RSMSSB Stenographer Pre exam paper 21 March 2021 - Paper 2 (Answer Key)

RSMSSB Stenographer Pre exam paper 21 March 2021 – Paper 2 (Answer Key)

101. His father ordered him to go to his room and study.
(A) His father said, “Go to your room and study.”
(B) His father said to him, “Go and study in your room.”
(C) His father shouted, “Go right now to your study room.”
(D) His father said firmly, “Go and study in your room.”

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

102. Choose the correct indirect speech alternative of, ‘Pooja said to Sejal, “You are looking beautiful tonight.”
(A) Pooja told Sejal that she was looking beautiful that night.
(B) Pooja told Sejal that she had been looking beautiful that night.
(C) Pooja told Sejal that you are looking beautiful tonight.
(D) Pooja told Sejal that you are looking beautiful this night.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

103. Kiran asked me, “Did you see the Cricket match on television last night ?”.
(A) Kiran asked me whether I saw the Cricket match on television the earlier night.
(B) Kiran asked me whether I had seen the Cricket match on television the earlier night.
(C) Kiran asked me did I had seen the Cricket match on television the last night.
(D) Kiran asked me whether I had seen the Cricket match on television the last night.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

104. Choose the correct indirect speech alternative of ‘He said, “Oh no! I missed the train.”
(A) He exclaimed with sorrow that he had missed the train.
(B) He exclaimed with sorrow that he missed the train.
(C) He exclaimed with sorrow that he has missed the train.
(D) He exclaimed with sorrow that he would miss the train.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

105. Choose the correct indirect speech alternative of ‘The geography teacher said, “The earth is round.”
(A) The geography teacher said that the earth was round.
(B) This geography teacher said that the earth had been round.
(C) The geography teacher said that the earth has been round.
(D) The geography teacher said that the earth is round.

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

Direction : Fill in the blanks using appropriate preposition (106 – 115):

106. My house is the ____ bus stand and the church.
(A) in
(B) on
(C) between
(D) inside

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

107. James is playing basketball ____ his friends.
(A) along
(B) among
(C) with
(D) within

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

108. I like going ___ Australia.
(A) with
(B) to
(C) above
(D) into

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

109. The short story ‘The Last leaf” was written ____ O. Henry.
(A) into
(B) by
(C) at
(D) with

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

110. Bhagat Singh died ___ the nation.
(A) from
(B) on
(C) for
(D) by

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

111. ___ acting, Amir Khan is also interested in social work.
(A) With
(B) Beside
(C) In
(D) Besides

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

112. What is wrong ____ you?
(A) by
(B) with
(C) so
(D) from

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

113. The boy was cured ____ typhoid.
(A) from
(B) of
(C) for
(D) through

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

114. I’ll be ready to leave ____ about twenty minutes.
(A) at
(B) in
(C) on
(D) across

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

115. Mr. Patel will reach ___ 2 o’clock.
(A) in
(B) within
(C) besides
(D) by

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

Choose the appropriate translation of the given sentences (116 – 120) :

116. सार्वजनिक स्थानों पर धूम्रपान न करें।
(A) Smoking is not good in public.
(B) Smoking disturbs the public places.
(C) Don’t smoke in public places.
(D) Many people smoke in public places.

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

117. रास्ते पर थूकना दंडनीय है।
(A) It’s prohibited to spit on road.
(B) It’s not advisable to spit on road.
(C) It’s punishable to spit on road.
(D) No one should spit on road.

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

118. Income Tax is known as Direct Tax.
(A) आयकर को कर कहते हैं।
(B) आयकर को प्रत्यक्ष कर के रूप में जाना जाता है।
(C) आयकर सीधा कर है।
(D) आयकर अप्रत्यक्ष कर है।

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

119. World’s tallest building is situated in India.
(A) दुनिया की सबसे ऊंची इमारत भारत में स्थित है।
(B) दुनिया की सबसे ऊंची प्रतिमा भारत में है।
(C) विश्व का सबसे ऊंचा स्मारक भारत में है।
(D) ये सब सही हैं।

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

120. India is known as God’s country.
(A) भारत को भगवान के देश के रूप में जाना जाता है।
(B) भारत भगवान का देश है।
(C) भगवान भारत का देश है।
(D) ये सब सही हैं।

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*