RSMSSB Patwari exam 24 October 2021 - Shift 2 (Answer Key)

RSMSSB Patwari exam 24 October 2021 – Shift 2 (Answer Key)

RSMSSB Patwari exam 24 October 2021 – Shift 2 (Answer Key) : Rajasthan RSMSSB Patwari exam paper 24 October 2021 – Shift 2 (Evening Shift) with Answer Key. Rajasthan Patwari exam paper held on 24/10/2021 in Evening shift conducted by Rajasthan Subordinate and Ministerial Services Selection (RSMSSB) available with answer key. RSMSSB is conducting the Patwari Exam in two shifts on both the days on 23rd and 24th October, 2021.

Exam Paper :- RSMSSB Patwari exam 2021
Post :- Patwari (Patwar – पटवारी)
Exam Organiser :- RSMSSB (Rajasthan Subordinate & Ministerial Services Selection Board)
Exam Date :- 24/10/2021
Shift :- Shift 2 (Evening Shift – 2:30 pm to 5:30 pm)
Other Shift :- 23 Oct. 2021 – Shift 1Shift 2 / 24 Oct. 2021 – Shift 1

RSMSSB Patwari exam paper 24 October 2021 – Shift 2 (Answer Key)

1. Who won the Best Actor in a Supporting Role (Female) Award in the Filmfare Awards 2021?
(A) Farrokh Jaffer
(B) Taapsee Pannu
(C) Tillotama Shome
(D) Aalia Furniturewalla

फिल्म-फेयर पुरस्कार 2021 में किसने सहायक भूमिका में श्रेष्ठ अभिनेत्री का पुरस्कार जीता ?
(A) फारोख जफर
(B) तापसी पन्नू
(C) तिलोतमा शोम
(D) आलिया फर्निचरवाला

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

2. Which scheme has been launched by the Reserve Bank of India for retail investors, through which they can directly buy and sell government securities (G-Secs), both primary and secondary?
(A) RBI Retail Direct Scheme
(B) G-Secs on sale scheme
(C) RBI Invest
(D) None of these
भारतीय रिज़र्व बैंक द्वारा खुदरा निवेशकों के लिए कौन सी योजना शुरू की गई जिसके द्वारा वे प्राथमिक एवं द्वितीयक दोनों प्रकार की सरकारी प्रतिभूतियों (G- Secs) को सीधे खरीद और बेच सकते हैं ?
(A) आर.बी.आई. रिटेल डायरेक्ट स्कीम
(B) जी-सेक ऑन सेल स्कीम
(C) आर.बी.आई. इन्वेस्ट
(D) इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

3. India’s first Geothermal Power Project will be established in
(A) Himachal Pradesh
(B) Ladakh
(C) Jammu & Kashmir
(D) None of these
भारत की प्रथम भूतापीय विद्युत परियोजना ___ में स्थापित की जाएगी।
(A) हिमाचल प्रदेश
(B) लद्दाख
(C) जम्मू एवं कश्मीर
(D) इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

4. In Modi Government which of the following is at present Union Information and Broadcast Minister ?
(A) Anurag Singh Thakur
(B) Narendra Singh Tomar
(C) Nirmala Sitharaman
(D) None of these
मोदी सरकार में निम्न में से कौन वर्तमान में केन्द्र सूचना एवं प्रसारण मंत्री है ?
(A) अनुराग सिंह ठाकुर
(B) नरेन्द्र सिंह तोमर
(C) निर्मला सीतारमण
(D) इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

5. Who became the first IAS officer to win Paralympic medal ?
(A) Sumit Antil
(B) Suhas Yathiraj
(C) Devendra Jhajharia
(D) Krishna Nagar

वह सर्वप्रथम आई.ए.एस. अधिकारी कौन है जिसने पैरालिम्पिक पदक जीता ?
(A) सुमित अन्तिल
(B) सुहास यथिराज
(C) देवेन्द्र झाझरिया
(D) कृष्णा नागर

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

6. Which city of India is renamed as “Narmadapuram” ?
(A) Bharuch
(B) Hoshangabad
(C) Jabalpur
(D) Narsinghpur
भारत के किस शहर को “नर्मदापुरम” पुनर्नामित किया गया ?
(A) भरुच
(B) होशंगाबाद
(C) जबलपुर
(D) नरसिंहपुर

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

7. India’s first Air Taxi Services were launched from
(A) Hyderabad
(B) Chandigarh
(C) Kolkata
(D) None of these
भारत की प्रथम हवाई टैक्सी सेवाएँ कहाँ से शुरू की गई थी ?
(A) हैदराबाद
(B) चंडीगढ़
(C) कोलकाता
(D) इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

8. India’s first indigenously developed DNA plasmid vaccine is
(A) ZyCov-D
(B) Covaxin
(C) Covishicld
(D) None of these
भारत का प्रथम देशी विकसित डी.एन.ए. प्लामिड टीका है
(A) जायकोव-डी
(B) कोवैक्सीन
(C) कोवीशील्ड
(D) इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

9. Who among the following has been written a new book titled, “Bullets Over Bombay : Satya and the Hindi Film Gangster”?
(A) Vishal Bhardwaj
(B) Gopal Verma
(C) Anurag Kashyap
(D) Uday Bhatia
“बुलेट्स ओवर बॉम्बे : सत्या एण्ड दि हिन्दी फिल्म गैंगस्टर” शीर्षक वाली नई पुस्तक निम्न में से किसने लिखी है ?
(A) विशाल भारद्वाज
(B) गोपाल वर्मा
(C) अनुराग कश्यप
(D) उदय भाटिया

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

10. Which is first state to set up India’s First Dugong Conservation Reserve ?
(A) Kerala
(B) Odisha
(C) Tamil Nadu
(D) None of these
भारत का प्रथम समुद्री गाय संरक्षण रिजर्व स्थापित करने वाला प्रथम राज्य कौन सा है ?
(A) केरल
(B) ओडिशा
(C) तमिलनाडु
(D) इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

11. Bauxite is the ore of
(A) Iron
(B) Aluminium
(C) Silver
(D) Mercury
बॉक्साइट अयस्क है
(A) लोहे का
(B) एल्यूमिनियम का
(C) चाँदी का
(D) मरकरी (पारे) का

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

12. Which is known as laughing gas ?
किसे लाफिंग गैस (हास गैस) के रूप में जाना जाता है ?
(A) SO2
(B) N2O
(C) CO
(D) CH4

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

13. Where are lungs situated in human body?
(A) Abdominal Cavity
(B) Buccal Cavity
(C) Pericardial Cavity
(D) Thoracic Cavity
मानव शरीर में फेफड़े कहाँ पर स्थित होते हैं ?
(A) उदरीय गुहा
(B) मुख गुहा
(C) हृदयावरणी गुहा
(D) वक्षीय गुहा

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

14. Which of the following is a perfect match ?
(A) Coronary attack – Vascular dilation
(B) Atherosclerosis – Blockage of arteries
(C) Hypertension – Low blood pressure
(D) Hypotension – Heart attack
निम्न में से कौन सा एक सुमेलित है ?
(A) कोरोनरी अटैक – संवहनी विस्फारण
(B) एथिरोस्क्लेरोसिस – धमनियों में अवरोध
(C) हाइपरटेन्शन – निम्न रक्त चाप
(D) हाइपोटेन्शन – हृदयाघात

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

15. The part of yam that can be eaten, grows :
(A) On the surface of ground
(B) Underground
(C) On the surface of water
(D) None of these
अरवी (यैम) का हिस्सा जिसे खाया जा सकता है, उगता है
(A) ज़मीन की सतह पर
(B) ज़मीन के अन्दर
(C) जलीय सतह के ऊपर
(D) इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

16. The bread, cereals and pasta group is a good source of
(A) Vitamin C
(B) Calcium
(C) Carbohydrate
(D) Fats
ब्रेड, अनाज और पास्ता समूह एक अच्छा स्रोत है
(A) विटामिन C
(B) कैल्शियम
(C) कार्बोहाइड्रेट
(D) वसा

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

17. Which disease is caused by protein deficiency ?
(A) Kwashiorkor
(B) Anemia
(C) Rickets
(D) Haemorrhage
प्रोटीन की कमी के कारण कौन सा रोग होता है ?
(A) क्वाशियोरकॉर
(B) एनीमिया
(C) रिकेट्स
(D) हेमरेज

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

18. Match the following:
निम्न को सुमेलित करें :
List-I/सूची-I List – II/सूची-II
a. Iltutmish/ इल्तुतमिश 1. Daulatabad/ दौलताबाद
b. Alauddin Khilji/ अलाउद्दीन खिलजी 2. Purana Qila/ पुराना किला
c. Mohammad-bin-Tughlaq/मोहम्मद-बिन तुगलक 3. Qutub Minar / कुतुबमीनार
d. Sher Shah Suri / शेरशाह सूरी 4. Siri/सीरी
Select the correct answer using the codes given below:
नीचे दिए गए कूटों के आधार पर सही उत्तर चुनें :
Codes/कूट : a b c d
(A) 3 4 1 2
(B) 2 3 1 4
(C) 4 2 1 3
(D) 1 2 3 4

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

19. Which of the following is the correct chronological order of the visit of travellers to India ?
भारत की यात्रा करने वाले इन यात्रियों का कालक्रमानुसार सही क्रम निम्न में से कौन सा है ?
a. Thomas Roe / टामस रो
b. Fa-hein / फाह्यान
c. Hiuen Tsang / द्वेनसांग
(A) a, b, c
(B) c, a, b
(C) b, a, c
(D) b, c, a

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

20. Consider the following statements:
The immediate cause of the Sepoy Mui of 1857 was :
1. Transferring control of East India Company.
2. Britishers’ exploitation of Indians
3. Inequality between Indian and British soldiers.
4. The greased cartridges supplied to the soldiers for the New Enfield Rifles
(A) 1 and 2 are correct.
(B) 2, 3 and 4 are correct.
(C) Only 4 is correct.
(D) None of these
निम्न वक्तव्यों पर विचार करें:
1857 के सिपाहियों के विद्रोह का तात्कालिक कारण था
1. ईस्ट इंडिया कंपनी के नियंत्रण का हस्तांतरण
2. अंग्रेजों द्वारा भारतीयों का शोषण
3. भारतीय एवं अंग्रेज सैनिकों के मध्य असमानता
4. नई एनफील्ड रायफलों के लिए सैनिकों को चरबीयुक्त कारतूसों की आपूर्ति
(A) 1 व 2 सही हैं।
(B) 2, 3 और 4 सही हैं।
(C) केवल 4 सही है।
(D) इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

1 Comment

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*