RSMSSB Fireman Exam Answer Key 29 January 2022

RSMSSB Fireman Exam Answer Key 29 January 2022

21. Which one of the following pair (Fort – Ruler at the time of Alauddin Khilji’s invasion) is not matched correctly?
(A) Jalore – Kanhad Dev
(B) Siwana – Maldev
(C) Ranthambore – Hammir Dev
(D) Chittor – Rana Ratan Singh
निम्नलिखित में से कौन सा युग्म (दुर्ग – अलाउद्दीन खिलजी के आक्रमण के समय शासक) सुमेलित नहीं है?
(A) जालौर – कान्हड़देव
(B) सिवाणा – मालदेव
(C) रणथम्भौर – हम्मीर देव
(D) चित्तौड़ – राणा रतन सिंह

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

22. Any amount becomes ₹ 660 in 5 years and ₹ 776 in 8 years by simple interest. Rate of interest per annum is equal to –
(A) 6 2/7%
(B) 8 2/7%
(C) 8 1/7%
(D) 6 1/7%
कोई धन सरल ब्याज से 5 वर्ष में 660 ₹ तथा 8 वर्ष में 776₹ हो जाता है। वार्षिक ब्याज दर बराबर है –
(A) 6 2/7%
(B) 8 2/7%
(C) 8 1/7%
(D) 6 1/7%

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

23. Mr. X has some money. He gave 40% of total amount to his son, 60% of rest to his daughter and rest amount to his wife. If his wife got ₹192 less than his daughter, then how much amount was Mr. X having?
(A) ₹1400
(B) ₹1200
(C) ₹1600
(D) ₹2000
श्रीमान X के पास कुछ धन है। उसने कुल धन का 40% अपने पुत्र को, शेष का 60% अपनी पुत्री को और शेष धन अपनी पत्नी को दे दिया। यदि उसकी पत्नी को पुत्री से 192 ₹ कम प्राप्त हुए, तो श्रीमान X के पास कुल कितना धन था?
(A) 1400 ₹
(B) 1200₹
(C) 1600₹
(D) 2000₹

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

24. In a team there are 16 players whose average age is decreased by 6 months when one player aged 28 years is replaced by a new player. The age of new player is –
(A) 22 2/3 years
(B) 20 years
(C) 22.6 years
(D) 22 years
एक टीम में 16 खिलाड़ी हैं, जिनकी औसत आयु 6 माह घट जाती है जब एक 28 वर्षीय खिलाड़ी को नए खिलाड़ी से बदल दिया जाता है। नए खिलाड़ी की आयु है –
(A) 22 2/3 वर्ष
(B) 20 वर्ष
(C) 22.6 वर्ष
(D) 22 वर्ष

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

25. A’s and B’s salary is in the ratio 3:5. C’s and B’s salary is in the ratio 4:6. If their total income is ₹6800, what is the salary of C?
(A) ₹2500
(B) ₹2000
(C) ₹2300
(D) ₹1800
A और B का वेतन 3:5 के अनुपात में है। C और का वेतन 4:6 के अनुपात में है। यदि उनकी कुल आय 6800 ₹ है, तो C का वेतन कितना है?
(A) 2500₹
(B) 2000₹
(C) 2300₹
(D) 1800₹

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

26. An article is sold at the profit of 20%. If it would have been sold at the loss of 20%, then selling price would be ₹100 less. Cost price of the article is equal to –
(A) ₹200
(B) ₹300
(C) ₹250
(D) ₹400

एक वस्तु 20% लाभ पर बेची जाती है। यदि इसे 20% हानि से बेचा जाता, तो विक्रय मूल्य 100 ₹ कम होता। वस्तु का क्रय मूल्य बराबर है –
(A) 200₹
(B) 300₹
(C) 250₹
(D) 400₹

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

27. अशुद्ध वाक्य का चयन कीजिए –
(A) रमा कल सुबह जयपुर गई।
(B) वहाँ सभी प्रकार की दवाईयाँ मिलती हैं।
(C) तुम मेरे सहयोगी हो और मैं तुम्हारा भला चाहता हूँ।
(D) वह अपनी योग्यताओं के कारण विख्यात है।

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

28. निम्न में से किस शब्द में समास व संधि दोनों हैं?
(A) रातोंरात
(B) जलोष्मा
(C) वर्णनातीत
(D) भयभीत

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

29. सामासिक पदों में निहित समास के संबंध में अनुचित विकल्प चुनिए –
(A) गुरुदक्षिणा – कर्मधारय समास
(B) अत्युत्तम – अव्ययीभाव समास
(C) षड्ऋतु – द्विगु समास
(D) क्षपानाथ – बहुव्रीहि समास

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

30. किस विकल्प के सभी शब्द विदेशी उपसर्गों से निर्मित नहीं है?
(A) दरकार, नालायक
(B) बेलगाम, हमदर्द
(C) सरगिरोह, लाचार
(D) नास्तिक, बहुमत

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

31. पर्यायवाची शब्दों के संदर्भ में अनुचित युग्म छांटिए –
(A) किरण – रश्मि; मयूख, अंशु
(B) स्वर्ण – कुन्दन, हिरण्य, पारावत
(C) कृष्ण – मुरारि, कंसारि, वार्ष्णेय
(D) कौआ – करठ, पिशुन, बलिभुक

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

32. विलोम शब्द की दृष्टि से अनुचित युग्म पहचानिए –
(A) दाता-दानी
(B) चिरन्तन-नश्वर
(C) तारुण्य-वार्धक्य
(D) कुलटा-पतिव्रता

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

33. निम्न में से किस विकल्प में ‘मिश्रवाक्य’ प्रयुक्त नहीं हुआ है ?
(A) वह चार दिन से विद्यालय नहीं गया।
(B) मैं जानता हूँ कि वह शहर चला गया।
(C) यह वही लड़की है जिसने. गाना गाया था।
(D) जब शिक्षक आए थे तब बच्चे खेल रहे थे।

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

34. ‘The corrected file is put up for signature.’
उक्त वाक्य का सटीक हिंदी रूपांतरण है – .
(A) संशोधित पंजिका हस्ताक्षर के लिए प्रस्तुत है।
(B) शोधित प्रति हस्ताक्षर के लिए पेश है।
(C) शोधित पंजिका हस्ताक्षर के लिए संस्तुत है।
(D) शोधित पंजिका हस्ताक्षर के लिए प्रस्तुत है।

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

35. निम्न उदाहरणों को उनके संधि रूपों के साथ सुमेलित कीजिए –
(अ) खगेश, सहोदर, प्रेक्षक (i) वृद्धि स्वर संधि
(ब) दिग्देवता, वाग्देवी, तन्मय (ii) गुण स्वर संधि
(स) पयोधर, सरोकार, पुरोधा (iii) व्यंजन संधि
(द) परमौदार्य, महौत्सुक्य, महैन्द्रजालिक (iv) विसर्ग संधि
(A) (अ)-(ii), (ब)-(iii), (स)-(iv), (द)-(i)
(B) (अ)-(i), (ब)-(ii), (स)-(iv), (द)-(iii)
(C) (अ)-(iii), (ब)-(ii), (स)-(iv), (द)-(i)
(D) (अ)-(ii), (ब)-(iii), (स)-(i), (द)-(iv)

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

36. Match the sentences with blank spaces in column
(A) with the prepositions listed in column (B) so as to frame correct sentences :
Column (A) Sentences
(i) I shall return ………….. an hour.
(ii) The crops were destroyed …………..heavy rains.
(iii) Death is preferable …………disgrace.
(iv) You can see the details …………..the computer screen.
Column (B) Prepositions
(A) to
(B) on
(C) in
(D) by
(A) (i)-d, (ii)-c, (iii)-a, (iv)-b
(B) (i)-b, (ii)-d, (iii)-a, (iv)-c
(C) (i)-c, (ii)-a, (ii)-d, (iv)-b
(D) (i)-c, (ii)-d, (iii)-a, (iv)-b

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

37. Identify the sentence from the given options which is an active voice sentence –
(A) The festival takes place once in every ten years.
(B) The Olympics were started by the Roman Emperor.
(C) The festival was held in honour of Zeus.
(D) The windows don’t get cleaned very often.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

38. Choose the correct option –
He said, “My wife leaves for Mumbai tomorrow”.
(Change into indirect speech)
(A) He said that his wife would have left for Mumbai the next day.
(B) He said that his wife leaves for Mumbai the day after tomorrow.
(C) He said that his wife would leave for Mumbai the next day.
(D) He said that my wife leaves for Mumbai tomorrow.

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

39. Match the sentences given in column (A) (will blank space) with the determiners listed in column (B) so as to complete the sentences with correct options –
Column (A) (Sentences)
(i) How…………. water is there in the bottle?
(ii) How…………..boys are there in the class?
(iii) Please give me …….. water.
(iv) He has ………… patience with others.
Column (B) (Determiners)
(A) some
(B) much
(C) little
(D) many
(A) (i)-(B), (ii)-(C), (iii)-(A), (iv)-(D)
(B) (i)-(B), (ii)-(D), (iii)-(A), (iv)-(C)
(C) (i)-(D), (ii)-(C), (iii)-(A), (iv)-(B)
(D) (i)-(C), (ii)-(D), (iii)-(B), (iv)-(A)

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

40. Choose the correct option:
Tell her to wait here. (Change into passive voice)
(A) Let her be told to wait here.
(B) She must be told that wait here.
(C) Let her be told to wait there.
(D) Let her to wait here.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

4 Comments

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*