99

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

100. The greatest number which divides 244 and 2052 such that it leaves remaining 4 in each case, is
(A) 12
(B) 16
(C) 30720
(D) 15360
बड़ी से बड़ी संख्या, जिससे 244 तथा 2052 को विभाजित करने पर पर प्रत्येक स्थिति में 4 शेष प्राप्त हो, वह संख्या है
(A) 12
(B) 16
(C) 30720
(D) 15360

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

101. The difference between the greatest and the lowest prime number digits is
(A) 88
(B) 86
(C) 89
(D) 95
दो अंकों की सबसे बड़ी व सबसे छोटी अभाज्य संख्या में अन्तर है
(A) 88
(B) 86
(C) 89
(D) 95

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

102. If the cost of 12 dozen pens is Rs. 720, then the cost of 25 pens is
(A) Rs. 1,500
(B) Rs. 150
(C) Rs. 125
(D) Rs. 1,250
यदि 12 दर्जन पेनों का मूल्य 720 रुपये है. तो 25 पेनों का मूल्य होगा
(A) 1,500 रु०
(B) 150 रु०
(C) 125 रु०
(D) 1,250 रु०

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

103. Average weight of 5 students is 40 kg. If one student of weight 50 kg has left them, then the average weight of remaining students is
(A) 50 kg
(B) 37.5 kg
(C) 30 kg
(D) 62.5 kg
5 छात्रों का औसत भार 40 किग्रा है। यदि उनमें से एक छात्र जिसका भार 50 किग्रा है, छोड़ जाता है, तो शेष बचे छात्रों का औसत भार होगा
(A) 50 kg
(B) 37.5 kg
(C) 30 kg
(D) 62.5 kg

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

104. If a product is sold on 10% profit at selling price Rs. 330, then cost price of the product is
(A) Rs. 360
(C) Rs. 297
(B) Rs. 363
(D) Rs. 300
एक वस्तु 10% लाभ से विक्रय मूल्य 330 रु. पर बेची जाती है, तो उस वस्तु का क्रय मूल्य है
(A) 360 रु०
(B) 363 रु०
(C) 297 रु०
(D) 300 रु०

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

105. In a school under ‘shramdan’ camp, 12 students clean for 7 hours. If equal part needs to be cleaned in 6 hours, then how many students will be required ?
(A) 14
(B) 12
(C) 16
(D) 15
एक विद्यालय में ‘श्रमदान’ शिविर के अन्तर्गत 12 छात्र, 7 घण्टे सफाई कर 6 घण्टे में साफ करना हो, तो कितने छात्रों की आवश्यकता होगी।
(A) 14
(C) 16
(B) 12
(D) 15

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*