REET Level I exam paper 26/09/2021 (Answer Key) - Mathematics

REET Level I exam paper 26/09/2021 (Answer Key) – Mathematics

106. P takes loan of Rs. 9,000 at the rate of simple interest 8.5% for 2 years and 8 months, then total amount to be returned by him will be
(A) Rs. 2,040
(B) Rs. 3,060
(C) Rs. 11,040
(D) Rs. 12,060

P ने 9,000 रु० का ऋण 8.5% साधारण ब्याज दर पर 2 वर्ष 8 माह के लिए लिया, तो उसे कुल कितनी राशि पुनः लौटानी पड़ेगी ?
(A) 2,040 रु०
(B) 3.060 रु०
(D) 11,000 रु०
(D) 12,060 रु०

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

107. A cylinder of height cm is formed after folding ( without overlapping ) a 22 cm × 4 cm rectangular paper, then curved surface area of this cylinder, is
(A) 88 π cm2
(B) 88 cm2
(C) 176 π cm2
(D) 176 cm2
एक 22 सेमी × 4 सेमी के आयताकार कागज को मोड़ कर (बिना अधिव्यापन), एक 4 सेमी ऊँचाई का बेलन बनाया गया। इस बेलन का वक्रपृष्ठ का क्षेत्रफल होगा
(A) 88 π cm2
(B) 88 cm2
(C) 176 π cm2
(D) 176 cm2

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

108. In the given figure lines AB and CD are intersecting at point O. If OE and OF are angle bisectors of ∠BOD and ∠COB respectively, and if ∠EOD=25° then ∠COF is equal to
question number 108
(A) 130°
(B) 65°
(C) 105°
(D) 50°
दिये गये चित्र में रेखाएँ AB तथा CD, बिन्दु O पर प्रतिच्छेद करती हैं। यदि OE तथा OF क्रमशः ∠BOD तथा ∠COB के समद्विभाजक है एवं यदि ∠EOD = 25°, तो ∠COF बराबर है
question number 108
(A) 130°
(B) 65°
(C) 105°
(D) 50°

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

109. Area of a square field is 6400 m2. The distance travelled by a person, in 5 rounds on its perimeter, is
(A) 320 m
(B) 160 m
(C) 1.6 km
(D) 3.2 km
एक वर्गाकार मैदान का क्षेत्रफल 6400 वर्ग मी है। एक व्यक्ति द्वारा इस मैदान की परिमित पर 5 चक्कर लगाने पर तय दूरी होगी
(A) 320 m
(B) 160 m
(C) 1.6 km
(D) 3.2 km

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

110. Time taken to fill a water tank of size 2 m × 1.5 m × 1 m, by a tap with speed 20 litre/minute, is
(A) 9 minutes
(B) 1 hour 30 minutes
(C) 60 minutes
(D) 2 hours 30 minutes
2 m × 1.5 m × 1 m नाप के पानी के टैंक को एक नल द्वारा 20 लीटर/मिनट की गति से भरने में लगा समय है
(A) 9 मिनट
(B) 1 घण्टा 30 मिनट
(C) 60 मिनट
(D) 2 घण्टे 30 मिनट

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

111. How many bricks of measure 25 cm × 16 cm × 10 cm are required to make a wall of size 20 m long, 5 m high, 50 cm thick, while there are two doors of size 2 m × 1.5 m in the wall ?
(A) 11750
(B) 11000
(C) 117500
(D) 97500
20 मीटर लम्बी, 5 मीटर ऊँची और 50 सेमी मोटी दीवार जिसमें दो दरवाजे 2 मीटर × 1.5 मीटर माप के हैं, बनाने में 25 सेमी × 16 सेमी × 10 सेमी माप की कितनी ईंटों की आवश्यकता होगी ?
(A) 11750
(B) 11000
(C) 117500
(D) 97500

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

112. In given figure OP||RS, ∠OPQ = 100° and ∠QRS = 140°, then ∠PQR is equal to
question number 112
(A) 80°
(B) 60°
(C) 70°
(D) 50°
दिए गए चित्र में OP||RS, ∠OPQ = 100° तथा ∠QRS = 140° तो ∠PQR बराबर होगा
question number 112
(A) 80°
(B) 60°
(C) 70°
(D) 50°

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

113. For multiplication of two decimal numbers, such as 0.4 × 0.2 = 0.08, an appropriate teaching-learning tool to explain the concept is
(A) Dienes block
(B) Number chart
(C) Counting star (abacus)
(D) Graph paper
दो दशमलव संख्याओं का गुणन जैसे 0.4 × 0.2 = 0.08 की संकल्पना का शिक्षण-अधिगम साधन है
(A) डायनिस ब्लॉक
(B) संख्या चार्ट
(C) गिनतारा (अबेकस)
(D) ग्राफ पेपर

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

114. Which of the following represents 9, using tally marks?
question number 114
मिलान चिह्नों का उपयोग करते हुए निम्नलिखित में से कौन संख्या 9 को प्रदर्शित करेगी ?
question number 114

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

115. If monthly salary of a person is Rs. 24,000, central angle of the sector, showing the expenditure on education by pic-chart is 60°, then the expenditure on education is
(A) Rs. 4,000
(B) Rs. 8,000
(C) Rs. 3,000
(D) Rs. 6,000
एक व्यक्ति का मासिक वेतन 24,000 रु० है। उसके शिक्षा पर किये व्यय को पाई-चार्ट पर दर्शाने वाले त्रिज्यखण्ड का केन्द्रीय कोण 60° है, तो उसका शिक्षा पर व्यय होगा
(A) 4,000 रु०
(B) 8,000 रु०
(C) 3,000 रु०
(D) 6,000 रु०

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

116. “Mathematics is the mirror of civilization and culture.” This statement is said by
(A) Bacon
(B) Berthelot
(C) Hogben
(D) Bertrand Russel
“गणित सभ्यता और संस्कृति का दर्पण है।” यह कथन किसने कहा ?
(A) बेकन
(B) बर्थलॉट
(C) हॉगबेन
(D) बर्टेण्ड रसैल

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

117. “The act of combining separate parts.” This method is called
(A) Analytic Method
(B) Synthetic Method
(C) Laboratory Method
(D) Project Method
“अलग-अलग भागों को जोड़ना।” यह सिद्धान्त कहलाता है
(A) विश्लेषण विधि
(B) संश्लेषण विधि
(C) प्रयोगशाला विधि
(D) परियोजना विधि

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

118. The maximum success of remedial teaching depends
(A) time and duration
(B) the correct identification of causes of problem
(C) knowledge of linguistic rules
(D) remedial teaching materials
उपचारात्मक शिक्षण की सर्वाधिक सफलता निर्भर करती है –
(A) समय व अवधि पर
(B) समस्या के कारणों की सही पहचान पर
(C) भाषाई नियमों के ज्ञान पर
(D) उपचारात्मक शिक्षण सामग्री पर

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

119. Arrange in correct order the steps of evaluation in mathematics :
1. Identification of situations
2. Selection of objectives
3. Selection of evaluation methods
4. Interpretations of evidences
5. Constructions of evaluation devices
(A) 2, 1, 3, 5, 4
(B) 2, 3, 1, 5, 4
(C) 2, 3, 5, 4, 1
(D) 3, 2, 4, 5, 1
गणित में मूल्यांकन के सोपानों का सही क्रम बताएं :
1. परिस्थितियों की पहचान
2. उद्देश्यों का चयन
3. मूल्यांकन विधियों का चयन
4. प्रमाणों की व्याख्या
5. मूल्यांकन प्रविधियों का निर्माण
(A) 2, 1, 3, 5, 4
(B) 2, 3, 1, 5, 4
(C) 2, 3, 5, 4, 1
(D) 3, 2, 4, 5, 1

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

120. A student was asked to read the following numbers :
306, 406, 408, 4020
He reads as follows:
Thirty six, forty six, forty eight, forty twenty
The reason for error in reading is that
(A) the student does not like maths class and finds the class boring
(B) the student has understood the concept of place value and its use also
(C) the student is not fit for study of maths
(D) the student is not able to understand the concept of place value and feels comfortable using two-digit numbers only
किसी छात्र से नीचे दी गई संख्याओं को पढ़ने के लिए कहा गया :
306, 406, 408, 4020
उसने इन्हें इस प्रकार पढ़ा :
तीस छः, चालीस छः, चालीस आठ, चालीस बीस
पढ़ने में त्रुटि का कारण है कि
(A) छात्र को गणित की कक्षा अच्छी नहीं लगती और कक्षा उबाऊ लगती है
(B) छात्र ने स्थानीय मान की संकल्पना को समझ लिया है तथा उसका उपयोग भी
(C) छात्र गणित का अध्ययन करने के लिए उपयुक्त नहीं है
(D) छात्र स्थानीय मान की संकल्पना को नहीं समझता है और उसे केवल दो-अंकीय संख्याओं को पढ़ना आसान लगता है।

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

REET Level I exam paper 26/09/2021 (Answer Key) – CDP

REET Level I exam paper 26/09/2021 (Answer Key) – HINDI (Language 1)

REET Level I exam paper 26/09/2021 (Answer Key) – Environmental Studies

REET Level 2 exam paper 26/09/2021 (Answer Key) – CDP

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*