RSMSSB Patwari exam 23 October 2021 - Shift 1 (Answer Key)

RSMSSB Patwari exam 23 October 2021 – Shift 1 (Answer Key)

81. Give Synonym of Perspicacious
(A) Shrewd
(B) Bad
(C) Clear
(D) Hazy

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

82. Which letter will be 15th to the left of 7th from the left end in English alphabetical series?
अंग्रेजी वर्णमाला श्रृंखला में बायें छोर से अक्षर के बायीं ओर का 15वाँ अक्षर कौन सा होगा ?
(A) R
(B) O
(C) P
(D) Q

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

83. In the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it:
निम्नलिखित अक्षर श्रेणी में कुछ अक्षर लुप्त हैं इन्हें उसके नीचे रखे गये विकल्पों में से एक में उसी क्रम में दिया गया है:
ab_da_bcda_bb_d_a_bccd
(A) aabbcc
(B) cacaab
(C) aaabbb
(D) ababac

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

84. From the given pairs of words, you have to select the pair which is closely related in the same way as the words of the first pair.
Pen : Paper : : ____ : ____
(A) Knife: Meat
(B) Hammer : Wood
(C) Teacher : Principal
(D) Dog : Bark
दिये गये शब्दों के युग्मों में से आपको उस युग्म का चयन करना है जो प्रथम युग्म के शब्दों की तरह ही निकटतम संबंधित हैं
कलम : कागज :: ____ : ____
(A) चाकू : मांस
(B) हथौड़ा : लकड़ी
(C) शिक्षक : प्राचार्य
(D) कुत्ता : भौंक

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

85. Choose the group of letters which is different from others.
अक्षरों के उस समूह का चयन करें जो अन्य से भिन्न हैं।
(A) ACF
(C) JLN
(B) BDF
(D) RTV

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Directions (Questions 86 to 88) : Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage. You have to examine each inference separately in the context of the passage, decide upon its degree of truth or falsity and choose your answer accordingly from amongst the alternatives provided thereafter.
Dryland farming is the only way to not only combat recurring drought but also meet the increasing food requirements of India. About 45% of India’s total crop production now comes from drylands. By the end of this century, this will have to increase to 60% if India is to provide adequate food for projected population of one billion by the turn of the century.

निर्देश (प्रश्न 86 से 88) : नीचे एक परिच्छेद और उसके बाद अनेक संभावित निष्कर्ष दिए गए हैं जो परिच्छेद में नियत तथ्यों से निकाले जा सकते हैं । परिच्छेद के संदर्भ में प्रत्येक निष्कर्ष की पृथक रूप से जाँच कर आपको उसके सही अथवा गलत होने के कोटि का निर्णय लेना है और उसके बाद दिये गये विकल्पों में से आपको उत्तर का चयन करना है।
न केवल आवर्तक अनावृष्टि से निपटने परंतु भारत की बढ़ती खाद्य माँग की पूर्ति का भी एकमात्र उपाय शुष्क भूमि खेती है । भारत के कुल शस्योत्पादन का करीब 45% वर्तमान में शुष्क भूमि से आता है । यदि भारत को शताब्दी के अंत तक प्रक्षेपित एक बिलियन जनसंख्या को पर्याप्त खाद्य उपलब्ध कराना है तो इस शताब्दी के अंत तक इसे 60% तक बढ़ाना होगा।

86. Dryland farming is important for India.
(A) Probably false
(B) Data inadequate
(C) Definitely true
(D) Probably true
शुष्क भूमि खेती भारत के लिए महत्त्वपूर्ण है।
(A) संभवतः गलत
(B) अपर्याप्त डेटा
(C) निश्चित रूप से सही
(D) संभवतः सही

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

87. In India, the rate of growth of population is 15 percent per year.
(A) Probably false
(B) Data inadequate
(C) Probably true.
(D) Definitely true
भारत में, जनसंख्या वृद्धि दर प्रति वर्ष 15 प्रतिशत है।
(A) संभवतः गलत
(B) अपर्याप्त डेटा
(C) संभवतः सही
(D) निश्चित रूप से सही

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

88. India is self-sufficient in food production.
(A) Probably false
(B) Definitely true
(C) Probably true
(D) Data inadequate
भारत खाद्य उत्पादन में आत्मनिर्भर है।
(A) संभवतः गलत
(B) निश्चित रूप से सही
(C) संभवतः सही
(D) अपर्याप्त डेटा

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

89. A man said, “This girl is the wife of the grandson of my mother”. How is the man related to the girl ?
(A) Father
(B) Husband
(C) Grandfather
(D) Father-in-law
एक आदमी ने कहा, “यह लड़की मेरी माँ के पौत्र की पत्नी है।” आदमी लड़की से कैसे संबंधित है ?’
(A) पिता
(B) पति
(C) नाना/दादा
(D) ससुर

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

90. If ‘QUIZ’ is coded as ‘RVJA’, how will you code ‘CLASS’?
यदि ‘QUIZ’ को ‘RVJA’ कूटित किया गया है, आप ‘CLASS’ का कूट क्या बनायेंगे ?
(A) TTBND
(B) NCDFQ
(C) DMBTT
(D) BMBUU

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

91. A walks 10 m North, then he turns right and walks 10 m. And then turning left each time, he walks 5 m, 15 m and 15 m respectively. Now, how far is he from his starting point ?
(A) Zero
(B) 5 m
(C) 15 m
(D) 25 m
A उत्तर दिशा में 10 मीटर चलता है, फिर वह दायीं ओर मुड़कर 10 मीटर चलता है और बाद में प्रत्येक बार बायें मुड़कर वह क्रमशः 5 मीटर, 15 मीटर तथा 15 मीटर चलता है । अब वह अपने आरंभ बिन्दु से कितनी दूरी पर है?
(A) शून्य
(B) 5 मीटर
(C) 15 मीटर
(D) 25 मीटर

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

92. Five friends A, B, C, D and E are sitting on a table. E and B arc sitting together. E and C are sitting together. A is on the extreme left. B is second from extreme right. Who is sitting between A and B ?
(A) C and E
(B) Only D
(C) C and D
(D) Only E
पाँच मित्र A, B, C, D तथा E एक टेबल पर बैठे हैं । E तथा B साथ बैठे हैं। E तथा C साथ बैठे हैं। A बायें छोर पर है, B दायें छोर से दूसरा है । A तथा B के मध्य कौन बैठा हैं ?
(A) C तथा E
(B) केवल D
(C) C तथा D
(D) केवल E

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

93. Suresh is older than Jiten but not as old as Samir. Piyush is older than Nitin but not as old as Jiten. Who among them is the oldest ? :
(A) Samir
(B) Piyush
(C) Suresh
(D) Jiten
सुरेश उम्र में जीतेन से बड़ा है पर समीर जितना नहीं । पीयूष नीतिन से बड़ा है पर जीतेन जितना नहीं । इन सबके बीच में सबसे बड़ा कौन है ?
(A) समीर
(B) पीयूष
(C) सुरेश
(D) जीतेन

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

94. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words ?
1. Seed
2. Fruit
3. Plant
4. Food
(A) 2, 1, 4, 3
(B) 1, 4, 2, 3
(C) 3, 1, 2, 4
(D) 1, 3, 2, 4
निम्नलिखित शब्दों का अर्थपूर्ण क्रम दिये गये उत्तरों में से कौन सा एक होगा ?
1. बीज
2. फल
3. पौधा
4. खाद्य
(A) 2, 1, 4, 3
(B) 1, 4, 2, 3
(C) 3, 1, 2, 4
(D) 1, 3, 2, 4

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

95. Choose the odd one out from the given alternatives.
दिये गये विकल्पों में से विषम को चुनें।
(A) 500-18
(B) 400-16
(C) 200-8
(D) 300-12

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

96. Which letter will replace the question mark?
प्रश्न चिह्न का स्थान कौन सा अक्षर लेगा?
question number 96
(A) O
(B) Y
(C) L
(D) W

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

97. Supply the right letter for the Question Mark (?):
सही अक्षर से प्रश्न चिह्न (?) स्थानापन्न करें:
C G K O S; A E I M Q; E I M Q ?
(A) U
(B) S
(C) V
(D) T

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

98. From the given pairs of words you have to select the pair which is related in the same way as the words of the first pair.
Music : Guitar : : ___ : ___
(A) Word : Word Processor
(B) Water : Tank
(C) Pen : Pencil
(D) Nose : Face
दिए गए शब्दों के युग्म से आपको उस युग्म का चयन करना है जो प्रथम युग्म के शब्दों की तरह ही संबंधित है
संगीत : गिटार :: ___ : ___
(A) शब्द : वर्ड प्रोसेसर
(B) पानी : टंकी
(C) कलम : पेन्सिल
(D) नाक : चेहरा

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

99. Ashok went 8 km South and turned West and walked 3 km, again he turned North and walked 5 km. He took a final turn to East and walked 3 km. In which direction was Ashok from the starting point ?
(A) East
(B) South
(C) South-East
(D) North-East
अशोक 8 कि.मी. दक्षिण की तरफ गया और पश्चिम की तरफ मुड़ गया और 3 कि.मी. चला, फिर से वह उत्तर की तरफ़ मुड़ा और 5 कि.मी. चला । उसने पूर्व की तरफ आखिरी मोड़ लिया और 3 कि.मी. चला। अपने आरंभ बिंदु से अशोक कौन सी दिशा में था ?
(A) पूर्व
(B) दक्षिण
(C) दक्षिण-पूर्व
(D) उत्तर-पूर्व

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

100. Which letter will be 10th to the right of 5th from left end in English alphabetical series?
अंग्रेजी वर्णमाला श्रेणी में बायें छोर से 5वें अक्षर के दायीं ओर का 10वाँ अक्षर कौन सा होगा ?
(A) O
(B) P
(C) R
(D) Q

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

1 Comment

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*