RSMSSB Fireman Exam Answer Key 29 January 2022

RSMSSB Fireman Exam Answer Key 29 January 2022

RSMSSB Fireman Exam Answer Key 29 January 2022 : RSMSSB Fireman Exam Answer Key 29 January 2022, this Fireman exam conducted by RSMSSB (Rajasthan Subordinate and Ministerial Service Selection Board) in Rajasthan state for the recruitment of Fireman.

Exam Name :- Fireman recruitment exam 2022
Post :- Fireman
Exam Orgainser :- RSMSSB (Rajasthan Subordinate and Ministerial Service Selection Board)
Date of Exam :- 29/01/2022 [2:00 hrs (10:00AM to 12:00 Noon)]

RSMSSB Fireman Exam Answer Key 2022

1. ‘Mando Ki Pal’ is famous for the production of which mineral?
(A) Fluorite
(B) Soap stone
(C) Feldspar
(D) Pyrite

‘माण्डो की पाल’ किस खनिज के उत्पादन हेतु प्रसिद्ध है ?
(A) फ्लोराइट
(B) घीया पत्थर
(C) फेल्सपार
(D) पाइराइट

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

2. Folk theatre form ‘Rammat’ belongs to the region of –
(A) Dholpur and Karauli
(B) Mewar
(C) Bharatpur
(D) Bikaner
लोक नाट्य रूप ‘रम्मत’ किस क्षेत्र से संबंधित है?
(A) धौलपुर और करौली
(B) मेवाड़
(C) भरतपुर
(D) बीकानेर

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

3. Districts of Rajasthan benefited from Narmada Canal Project are –
(A) Hanumangarh – Ganganagar
(B) Jalore – Barmer
(C) Churu – Jhunjhunu
(D) Jodhpur – Nagaur
नर्मदा नहर परियोजना से लाभान्वित राजस्थान के जिले हैं –
(A) हनुमानगढ़ – गंगानगर
(B) जालौर – बाड़मेर
(C) चूरू – झुंझुनू
(D) जोधपुर – नागौर

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

4. Match the following –
Tourist Place
(1) Soniji Ki Nasiyan
(2) Chaurasi Khambon ki Chhatri
(3) Badabag
(4) Sunehri Kothi
Place (City)
(i) Tonk
(ii) Jaisalmer
(iii) Ajmer
(iv) Bundi
The correct match is –
(A) (1)-i, (2)-ii, (3)-iii, (4)-iv
(B) (1)-ii, (2)-i, (3)-iv, (4)-iii
(C) (1)-iii, (2)-iv, (3)-i, (4)-ii
(D) (1)-iii, (2)-iv, (3)-ii, (4)-i
सुमेलित कीजिए –
पर्यटन स्थल
(1) सोनीजी की नसियाँ
(2) चौरासी खम्भों की छतरी
(3) बड़ाबाग
(4) सुनहरी कोठी
स्थान (शहर)
(i) टोंक
(ii) जैसलमेर
(iii) अजमेर
(iv) बूंदी
सही मिलान है –
(A) (1)-i, (2)-ii, (3)-iii, (4)-iv
(B) (1)-ii, (2)-i, (3)-iv, (4)-iii
(C) (1)-iii, (2)-iv, (3)-i, (4)-ii
(D) (1)-iii, (2)-iv, (3)-ii, (4)-i

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

5. The famous folk dramatist Nanuram belonged to –
(A) Kuchamani Khayal
(B) Jaipuri Khayal
(C) Turra Khayal
(D) Shekhawati Khayal

विख्यात लोकनाट्कार नानूराम किस ख्याल से संबंधित रहे?
(A) कुचामनी ख्याल
(B) जयपुरी ख्याल
(C) तुर्रा ख्याल
(D) शेखावाटी ख्याल

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

6. Who wrote the Book ‘Rao Jaitsi Ro Chhand’?
(A) Beethu Suja
(B) Veerbhan
(C) Karnidan
(D) Keshavdas
‘राव जैतसी रो छन्द’ ग्रन्थ की रचना किसने की?
(A) बीठू सूजा
(B) वीरभाण
(C) करणीदान
(D) केशवदास

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

7. Which of the following festival comes last in a calender year (As per Vikram Samvat)?
(A) Krishna
(B) Holi Janmashtami
(C) Raksha Bandhan
(D) Gangaur
निम्नलिखित में से कौन सा त्यौहार, एक कैलेण्डर वर्ष (विक्रम संवत के अनुसार) में सबसे बाद में आता है?
(A) कृष्ण जन्माष्टमी
(B) होली
(C) रक्षाबन्धन
(D) गणगौर

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

8. Which one of the following pair (Musical Instrument – Type) is not matched correctly?
(A) Bhapang – Tata
(B) Nad – Ghana
(C) Singi – Sushir
(D) Tasha – Avanaddha
निम्नलिखित में से कौनसा युग्म (वाद्ययंत्र – प्रकार) सुमेलित नहीं है?
(A) भपंग – तत्
(B) नड़ – घन
(C) सिंगी – सुषिर
(D) ताशा – अवनद्ध

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

9. Dry farming is practised in which part of Rajasthan?
(A) Western part
(B) Southern part
(C) South-eastern part
(D) Eastern part
राजस्थान के किस भाग में शुष्क खेती प्रचलित है?
(A) पश्चिमी भाग में
(B) दक्षिणी भाग में
(C) दक्षिण-पूर्वी भाग में
(D) पूर्वी भाग में

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

10. Who among the following is not in the selection committee of the chairman and members of the Rajasthan State Human Rights Commission?
(A) Home Minister
(B) Leader of the opposition
(C) Governor
(D) Chief Minister
राजस्थान राज्य मानवाधिकार आयोग के अध्यक्ष एवं सदस्यों की चयन समिति में निम्नलिखित में से कौन नहीं होता है?
(A) गृह मंत्री
(B) विपक्ष का नेता
(C) राज्यपाल
(D) मुख्य मंत्री

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

11. Which river of Rajasthan is called Rundit Sarita?
(A) Ghaggar
(B) Banas
(C) Banganga
(D) Ruparel
राजस्थान की रुंडित सरिता किस नदी को कहा जाता है?
(A) घग्गर
(B) बनास
(C) बाणगंगा
(D) रूपारेल

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

12. Match the following –
Sect
(1) Bishnoi Sect
(2) Jasnathi Sect
(3) Dadu Panthi Sect
(4) Ramsnehi Sect
Main Seat (Place)
(i) Katariyasar
(ii) Naraina
(iii) Sinhathal
(iv) Mukam
Correct match is –
(A) (1)-iii, (2)-iv, (3)-i, (4)-ii
(B) (1)-i, (2)-ii, (3)-iii, (4)-iv
(C) (1)-ii, (2)-i, (3)-iv, (4)-iii
(D) (1)-iv, (2)-i, (3)-ii, (4)-iii
सुमेलित कीजिए –
सम्प्रदाय
(1) विश्नोई सम्प्रदाय
(2) जसनाथी सम्प्रदाय
(3) दादूपंथी सम्प्रदाय
(4) रामस्नेही सम्प्रदाय
प्रमुख गद्दी (स्थान)
(i) कतरियासर
(ii) नरैना
(iii) सिंहथल
(iv) मुकाम
सही सुमेलित है –
(A) (1)-iii, (2)-iv, (3)-i, (4)-ii
(B) (1)-i, (2)-ii, (3)-iii, (4)-iy
(C) (1)-ii, (2)-i, (3)-iv, (4)-iii
(D) (1)-iv, (2)-i, (3)-ii, (4)-iii

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

13. Mixed deciduous forests are found in which part of Rajasthan?
(A) Udaipur-Chittorgarh-Sirohi-Bundi
(B) Alwar-Jaipur-Churu-Jhunjhunu
(C) Jodhpur-Jaisalmer-Bikaner-Barmer
(D) Dungarpur-Banswara-Pratapgarh-Jhalawar
राजस्थान के किस भाग में मिश्रित पतझड़ वाले वन पाये जाते हैं?
(A) उदयपुर-चित्तौड़गढ़-सिरोही-बूंदी
(B) अलवर-जयपुर-चूरू-झुंझुनू
(C) जोधपुर-जैसलमेर-बीकानेर-बाड़मेर
(D) डूंगरपुर-बांसवाड़ा-प्रतापगढ़-झालावाड़

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

14. Which among the following pair (Folk Deity – Mother) is not correctly matched?
(A) Tejaji – Rampyari
(B) Gogaji – Bachal
(C) Pabuji – Kamlade
(D) Ramdevji – Mainade
निम्नलिखित में से कौन सा युग्म (लोक देवता – माता) सुमेलित नहीं है?
(A) तेजाजी – रामप्यारी
(B) गोगाजी – बाछल
(C) पाबूजी – कमलादे
(D) रामदेवजी – मैणादे

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

15. Who among the following were associated with Hurda Conference against Maratha intervention?
a. Maharana Jagat Singh II
b. Sawai Jai Singh
c. Maharaja Jaswant Singh II
d. Maharaja Abhay Singh
Choose correct answer –
(A) a,b,c
(B) b,c,d
(C) a,b,c,d
(D) a,b,d
निम्नलिखित में से कौन मराठा आक्रमण के खिलाफ हुरडा सम्मेलन से जुड़े थे?
a. महाराणा जगत सिंह II
b. सवाई जय सिंह
c. महाराजा जसवंत सिंह II
d. महाराजा अभय सिंह
सही उत्तर चुनें –
(A) a,b,c
(B) b,cd
(C) a,b,c,d
(D) a,b,d

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

16. Who among the following joined the Battle of Haldighati on behalf of Maharana Pratap?
(A) Hakim Khan Sur
(B) Medini Rai
(C) Mahmood Lodi
(D) Hasan Khan Mewati
निम्नलिखित में से कौन हल्दी घाटी के युद्ध में महाराणा प्रताप की तरफ से युद्ध में शामिल हुआ?
(A) हकीम खाँ सूर
(B) मेदिनी राय
(C) महमूद लोदी
(D) हसन खाँ मेवाती

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

17. Who among the following Saints did not use Mewati dialects in his/her writings?.
(A) Sahajo Bai
(B) Charandas
(C) Sundardas
(D) Laldas
निम्नलिखित संतों में से किसने अपने लेखन में मेवाती बोलियों का प्रयोग नहीं किया?
(A) सहजोबाई
(B) चरणदास
(C) सुन्दरदास
(D) लालदास

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

18. To whom, Munshi Devi Prasad has given the name “The Abul Fazal of Rajasthan”?
(A) Muhnot Nainsi
(B) Suryamall Mishran
(C) Kanhaiyalal Sethia
(D) Vijaydan Detha
मुंशी देवीप्रसाद ने किसको “राजस्थान का अबुल फज़ल” की संज्ञा दी है?
(A) मुहणोत नैणसी
(B) सूर्यमल्ल मिश्रण
(C) कन्हैयालाल सेठिया
(D) विजयदान देथा

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

19. In which painting style there is abundance of animals and birds?
(A) Bikaner painting style
(B) Nathdwara painting style
(C) Bundi painting style
(D) Jaipur painting style
किस चित्रशैली में पशु-पक्षियों की बहुतायत रहती है?
(A) बीकानेर चित्रशैली
(B) नाथद्वारा चित्रशैली
(C) बून्दी चित्रशैली
(D) जयपुर चित्रशैली

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

20. Which one of the following pair (Name of RTDC Hotel – Place) is not correctly matched?
(A) Moomal – Jaisalmer
(B) Dhola-Maru-Jodhpur
(C) Kajri – Udaipur
(D) Khadim – Ajmer
निम्नलिखित में से कौनसा युग्म (आर.टी.डी.सी. के होटल का नाम – स्थान) सुमेलित नहीं है?
(A) मूमल – जैसलमेर
(B) ढोला मारू – जोधपुर
(C) कजरी – उदयपुर
(D) खादिम – अजमेर

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

3 Comments

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*