RSMSSB Patwari exam 23 October 2021 - Shift 2 (Answer Key)

RSMSSB Patwari exam 23 October 2021 – Shift 2 (Answer Key)

RSMSSB Patwari exam 23 October 2021 – Shift 2 (Answer Key) : Rajasthan RSMSSB Patwari exam paper 23 October 2021 – Shift 2 (Evening Shift) with Answer Key. Rajasthan Patwari exam paper held on 23/10/2021 in Evening shift conducted by Rajasthan Subordinate and Ministerial Services Selection (RSMSSB) available with answer key. RSMSSB is conducting the Patwari Exam in two shifts on both the days on 23rd and 24th October, 2021.

Exam Paper :- RSMSSB Patwari exam 2021
Post :- Patwari (Patwar – पटवारी)
Exam Organiser :- RSMSSB (Rajasthan Subordinate & Ministerial Services Selection Board)
Exam Date :- 23/10/2021
Shift :- Shift 2 (Evening Shift – 2:30 pm to 5:30 pm)
Other Shift :- 23 Oct. 2021 – Shift 1 / 24 Oct. 2021 – Shift 1Shift 2

RSMSSB Patwari exam paper 23 October 2021 – Shift 2 (Answer Key)

Comprehension of Unseen Passage

Nature writing is non-fiction or fiction prose or poetry about the natural environment. Nature writing encompasses a wide variety of works, ranging from those that place primary emphasis on natural historical facts (such as field guides) to those in which philosophical interpretation predominate. It includes natural history essays, poetry, essays of solitude or escape, as well as travel and adventure writing.
Nature writing often draws heavily on scientific information and facts about the natural world; at the same time, it is frequently written in the first person and incorporates personal observations of and philosophical reflections upon nature.
Modern nature writing traces its roots to the works of natural history that were popular in the second half of the 19th century and throughout the 19th. An important early figure was the “parson-naturalist” Gilbert · White (1720 – 1793), a pioneering English naturalist and omithologist. He is best known for his Natural History and Antiquities of Selborne (1789).

Read the passage and choose the most appropriate option. (Q. No. 1-5)

1. Nature writing emphasizes on
(i) Historical facts about the nature
(ii) Philosophical interpretations of the nature
(iii) Scientific information and facts Choose the most appropriate option:
(A) Only (ii) and (iii)
(B) None of these
(C) Only (i) and (ii)
(D) All (i), (ii) and (iii)

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

2. Based on the passage what is period to which the modem nature writing can be traced to ?
(A) 1750 till 1900
(B) 1850 till 1999
(C) 1850 10 1899
(D) 1750 till 1899

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

3. According to the passage, what kind of works are written as part of nature writing?
(i) Natural history essays and essays of solitude or escape
(ii) Poetry (iii) Travel and adventure writing
Choose the correct options :
(A) All (i), (ii) and (iii)
(B) Only (i)
(C) Only (i) and (ii)
(D) Only (ii) and (iii)

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

4. Which statement summarizes the above passage ?
(A) The passage talks about what nate writing is, the different types of nature writing, its style, and about the roots and pioneer of modern nature writing.
(B) The passage talks about the life and lessons of Gilbert White, a profound naturalist and ornithologist.
(C) The passage talks about how the nature writing is missing in the modern era and needs to be revived.
(D) The passage talks about from where the writers draw inspiration for nature writing, and how its importance is diminishing in the modern era.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

5. Which word aptly describes the word “reflections” as used in the passage ?

(A) None of these
(B) Opinion
(C) Reproduction
(D) Images

Show Answer

Answer –  B

Hide Answer

6. In the given sentence, find out which part of the sentence has an error. If there is no mistake, then the answer is ‘No Error’. Posture refers to how you position your body when you’re sitting, standing, of lying down.
(A) No error
(B) Posture refers to
(C) how you position your body
(D) when you’re sitting, standing, or lying down.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

7. Give Antonym of :
Quell
(A) Praise
(B) Contract
(C) Incite
(D) Recommend

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

8. Give meaning of Idiom :
Cry Wolf
(A) To give false alarm
(B) To refer to
(C) To emphasise
(D) To have no result

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

9. In the given sentence, find out which part of the sentence has an error. If there is no mistake, then the answer is ‘No Error’. Last month, the Taliban capture 69 district from the Afghan government.
(Α) No Error
(B) Last month, the Taliban
(C) capture 69 district
(D) from the Afghan government.

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

10. Give Synonym of:
Baleful
(A) Trial
(B) Uncovered
(C) Ruinous
(D) Gentle

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

11. In the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it.
नीचे दी गई अक्षर श्रेणी में कुछ अक्षर लुप्त हैं, इन्हें उसके नीचे रखे गये विकल्पों में से किसी एक में उसी क्रम में दिया गया है।
b_abba _ abbba _ aab _ bbaa _ aa
Choose the correct alternative:
सही विकल्प का चयन कीजिए :
(A) baaab
(B) babba
(C) aabba
(D) aaaba

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

12. Which letter will be 7th to the left of 17th letter from the left end in English alphabetical series ?
अंग्रेजी वर्णमाला शृंखला में बायें छोर से 17वें अक्षर के बायीं ओर का 7वाँ अक्षर कौन सा होगा ?
(A) K
(B) J
(C) M
(D) Q

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

13. From the given pairs of words, you have to select the pair which is closely related in the same way as the words of the first pair.
DOCTOR: STETHOSCOPE :: ___ : ____
(A) Carpenter : Saw
(B) Gun: Tank
(C) Typewriter : Computer
(D) Pencil : Pen
दिये गये शब्दों के युग्मों में से आपको उस युग्म का चयन करना है जो प्रथम युग्म के शब्दों की तरह ही निकट रूप से संबंधित हैं
डॉक्टर : स्टेथॉस्कोप :: ____ : ____
(A) बढ़ई :आरी
(B) बन्दूक : टैंक
(C) टाइपराइटर : कम्प्यूटर
(D) पेन्सिल : पेन

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

14. Choose the group of letters which is different from others.
अक्षरों के उस समूह का चयन करें जो अन्य से भिन्न है।
(A) LKJ
(C) CBA
(B) GFE
(D) TRP

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

Read the given passage and answer the questions (15 to 17) that follows based on passage:
Wind is an inexhaustible source of energy and anaero-generator can convert it into electricity. Though not much has so far been done in this field, the survey shows that there is a vast Nential for developing wind as an alternative source of energy. The wind survey has four comments – direction, duration, speed and distribution. On this basis U.P. hill areas have been found an ideal place for setting up acro Renerators. In U.P. hills alone, as many as58 sites have been identified.
दिए गए परिच्छेद को पढ़िए और उस पर आधारित प्रश्नों (15 से 17) के उत्तर दीजिए :
वायु ऊर्जा का एक अक्षय स्रोत है और एक वायवजनित्र इसे विद्युत में परिवर्तित कर सकता है । हालांकि इस क्षेत्र में ज्यादा कुछ नहीं किया गया है, सर्वेक्षण दिखाता है कि वायु को वैकल्पिक ऊर्जा स्रोत के रूप में विकसित करने की अपार संभावनाएं हैं । वायु सर्वेक्षण के चार घटक है – दिशा, समयावधि, गति और वितरण । इस आधार पर वायवजनित्र को स्थापित करने के लिए उ.प्र. के पर्वतीय क्षेत्रों को आदर्श स्थान के रूप में पाया गया है । अकेले उ.प्र. के पर्वतों पर कम-से-कम 58 स्थलों को चिन्हित किया गया है।

15. The survey was conducted under the | government of U.P.
(A) Definitely true
(B) Data inadequate
(C) Probably true
(D) Probably false
उ.प्र. सरकार के अधीन सर्वेक्षण संपन्न किया गया था।।
(A) निश्चय रूप से सही
(B) डेटा अपर्याप्त
(C) संभवतः सही
(D) संभवतः गलत

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

16. Energy by wind is a comparatively now emerging field..
(A) Probably false
(B) Definitely false
(C) Data inadequate
(D) Definitely true
वायु से ऊर्जा अपेक्षाकृत नया उभरता हुआ क्षेत्र है
(A) संभवतः गलत
(B) निश्चित रूप में गलत
(C) डेटा अपर्याप्त
(D) निश्चित रूप से सही

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

17. 58 sites identified in U.P. did not have electricity,
(A) Definitely false
(B) Probably Iruc
(C) Definitely tric
(D) Dala inadequate
उ.प्र. में विहित 58 स्थलों पर विद्युत उपलब्ध नहीं थी।
(A) निश्चित रूप से गलत
(B) संभवतः सही
(C) निश्चित रूप से सही
(D) डेटा अपर्याप्त

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

18. Shyam walked 6 metres towards East, then took a right turn and walked a distance 9 metres. He then took a right tum and walked a distance of 6 metres. How far is he from the starting point ?
(A) None of these
(B) 15 metres
(C) 9 metres
(D) 21 metres
श्याम पूर्व की ओर 6 मीटर चला, फिर दाहिनी ओर मुड़कर 9 मीटर चला । फिर से वह दाहिनी ओर मुड़कर 6 मीटर चला । वह शुरुआती बिंदु से कितनी दूरी पर है ?
(A) इनमें से कोई नहीं
(B) 15 मीटर
(C) 9 मीटर
(D) 21 मीटर

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

19. Pointing to a lady. a man said, “The son of her only brother is the brother of my wife”. How is the lady related to the man ?
(A) None of these
(B) Mother’s sister
(C) Maternal aunt
(D) Mother-in-law
एक आदमी ने एक महिला की ओर इशारा करते हुए कहा “उसके इकलौते भाई का पुत्र, मेरी पत्नी का भाई है । महिला आदमी से किस प्रकार संबंधित है ?
(A) इनमें से कोई नहीं
(B) माँ की बहन
(C) मामी
(D) सास

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

20. If ‘ACT’ is coded as DFW, how will you code ‘BAD’ ?
यदि ‘ACT” को ‘DFW’ कटित किया गया है, तो आप ‘BAD’ का कूट क्या बनायेंगे?
(A) VCR
(B) EDG
(C) GDC
(D) GHU

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

1 Comment

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*