RSMSSB Patwari exam 24 October 2021 - Shift 1 (Answer Key)

RSMSSB Patwari exam 24 October 2021 – Shift 1 (Answer Key)

RSMSSB Patwari exam 24 October 2021 – Shift 1 (Answer Key) : Rajasthan RSMSSB Patwari exam paper 24 October 2021 – Shift 1 (Morning Shift) with Answer Key. Rajasthan Patwari exam paper held on 24/10/2021 in morning shift conducted by Rajasthan Subordinate and Ministerial Services Selection (RSMSSB) available with answer key. RSMSSB is conducting the Patwari Exam in two shifts on both the days on 23rd and 24th October, 2021.

Exam Paper :- RSMSSB Patwari exam 2021
Post :- Patwari (Patwar – पटवारी)
Exam Organiser :- RSMSSB (Rajasthan Subordinate & Ministerial Services Selection Board)
Exam Date :- 24/10/2021
Shift :- Shift 1 (Morning Shift – 8:30 am to 11:30 am)
Other Shift :- 23 Oct. 2021 – Shift 1, Shift 2 / 24 Oct. 2021 – Shift 2

RSMSSB Patwari exam paper 24 October 2021 – Shift 1 (Answer Key)

1. Gastritis affects which part of the human body?
(A) Stomach
(B) Feet
(C) Skin
(D) Lungs

जठरशोथ (गैस्ट्राइटिस) मानव शरीर के किस भाग को प्रभावित करता है ?
(A) उदर
(B) पैर
(C) त्वचा
(D) फेफड़े

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

2. How many spinal nerve pairs are there in humans?
मानव में कितने मेरु तंत्रिका युग्म पाए जाते हैं ?
(A) 37
(B) 31
(C) 12
(D) 10

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

3. What is ‘Mushroom’ ?
(A) Animal
(B) Fungus
(C) Bacteria
(D) Plant
मशरूम क्या है ?
(A) प्राणी
(B) कवक
(C) जीवाणु
(D) पादप

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

4. The enzyme in whose presence glucose and fructose are converted into alcohol is
(A) None of these
(B) Invertase
(C) Zymase
(D) Maltase
एन्ज़ाइम जिसकी उपस्थिति में ग्लूकोज़ एवं फ्रक्टोज़ एल्कोहल में परिवर्तित हो जाते हैं/है –
(A) इनमें से कोई नहीं
(B) इनवर्टेज़
(C) ज़ाइमेज़
(D) माल्टेज़ी

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

5. Which of the following are liquids at room temperature and standard pressure ?
निम्न में से कौन से तत्त्व मानक दाब एवं कमरे के तापमान पर तरल (द्रव) होते हैं ?
1. Helium/ हीलियम
2. Bromine/ ब्रोमाइन
3. Mercury/ मरकरी
4. Chlorine / क्लोरीन
Select the correct answer using the code given below :

नीचे दिए गए कूटों के आधार पर सही उत्तर चुनें :
(A) All of these/ यह सभी
(B) 2,3,4
(C) 2,3
(D) 1,2,3

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

6. Match the following:
निम्न को सुमेलित करें:
a, Nyaya/न्याय 1. Kanada/कणाद
b. Vaisheshika/वैशेषिक 2. Shankaracharya/ शंकराचार्य
c. Yoga/योग 3. Gautama/गौतम
d. Vedantal/ वेदांत 4. Patanjali/ पतंजलि
Select the correct answer using codes given below:
दिए गए कूटों के आधार पर सही उत्तर चुनें।
Codes / कूट :
a b c d
(A) 3 4 1 2
(B) 3 1 4 2
(C) 2 3 4 1
(D) 4 1 2 3

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

7. Which is the correct chronological order of the following rulers of slave dynasty who ruled over Delhi ?
(A) Iltutmish, Balban, Nasiruddin, Razia
(B) Razia, Nasiruddin, Balban, Iltutmish
(C) Nasiruddin, Balban, Razia, Iltutmish
(D) Iltutmish, Razia, Nasiruddin, Balban
दिल्ली पर शासन करने वाले निम्न गुलाम वंश शासकों का कालक्रमानुसार सही क्रम कौन सा है ?
(A) इल्तुतमिश, बलबन, नासिरुद्दीन, रज़िया
(B) रज़िया, नासिरुद्दीन, बलबन, इल्तुतमिश
(C) नासिरुद्दीन, बलबन, रज़िया, इल्तुतमिश
(D) इल्तुतमिश, रज़िया, नासिरुद्दीन, बलबन

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

8. DPT vaccine is administered to prevent disease like
(A) Dengue, Pertussis and Typhoid
(B) Dengue, Polio and Tetanus
(C) Diphtheria, Pertussis and Typhoid
(D) Diphtheria, Pertussis and Tetanus
डी.पी.टी. टीका इन बीमारियों से बचाव के लिए दिया जाता है –
(A) डेंगू, पटुंसिस एवं टायफॉइड
(B) डेंगू, पोलियो एवं टेटनस
(C) डिप्थीरिया, पटुंसिस एवं टायफॉइड
(D) डिप्थीरिया, पटुंसिस एवं टेटनस

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

9. The ruins at Hampi brought to light in 1800 by
(A) Nicolo de Conti
(B) Colonel Colin Mackenzie
(C) Thomas Hickey
(D) Domingo Paes
1800 में हम्पी के भग्नावशेष को किसके द्वारा प्रकाश में लाया गया ?
(A) निकोलो डी कोन्टी
(B) कर्नल कोलीन मेकेन्जी
(C) थोमस हिकी
(D) डोमिन्गो पेस

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

10. The All India Muslim League was formed in
अखिल भारतीय मुस्लिम लीग की स्थापना में हुई थी।
(A) 1916
(B) 1902
(C) 1906
(D) 1904

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

11. Consider the following statements : Akbar sought the friendship and cooperation of Rajputs :
1. To crush Afghan revolt.
2. To strengthen the foundation of Mughal Empire in India.
3. To build Ibadatkhana at Fatehpur Sikri
4. To defeat foreign tribes invading India.
निम्न वक्तव्यों पर विचार करें : अकबर ने राजपूतों से सहयोग एवं मित्रता की अपेक्षा की :
1. अफगान विद्रोह को दबाने के लिए।
2. भारत में मुग़ल साम्राज्य की नींव को मज़बूत करने के लिए।
3. फतेहपुर सीकरी में इबादतखाना के निर्माण के लिए
4. भारत पर आक्रमण करने वाली विदेशी जनजातियों को हराने के लिए।
Which of the above statements are correct?
उपरोक्त में से कौन से वक्तव्य सही हैं ?
(A) None of these/ इनमें से कोई नहीं
(B) 1, 2,4
(C) 2,3
(D) only/केवल 2

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

12. Which religion are the Dilwara With which religion temples associated ?
(A) Buddhism
(B) Jainism
(C) Hinduism & Jainism
(D) Hinduism
दिलवाड़ा मंदिर किस धर्म से संबंधित हैं ?
(A) बौद्ध धर्म
(B) जैन धर्म
(C) हिन्दू धर्म एवं जैन धर्म
(D) हिन्दू धर्म

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

13. Who among the following was the Chairman of Drafting Committee of Constituent Assembly ?
(A) J.B. Kripalani
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) J.L. Nehru
(D) Dr. B.R. Ambedkar
निम्न में से कौन संविधान सभा की प्रारूप समिति के अध्यक्ष थे ?
(A) जे.बी. कृपलानी
(B) डॉ. राजेन्द्र प्रसाद
(C) जे.एल. नेहरू
(D) डॉ. बी.आर. अम्बेडकर

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

14. What is the correct sequence of the following events ?
1. Formation of an Interim Government
2. Arrival of the Cabinet Mission
3. Muslim League launches Direct action
4. Jinnah’s wrecking of the Shimla Conference
निम्न घटनाओं का सही क्रम क्या है ?
1. अंतरिम सरकार का गठन
2. कैबिनेट मिशन का आगमन
3. मुस्लिम लीग द्वारा सीधी कार्यवाही जिन्ना द्वारा शिमला सम्मेलन को बर्बाद करना
(A) 4, 2, 3,1
(B) 1, 3, 4,2
(C) 2, 4, 3,1
(D) 3,2,4,1

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

15. Match the following :
निम्न को मिलाइए :
President/ राष्ट्रपति Tenure/कार्यकाल
a. Dr. Zakir Hussain/डॉ. ज़ाकिर हुसैन 1. 1987-1992
b. R. Venkataraman/आर. वेंकटरमण 2. 2002-2007
c. Dr. A.P.J. Abdul Kalam/ डॉ. ए.पी.जे अब्दुल कलाम 3. 1967-1969
The correct answer is : सही उत्तर है:
Codes / कूट:
(A) 1 3 2
(B) 1 2 3
(C) 3 1 2
(D) 2 3 1

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

16. Right to property was omitted from Indian Constitution by
(A) 71st Amendment Act
(B) 44th Amendment Act
(C) 40th Amendment Act
(D) 86th Amendment Act
_____ द्वारा भारतीय संविधान से सम्पत्ति का अधिकार विलोपित किया गया।
(A) 71वें संशोधन अधिनियम
(B) 44वें संशोधन अधिनियम
(C) 40वें संशोधन अधिनियम
(D) 86वें संशोधन अधिनियम

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

17. The Union Council of Ministers is collectively responsible to
(A) Prime Minister
(B) Lok Sabha
(C) Rajya Sabha
(D) President
केन्द्रीय मंत्री परिषद सामूहिक रूप से किसके प्रति उत्तरदायी होती है ?
(A) प्रधानमंत्री
(B) लोक सभा
(C) राज्य सभा
(D) राष्ट्रपति

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

18. Given below are two statements labelled as Assertion
(A) and Reason (R). In the context of the two statements, which of the following is correct?
Assertion (A): In India, the Judiciary is independent of the Executive.
Reason (R) : Judiciary favours the government and helps in the implementation of its plans.
(A) (A) is false, but (R) is true.
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(D) (A) is true, but (R) is false.
नीचे दिए गए दो वक्तव्यों को अभिकथन (A) और तर्क (R) के रूप में चिह्नित किया गया हैं। दोनों वक्तव्यों के संदर्भ में, निम्न में से कौन सा सत्य है ?
अभिकथन (A) : भारत में न्यायपालिका कार्यपालिका से स्वतन्त्र है।
तर्क (R) : न्यायपालिका सरकार का पक्ष लेती है और उसकी योजनाओं के कार्यान्वयन में सहायता करती है।
(A) (A) असत्य है, परन्तु (R) सत्य है।
(B) (A) एवं (R) दोनों सत्य हैं और (R), (A) की सही व्याख्या है।
(C) (A) एवं (R) दोनों सत्य हैं, परन्तु (R), (A) की सही व्याख्या नहीं है।
(D) (A) सत्य है, परन्तु (R) असत्य है।

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

19. In Indian Constitution Article 338A National Commission for Scheduled Tribes was inserted by
(A) 89th Amendment Act, 2003
(B) 102nd Amendment Act, 2018
(C) 104th Amendment Act, 2020
(D) 105th Amendment Act, 2021
भारतीय संविधान में अनुच्छेद 338-A – अनुसूचित जनजातियों के लिए राष्ट्रीय आयोग अन्तःस्थापित किया गया
(A) 89वें संशोधन अधिनियम, 2003 द्वारा
(B) 102वें संशोधन अधिनियम, 2018 द्वारा
(C) 104वें संशोधन अधिनियम, 2020 द्वारा
(D) 105वें संशोधन अधिनियम, 2021 द्वारा

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

20. Which actress won the National Film Award for Best Actress for the year 2019?
(A) Bhumi Pednekar
(B) Kangana Ranaut
(C) Alia Bhatt
(D) Taapsee Pannu
निम्न में से किस अभिनेत्री ने 2019 के लिए श्रेष्ठ अभिनेत्री का राष्ट्रीय फिल्म पुरस्कार जीता ?
(A) भूमि पेडनेकर
(B) कंगना रणौत
(C) आलिया भट्ट
(D) तापसी पन्नू

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*