RSMSSB Patwari exam 23 October 2021 - Shift 1 (Answer Key)

RSMSSB Patwari exam 23 October 2021 – Shift 1 (Answer Key)

RSMSSB Patwari exam 23 October 2021 – Shift 1 (Answer Key) : Rajasthan RSMSSB Patwari exam paper 23 October 2021 – Shift 1 (Morning Shift) with Answer Key. Rajasthan Patwari exam paper held on 23/10/2021 in morning shift conducted by Rajasthan Subordinate and Ministerial Services Selection (RSMSSB) available with answer key. RSMSSB is conducting the Patwari Exam in two shifts on both the days on 23rd and 24th October, 2021.

Exam Paper :- RSMSSB Patwari exam 2021
Post :- Patwari (Patwar – पटवारी)
Exam Organiser :- RSMSSB (Rajasthan Subordinate & Ministerial Services Selection Board)
Exam Date :- 23/10/2021
Shift :- Shift 1 (Morning Shift – 8:30 am to 11:30 am)
Other Shift :- 23 Oct. 2021 – Shift 2 / 24 Oct. 2021 – Shift 1Shift 2

RSMSSB Patwari exam paper 23 October 2021 – Shift 1 (Answer Key)

1. According to the census 2011, which oNI the following district of Rajasthan has maximum tribal population ?
(A) None of these
(B) Udaipur
(C) Jaipur
(D) Bikaner

जनगणना 2011 के अनुसार, निम्न में से राजस्थान के कौन से जिले में अधिकतम जनजाति जनसंख्या है ?
(A) इनमें से कोई नहीं
(B) उदयपुर
(C) जयपुर
(D) बीकानेर

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

2. Who is responsible for planning and implementation of Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme?
(A) District Rural Development Authority (DRDA)
(B) State Government
(C) Gram Panchayat
(D) Gram Sabha
महात्मा गाँधी राष्ट्रीय ग्रामीण रोजगार गारंटी योजना के आयोजन और क्रियान्वयन के लिए कौन जवाबदार है ?
(A) जिला ग्रामीण विकास प्राधिकरण (DRDA)
(B) राज्य सरकार
(C) ग्राम पंचायत
(D) ग्राम सभा

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

3. Following battles are mile-stones in History of Rajasthan :
1. Battle of Khanwa
2. Battle of Bhatner
3. Battle of Sumel-Giri
4. Battle of Haldi-Ghati
Arrange these battles in correct datewise chronological order and choose the correct answer:
निम्नलिखित युद्ध राजस्थान के इतिहास में सीमा चिह्न हैं:
1. खानवा का युद्ध
2. भटनेर का युद्ध
3. सुमेल-गिरि का युद्ध
4. हल्दीघाटी का युद्ध
इन युद्धों को सही तिथिक्रम में रखते हुए, सही उत्तर का चयन कीजिये:
(A) 1,3,4,2
(B) 1,2,3,4
(C) 2,1,3,4
(D) 1,2,4,3

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

4. Which of the following Rajput Sardars fought with favour of Rana Pratap in the battle of Haldighati ?
1. Ram Singh Tanwar (Ram Saha)
2. Bida Jhala
3. Rawat Krishandas Chundawat
4. Madho Singh Kachwaha
Choose the correct answer from the given codes :
(A) 1 and 3
(B) 2 and 4
(C) 1, 2, 3 and 4
(D) 1, 2 and 3
निम्नलिखित में से कौन से राजपूत सरदार हल्दीघाटी के युद्ध में राणा प्रताप के पक्ष में लड़े थे ?
1. रामसिंह तंवर (राम साहा)
2. बीदा झाला
3. रावत कृष्णदास चूण्डावत
4. माधोसिंह कछवाहा
दिये गये कूटों के आधार पर सही उत्तर का चयन कीजिए:
(A) 1 एवं 3
(B) 2 एवं 4
(C) 1, 2, 3 एवं 4
(D) 1, 2 एवं 3

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

5. Name of birth place of Tejaji is
(A) Dadrewa
(B) Khadnal
(C) Asind
(D) Kolu

तेजाजी के जन्म स्थल का नाम है।
(A) ददरेवा
(B) खड़नाल
(C) आसींद
(D) कोलू

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

6. Phooldol festival is celebrated by
(A) Parnami Sect
(B) Vallabh Sect
(C) Ramsnehi Sect
(D) Satnam Sect
‘फूलडोल उत्सव’ मनाया जाता है
(A) परनामी पंथ द्वारा
(B) वल्लभ पंथ द्वारा
(C) रामस्नेही पंथ द्वारा
(D) सतनाम पंथ द्वारा

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

7. Rajasthan Information Commission is established on
(A) April, 2009
(B) June, 2014
(C) April 2006
(D) May, 2005
राजस्थान सूचना आयोग की स्थापना हुई
(A) अप्रैल, 2009 को
(B) जून, 2014 को
(C) अप्रैल, 2006 को
(D) मई, 2008 को

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

8. Which Article of the Indian Constitution deals with the appointment, tenure, responsibility, qualification, salaries and allowances of the ministers of state ?
(A) Article 207
(B) Article 162
(C) Article 265
(D) Article 164
भारतीय संविधान का कौन सा अनुच्छेद राज्य के मंत्रियों की नियुक्ति, कार्यकाल, जिम्मेदारी. योग्यता, वेतन और भत्तों से संबंधित है ?
(A) अनुच्छेद 207
(B) अनुच्छेद 162
(C) अनुच्छेद 265
(D) अनुच्छेद 164

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

9. In Rajasthan, how many Legislative Assembly Constituencies are resenad for the candidates belonging to the Scheduled Castes and Scheduled Tribes respectively?
राजस्थान में कितने विधान सभा चुनाव-क्षेत्र क्रमश: अनुसूचित जाति और अनुसूचित जनजाति के उम्मीदवारों के लिए आरक्षित हैं?
(A) None of these इनमें से कोई नहीं
(B) 34,25
(C) 25,34
(D) 36,23

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

10. The subject of ‘Mundiyar Ri Khyat’ is
(A) Chauhan of Sirohi
(B) Hadas of Bundi
(C) Sisodiya of Mewar
(D) Rathores of Manuar
‘मुण्डीयार री ख्यात’ का विषय है
(A) सिरोही के चौहान
(B) दूंदी के हाड़ा
(C) मेवाड़ के सिसोदिया
(D) मारवाड़ के राठौड़

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

11. Which of the following pair of different stages of unification of Rajasthan and relevant dates is incorrect?
Stages of Unification – Dates
(A) Fifth Stage – 15 May, 1949
(B) Second Stage – 23 March, 1945
(C) Thin Stage – 25 March, 1949
(D) Fourth Stage – 30 March, 1949
राजस्थान एकीकरण के विभिन्न चरणों एवं तत्संबंधी तिथियों का निम्न में से असंगत युग्म कौन सा है?
एकीकरण का चरण – तिथि
(A) पंचम चरण – 15 मई, 1949
(B) द्वितीय चरण -25 मार्च, 1945
(C) तृतीय चरण – 25 मार्च, 1949
(D) चतुर्थ चरण – 30 मार्च, 1949

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

12.Who among the following ofRajasthan is honoured by Padmashri award announced in 2021?
(A) All of these
(B) Arjun Singh Shekhawat
(C) Lakha Khan
(D) Shyam Sundar Paliwal
सन् 2021 में घोषित ‘पद्मश्री’ सम्मान से राजस्थान से किसे सम्मानित किया गया ?
(A) इन सभी
(B) अर्जुनसिंह शेखावत
(C) लाखाखान
(D) श्यामसुन्दर पालीवाल

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

13. Who is appointed as Chairman of Rajasthan Human Rights Commission in January 2021?
(A) None of these
(B) G.K. Vyas
(C) Mahesh Goyal
(D) Banwarilal Shama
जनवरी 2021 में किसे राजस्थान मानवाधिकार आयोग का अध्यक्ष नियुक्त किया गया है ?
(A) इनमें से कोई नहीं
(B) जी.के. व्यास
(C) महेश गोयल
(D) बनवारीलाल शर्मा

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

14. Which among the following statements is wrong about great poet Suryamal ?
(A) Vansh Bhaskar was his famous Epic.
(B) He described the history of Bundi.
(C) Bravery feelings have emerged from his poetry.
(D) He was the resident of Mewar.
महान कवि सूर्यमल के बारे में निम्न में से कौन सा कथन गलत है ?
(A) वंश भास्कर इनका प्रसिद्ध महाकाव्य है।
(B) इन्होंने बूंदी के इतिहास का वर्णन किया।
(C) इनकी कविता से बहादुरी की भावना का उदय होता है।
(D) वे मेवाड़ के निवासी थे।

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

15. Which of the following edition of Jaipur Literature festival was organised from 19 to 28 February, 2021 ?
जयपुर लिटरेचर फेस्टिवल का निम्न में से कौन सा संस्करण 19 से 28 फरवरी, 2021 को आयोजित हुआ था ?
(A) 13
(B) 14
(C) 15
(D) 12

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

16. Revolutionaries of which place of Rajasthan gave slogan ‘Chalo Delhi ! Maro Firangi’ (Go Delhi ! Kill Britishers)?
(A) Erinpura Cantonment
(B) Neemuch Cantonment (barracks)
(C) Naseerabad Cantonment
(D) Khairwada Cantonment
‘चलो दिल्ली ! मारो फिरंगी !’ का नारा राजस्थान के कहाँ के क्रांतिकारियों ने दिया था ?
(A) एरिनपुरा छावनी
(B) नीमच छावनी
(C) नसीराबाद छावनी
(D) खैरवाड़ा छावनी

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

17. Ramnath Chaudhary is associated with which musical instrument ?
(A) None of these
(B) Algoza
(C) Pungi
(D) Dholak
रामनाथ चौधरी का संबंध किस वाद्य यंत्र से है ?
(A) इनमें से कोई नहीं
(B) अलगोजा
(C) पूंगी
(D) ढोलक

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

18. Arrange the heights of following peaks of Aravali mountain range in ascending order:
a. Jarga
b. Ser
c. Delwara
d. Guru Shikhar
अरावली पर्वतमाला की निम्न चोटियों को ऊंचाई के बढ़ते क्रम में व्यवस्थित करें:
a. जरगा
b. सेर
c. दिलवाड़ा
d. गुरु शिखर
(A) a, d, b, c
(B) a, b, c, d
(C) a, c, b, d
(D) c, a, b, d

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

19.’Gulabo Sapera’ is famous in which field?
(A) Sports
(B) Folk Singing
(C) Folk Dance
(D) Mukhia
‘गुलाबो सपेरा’ किस क्षेत्र के लिए प्रसिद्ध है ?
(A) खेल
(B) लोक गायन
(C) लोक नृत्य
(D) मुखिया

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

20. If the Chairman/Member of Rajasthan Public Service Commission intends to resign, then he/she will give his/her resignation letter to:
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Governor
(D) Chief Minister
यदि राजस्थान लोक सेवा आयोग का अध्यक्ष/सदस्य इस्तीफा देना चाहता है, तो वह अपना त्याग-पत्र किसे देगा ?
(A) राष्ट्रपति
(B) प्रधानमंत्री
(C) राज्यपाल
(D) मुख्यमंत्री

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

1 Comment

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*