RSMSSB LDC Solved exam paper 2 - 2018

RSMSSB LDC exam paper S to Z – 2018 (Answer Key) Second Shift

121. Choose the correct indirect speech of the following sentence from the given options: She said to him, “Aru you fine?”
(A) She asked that if you were fine.
(8) She asked him if he is fine.
(C) She told him whether you are fine.
(D) She asked him whether he was fine.

Show Answer

Answer – D

Hide Answer


122. Which of the following is the most apt Conversion from affirmative to negative? Everybody was present.
(A) All were present
(B) No one were absent.
(C) Nobody was absent.
(D) All is absent

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

123. Choose the correct option for Negative transformation for the sentence given:
As soon as he came he made objections.
(A) There was no other who made objections.
(B) None but he made objections
(C) No sooner did he come than he made objections.
(D) No sooner had he made the objection as he came

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

124. Choose the correct option for Negative to Assertive transformation for the sentence given
No one can deny that she was pretty
(A) Everybody did not deny, that she was not pretty.
(B) Everybody admits that she was pretty
(C) We found here pretty
(D) She was considered pretty by everybody.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

125. Choose the correct assertive form of the following sentence from the given options:
They did not sign the paper.
(A) They do sign the paper.
(B) They signed the paper.
(C) They have signed the paper.
(D) They were signing the paper.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

126. Choose the correct option changing the following sentence into exclamatory :
She sings very sweetly.




(A) What sweet she sings!
(B) How sweet does she sing!
(C) What sweet does she sing!
(D) How sweetly she sings !

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

127. Choose the correct option changing the following sentence into exclamatory :
It is a matter of praise that he has won the trophy.
(A) Bravo ! he has won the trophy.
(B) Bravo, he won the trophy !
(C) Hurrah ! he has won the trophy.
(D) Alas ! he won the trophy.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

128. Fill in the blank with the correct article :
Ann’s looking for____ new job.
(A) a
(B) the
(C) an
(D) some

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

129 Choose the correct form of Passive transformation of the sentence given :
The President gave him a reward.
(A) A reward was given by him to the President.
(B) He was given by the President, the reward.
(C) He was given the reward by a President.
(D) He was given a reward by the President.

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

130. Choose the appropriate determiner given in the options :
_________of the animals that live in the desert are nocturnal.
(A) Much
(B) Some
(C) Each
(D) Every

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

131. Choose the appropriate determiner given in the options :
I would like to have helped my friend but I had ____ time so I had to refuse her.
(A) few
(B) plenty
(C) a little
(D) little

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

132. Choose the correct preposition :
Mary passed me ______ her bicycle.
(A) at
(B) in
(C) above
(D) on

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

133. Choose the correct preposition :
It is terrible that some people are dying ________hunger while others eat too much.
(A) of
(B) on
(C) in
(D) at

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

134. Choose the correct preposition :
Would you care _________ a cup of coffee?
(A) of
(B) in
(C) about
(D) for

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

135. Choose the correct preposition :
Julia is studying chemistry _________ university.
(A) at
(B) on
(C) into
(D) by

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

136. Choose the correct tense of the verb from the given options :
What ______ me is the generosity of the Principal.
(A) strikes
(B) strike
(C) stroke
(D) striking

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

137. Fill in the blank with the correct tense of the verb given in the bracket choosing from the options given below:
He generally _______ (go) for a walk every morning even now.
(A) has gone
(B) went
(C) goes
(D) had gone

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

138. Fill in the blank with the correct form of verb :
She_____ in the hospital since Monday.
(A) have been
(B) is being
(C) has been
(D) would have been

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

139. Choose the correct tense of the verb from the given options :
When he gets home, his wife _____ at the gate waiting for him.
(A) sits
(B) will sit
(C) will be sitting
(D) would sit

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

140. Which is the correct passive form of the given sentence ?
The shepherd has lost six sheep.
(A) Six sheep has been lost by the shepherd.
(B) Six sheep have been lost by the shepherd.
(C) Six sheep were lost by the shepherd.
(D) Six sheep had been lost by the Shepherd

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

141. Select the correct transformation from active to passive voice :
They made him prince.
(A) They will make him prince.
(B) He was made prince.
(C) He will be made prince.
(D) They will elect him prince.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

142. Select the correct transformation from active to passive voice :
How do people learn languages?
(A) How are languages learnt ?
(B) How will be languages learnt ?
(C) How should languages be learnt ?
(D) How is language learnt ?

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

143. Choose the correct form of Active Voice of the sentence given :
He ought to have been told.
(A) They ought to have told him.
(B) They ought to tell him.
(C) He ought to be told.
(D) Let him be told.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

144. Choose the correct Direct speech of the following sentence from the given options:
He says that the king will come.
(A) He says that “the king will come.”
(B) He says “the king would come.”
(C) He says “the king came.”
(D) He says, “The king will come.”

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

145. Choose the correct interrogative transformation of the given assertive sentence :
It does not matter much though we happen to be late.
(A) What though we happen to be late ?
(B) What happens even though we are late?
(C) Does it matter not much even if we happen to be late ?
(D) Does it matter much even though we are not late?

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

146. Choose the correct option for Assertive to Interrogative transformation of the sentence given :
I am not the man to submit.
(A) Is there a man to submit ?
(B) Am I the man to submit ?
(C) Is that a way to submit ?
(D) Should a man not submit?

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

147. Choose the correct option of conversion from Assertive to Interrogative :
Nobody can measure my love for you.
(A) Who will measure my love for you?
(B) Who can measure my love for you?
(C) Who would measure my love for you?
(D) Who could ever measure my love for you ?

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

148. Choose the correct option for Interrogative to Assertive transformation of the sentence given :
Can any man, by taking thought, add a cubit to his stature ?
(A) Any man can add a cubit to his stature.
(B) That is how one can add a cubit to his stature, by taking thought.
(C) No man can, by taking a thought, add a cubit to his statuire.
(D) Everyone can add a cubit, by taking a thought to his stature.

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

149. Choose the correct option for Assertive to Exclamatory transformation of the sentence given :
Man is a wonderful piece of art.
(A) Oh, how a wonderful piece of art is man !
(B) What a wonderful piece of art man is !
(C) Alas man is a wonderful piece of art!
(D) Man, as a piece of art, is wonderful !

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

150. Change from Exclamatory to Assertive.
What a marvellous painting he made !
(A) Did he make a marvellous painting
(B) He made a very marvellous painting
(C) He makes a marvellous painting
(D) He will make a marvellous painting

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

You may also like :

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*