RSMSSB Stenographer Pre exam paper 21 March 2021 - Paper 1 (Answer Key)

RSMSSB Stenographer Pre exam paper 21 March 2021 – Paper 1 (Answer Key)

RSMSSB Stenographer exam paper 21 March 2021 – Paper 1 Answer Key : RSMSSB Stenographer exam paper held on 21 March 2021 – Paper 1 (Shift 1) with Answer Key. RSMSSB Stenographer Pre exam paper held on 21/03/2021 in Rajasthan state available with answer key.

Exam : RSMSSB Stenographer Pre exam 2021
Post : Stenographer (आशुलिपिक)

Exam Organiser: RSMSSB (Rajasthan Subordinate and Ministerial Services Selection Board)
Exam Paper : Paper 1 (सामान्य ज्ञान, दैनिक विज्ञान और राजस्थान सामान्य ज्ञान)
Exam Date : 21/03/2021
Exam Shift : First Shift – 08:00 Am to 11:00 Am
Total Question : 150

RSMSSB Stenographer exam paper 2021 (Paper 1)

Part – A
GENERAL KNOWLEDGE (सामान्य ज्ञान)

1. Secret military organization Veer Bharat Sabha was formed by
(A) Lala Hardayal and Mahavat Khan
(B) Gopal Singh Kharwa and Kesari Singh Barhath
(C) Amar Singh and Sardar Singh
(D) Ram Singh and Khushal Singh
गुप्त सैन्य संगठन वीर भारत सभा की स्थापना की
(A) लाला हरदयाल और महावत खान
(B) गोपाल सिंह खरवा और केसरी सिंह बारहठ
(C) अमरसिंह और सरदार सिंह
(D) रामसिंह और खुशाल सिंह

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

2. Trench Commission is associated with
(A) Sikar Farmer’s Movement
(B) Begun Farmer’s Movement
(C) Alwar Farmer’s Movement
(D) Bijolia Farmer’s Movement
ट्रेंच कमीशन संबंधित है
(A) सीकर किसान आंदोलन
(B) बेगूं किसान आंदोलन
(C) अलवर किसान आंदोलन
(D) बिजोलिया किसान आंदोलन

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

3. From where did the Revolt of 1857 began in Rajasthan ?
(A) Udaipur
(B) Deoli
(C) Nasirabad
(D) Jaipur
राजस्थान में 1857 का संग्राम कहाँ से शुरू हुआ ?
(A) उदयपुर
(B) देओली
(C) नसीराबाद
(D) जयपुर

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

4. Rajasthan Diwas is celebrated on
(A) March, 30
(B) May. 15
(C) April, 18
(D) November, 1
राजस्थान दिवस मनाया जाता है
(A) 30 मार्च
(B) 15 मई
(C) 18 अप्रैल
(D) 1 नवम्बर

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

5. Consider the following Prajamandals of Rajasthan :
1. Kishangarh
2. Banswara
3. Jaipur
According to their establishment correct chronological order is

राजस्थान के निम्नलिखित प्रजामंडलों पर विचार कीजिए :
1. किशनगढ़
2. बांसवाड़ा
3. जयपुर
इनकी स्थापना के अनुसार सही कालानुक्रम है
(A) 1, 2, 3
(B) 3, 1, 2
(C) 1, 3, 2
(D) 2, 1, 3

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

6. To organize Bhil and Garasia in Rajasthan, Samp Sabha was established by
(A) Bhogilal Pandya
(B) Govind Giri
(C) Joravar Singh
(D) Motilal Tejawat
राजस्थान में भील और गरासिया लोगों को संगठित करने के लिए सम्प सभा की स्थापना की थी
(A) भोगीलाल पंड्या
(B) गोविंद गिरि
(C) जोरावर सिंह
(D) मोतीलाल तेजावत

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

7. CM’s Seven Point Programme is associated with
(A) Empowerment of Women
(B) Rural Development
(C) Conservation of Wildlife
(D) Urban Development
मुख्यमंत्री का सात सूत्रीय कार्यक्रम संबंधित है
(A) नारी सशक्तिकरण से
(B) ग्रामीण विकास से
(C) वन्यजीव संरक्षण से
(D) शहरी विकास से

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

8. Integration of Rajasthan was completed in how many stages ?
(A) Seven
(B) Eight
(C) Five
(D) Six
राजस्थान का एकीकरण कितने चरणों में पूरा हुआ ?
(A) सात
(B) आठ
(C) पाँच
(D) छह

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

9. ‘Koo’ is related with
(A) Festival of Meena Tribe
(B) House of Bhil Tribe
(C) Garasia Tribe’s Weapon
(D) Bhil Tribal Clothing
‘कू’ संबंधित है
(A) मीणा जनजाति के त्यौहार से
(B) भील जनजाति के घर से
(C) गरासिया जनजाति के हथियार से
(D) भील जनजाति के कपड़ों से

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

10. Rajasthan was the ____ state in introduction of the three-tier system of Panchayati Raj in the country.
(A) Fourth
(B) First
(C) Second
(D) Third
देश में त्रि-स्तरीय पंचायती राज प्रणाली को प्रारंभ करने वाला राजस्थान ___ राज्य था ।
(A) चौथा
(B) प्रथम
(C) द्वितीय
(D) तृतीय

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

11. Match them :
Animal – Breed Breeding Centre
1. Dug   a. Rathi
2. Chandan   b. Tharparkar
3. Nohar  c. Malvi
जोड़ी मिलाइए:
पशु प्रजनन केंद्र  –  नस्ल
1. डग  a. राठी
2. चंदन  b. थारपारकर
3. नोहर  c. मालवी
Codes / कूट :
.      1 2 3
(A) a c b
(B) c b a
(C) a b c
(D) b a c

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

12. Where was the headquarters of Shekhawati Brigade located ?
(A) Fatehpur
(B) Khetri
(C) Sikar
(D) Jhunjhunu
शेखावटी ब्रिगेड का मुख्यालय कहाँ स्थित था ?
(A) फतेहपुर
(B) खेतड़ी
(C) सीकर
(D) झुंझुनू

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

13. Which city of Rajasthan is famous in the world for Gems market ?
(A) Udaipur
(B) Jaipur
(C) Ajmer
(D) Alwar
राजस्थान का कौन सा शहर विश्व में रत्न बाजार के लिए प्रसिद्ध है ?
(A) उदयपुर
(B) जयपुर
(C) अजमेर
(D) अलवर

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

14. Rajendra Kumar Bhandari, who was in news recently, is the winner of which award ?
(A) Ashoka Chakra, 2021
(B) Subhash Chandra Bose Apda Prabandhan Puraskar, 2021
(C) Padma Awards, 2021
(D) Param Vir Chakra
राजेन्द्र कुमार भंडारी, जो हाल ही में चर्चा में थे, किस पुरस्कार के विजेता हैं ?
(A) अशोक चक्र, 2021
(B) सुभाषचंद्र बोस आपदा प्रबंधन पुरस्कार, 2021
(C) पद्म पुरस्कार, 2021
(D) परमवीर चक्र

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

15. The venue of the ‘Exercise Desert Knight 21’ (Air Drill between India & France) held in January, 2021 was
(A) Mumbai
(B) Andaman and Nicobar Islands
(C) Goa
(D) Jodhpur
‘एक्सरसाइज डेज़र्ट नाइट 21’ (भारत और फ्रांस के मध्य हवाई सैन्य अभ्यास) का आयोजन जनवरी, 2021 में किस स्थान पर हुआ था ?
(A) मुम्बई
(B) अंडमान और निकोबार द्वीपसमूह
(C) गोवा
(D) जोधपुर

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

16. In November 2020, Rajasthan CM inaugurated virtually the first of its kind ‘Organ Donor Memorial” at
(A) Kota
(B) Jodhpur
(C) Jaipur
(D) Jaisalmer
नवम्बर 2020 में राजस्थान के मुख्यमंत्री ने अपनी तरह के पहले ‘अंग दान स्मारक’ का वर्चुअली उद्घाटन यहाँ पर किया :
(A) कोटा
(B) जोधपुर
(C) जयपुर
(D) जैसलमेर

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

17. What is the expansion of ‘IUC’, which was recently seen in the news ?
IUC’ का पूर्ण रूप क्या है, जो हाल ही में चर्चा में था ?
(A) Interconnect Utility Charges
(B) International Usage Charges
(C) Intermediate Usage Charges
(D) Interconnect Usage Charges

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

18. Which institution released the second edition of India Innovation Index’ ?
(A) ISRO
(B) NITI Aayog
(C) CSIR
(D) RBI
किस संस्थान ने ‘इंडिया इनोवेशन इंडेक्स’ का द्वितीय संस्करण जारी किया ?
(A) ISRO
(B) NITI आयोग
(C) CSIR
(D) RBI

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

19. Which country chaired the recent session of Executive Board of WHO, held in January 2021 ?
(A) USA
(B) India
(C) China
(D) Russia
जनवरी, 2021 में संपन्न WHO की कार्यकारी बोर्ड की अध्यक्षता किस देश ने की ?
(A) अमेरिका
(B) भारत
(C) चीन
(D) रूस

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

20. Which organization celebrated its 63rd Foundation Day on 15 January, 2021 ?
1 जनवरी, 2021 को किस संस्था ने अपना 63वाँ स्थापना दिवस मनाया ? 7
(A) BSNL
(B) ISRO
(C) DRDO
(D) SBI

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

2 Comments

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*