RSMSSB Patwari exam 23 October 2021 - Shift 1 (Answer Key)

RSMSSB Patwari exam 23 October 2021 – Shift 1 (Answer Key)

61. निम्न में से किस शब्द का सन्धि-विच्छेद सही है ।
(A) रीत्यानुसार = रीत + अनुसारः
(B) वृहट्टिट्टिभ = वृहः + टिट्टभ
(C) यशोभिलाषी = यशः + अभिलाष
(D) महैश्वर्य = महा + ऐश्वर्य

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

62. किस विकल्प में विलोम युग्म है ?
(A) संतुष्ट-संत्रस्त
(B) विरस-विरह
(C) पथ्य-पद्य
(D) सत्कृत-निरादृत

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

63. निम्नलिखित शब्दों पर विचार कीजिए :
1. आत्मोन्नति
2. पाणीग्रहण
3. लकपति
4. ध्यानाकर्षण
किस विकल्प में सभी शब्द शुद्ध हैं ?
(A) 1 और 4
(B) 1, 2 और 3
(C) 2 और 3
(D) 3 और 4

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

64. ‘त्रिफला’ शब्द किस समास का उदाहरण है ?
(A) द्वन्द्व
(B) अव्ययीभाव
(C) द्विगु
(D) कर्मधारय

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

65. किस विकल्प में शब्द-युग्म का अर्थ-भेद सही नहीं है ?
शब्द-युग्म – अर्थ-भेद
(A) आदि-आदी – अंत-निर्भर
(B) बदन-वदन – शरीर-मुख
(C) दिन-दीन – दिवस-गरीब
(D) उभय-अभय – दोनों-भयरहित

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

66. किस विकल्प में सभी शब्द परस्पर पर्यायवाची नहीं हैं ?

(A) नदी, सरिता, सलिला
(B) हाथी, गज, हस्ती
(C) विष्णु, लक्ष्मीपति, महेश्वर
(D) शिव, चंद्रशेखर, उमापति

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

67. ‘दाँतों से हाथ काटना’ मुहावरे का भावार्थ है
(A) अत्यधिक कंजूस होना
(B) अधिक परिश्रम करना
(C) अपने हाथों को दाँतों से काटना
(D) पश्चात्ताप करना

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

68. किस विकल्प में ‘Adjournment’ शब्द का समकक्ष हिन्दी पारिभाषिक शब्द सही है ?
(A) स्थगन
(B) विज्ञप्ति
(C) संहिता
(D) अनुपूरक

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

69. व्याकरण की दृष्टि से निम्न में से कौन सा शुद्ध वाक्य है ?
(A) पढ़ना एक आवश्यकीय कार्य है।
(B) हमारे पूज्य गुरुजी आज आयेंगे।
(C) मेरे को पाठ याद करना है।
(D) यहाँ कोई एक चित्र नहीं है ।

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

70. किस वाक्यांश के लिए प्रयुक्त शब्द सार्थक नहीं है ?
(A) जिसका अनुभव किया जा चुका हो – अनुभूत
(B) जिसे जीता न जा सके – अजेय
(C) बिना वेतन काम करने वाला – अवैतनिक
(D) दोपहर के बाद का समय – पूर्वाह्न

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

71. किस विकल्प में अंग्रेजी पारिभाषिक शब्द का समकक्ष हिन्दी पारिभाषिक शब्द सही है ?
(A) Conclusion – प्रस्तावना
(B) Assent – आज्ञा
(C) Defamation – मानहानि
(D) Informal – औपचारिक

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Read the following passage and answer the questions given below (72-76):
A private workplace always helps. Jane Austen asked that a certain squeaky hinge should never be oiled so that she always had a warning whenever someone was approaching the room where she wrote. William Faulkner, lacking a lock on his study door, detached the door knob and brought it into the room with him. Mark Twain’s family knew better than to breach his study door—they would blow a horn to draw him out. Graham Greene went even further, renting a secret office; only his wife knew the address and the telephone number. After all, everyone of us needs a workplace where we can work on our creation uninterruptedly. Equally we need our private space too! A daily walk has always been a source of inspiration. For many artists, a regular stroll was essentially a creative inspiration. Charles Dickens famously took three hour walks every afternoon, and what he observed on them fed directly into his writing. Tchaikovsky could make do with a two-hour jaunt but wouldn’t return a moment early; convinced that doing so would make him ill. Ludwig van Beethoven took lengthy strolls after lunch, carrying a pencil and paper with him in case inspiration struck. Nineteenth century composer Erik Satie did the same on his long hikes from Paris to the working class suburb where he lived, stopping under street lamps to jot down ideas that came on his journey; it’s rumored that when those lamps were turned off during the war years, his music declined too. Many great people had limited social life too. One of Simone de Beauvoir’s close friends puts it this way. “There were no receptions, parties. It was an uncluttered kind of life, a simplicity deliberately constructed so that she could do her work’. To Pablo the idea of Sunday was an ‘at home day’.

72. The passage is about:
(A) what we can learn from the routines of geniuses ;
(B) how to practise walking
(C) walking every day
(D) the life of a genius

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

73. To Pablo, the idea of Sunday was an :
(A) al friend’s place day
(B) at home day
(C) off day
(D) at a mall day

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

74. The writers in the past :
(A) wrote a lot in books
(B) followed a perfect daily routine
(C) enjoyed the difficulties of life
(D) can’t teach us a lot

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

75. In their daily routines :
(A) they did not mind visitors
(B) they had unique life styles
(C) they read books and enjoyed them
(D) they did not get any privacy

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

76. Some artists resorted to walking as it was:
(A) helpful in interaction with others
(B) an exercise
(C) creative inspiration
(D) essential for improving their health

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

77. Give Antonym of Dilettante
(A) Rapid
(B) Professional
(C) Tidy
(D) Stupid

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

78. Give meaning of the following idiom :
A man of straw
(A) A man of no substance
(B) A very active person
(C) A worthy fellow
(D) A reasonable person

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

79. Find out which part of the sentence has an error
My lawn, which is overgrown, needs weeding.
(A) No error
(B) My lawn
(C) which is overgrown
(D) needs weeding

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

80. Find out which part of the sentence has an error.
No sooner did he see his teacher when he stopped copying.
(A) No error
(B) No sooner did he see his teacher
(C) when he
(D) stopped copying

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

1 Comment

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*