RSMSSB Supervisor 2018 Exam Paper - 6 January 2019 (Answer Key)

RSMSSB Women Supervisor Exam Paper – 6 January 2019 (Answer Key)

121. यदि “CLOUD” को 59432 से कूट किया गया है और “RAIN” को 1678 द्वारा कूट किया गया है। तब “AROUND” को किस प्रकार कूट किया जायेगा ।
(A) 614382
(B) 614832
(C) 614582
(D) 614328

Show Answer

Answer – A

Hide Answer


122. दिए गए वक्तव्यों एवं निष्कर्षों पर विचार कीजिए तथा तय कीजिए की कौन सा/से निष्कर्ष सत्य है –
वक्तव्य : अधिकांश डॉक्टर, इंजीनियर हैं। इंजीनियरों में से कोई भी पायलट नहीं है। सभी पायलट डाक्टर हैं।
निष्कर्ष : (I) कुछ इंजीनियर, डाक्टर हैं।
(II) सभी डाक्टर, पायलट है
(III) कोई भी पायलट इंजीनियर नहीं है।
(IV) कुछ पायलट, इंजीनियर हैं।
(A) कैवत (I) निष्कर्ष सत्य है।
(B) केवल (II) तथा (III) निष्कर्ष सत्य हैं।
(C) केवल (I) तथा (III)-निष्कर्म सत्य हैं।
(D) (I), (III) तथा (IV) निष्कर्ष सत्य हैं।

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

123. कमल अपने धन का ⅕ भाग 6%, ½ भाग 5% तथा शेष 10% साधारण ब्याज की दर से निवेशित करता है। यदि उसकी वार्षिक आय रुपये 234.5 है, तो उसका धन है
(A) ₹ 2345
(B) ₹ 3200
(C) ₹ 3500
(D) ₹ 3750

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

124. किसी धनराशि पर 4% वार्षिक ब्याज की दर से 2 वर्ष के साधारण और चक्रवृद्धि ब्याजों का अन्तर ₹ 40 हो तो वह धन राशि है
(A) ₹ 20,000
(B) ₹ 25,000
(C) ₹ 28,000
(D) ₹ 31,000

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

125. यदि (x-y) का 50% = (x+y) का 30%, तो y, x का कितना प्रतिशत है ?
(A) 20%
(B) 25%
(C) 30%
(D) 50%

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

126. बर्फ, जल एवं ठोस के मध्य सम्बन्ध को दर्शाने वाली आकृति का चयन कीजिए।




RSMSSB Supervisor 2018 Exam Paper - 6 January 2019

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

127. एक निश्चित भाषा में, SUN को #$* लिखा जाता है तथा BEND को *@*& लिखा जाता है तो इसी भाषा में DUNE को लिखा जायेगा:
(A) &*$@
(B) &$*@
(C) *$&@
(D) &$@*

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

128. 4 सेमी भुजा के एक घन को रंगा जाता है तथा 1 सेमी के घनों में काटा जाता है तब एसे घनों की संख्या जिसके किसी भी सतह पर रंग नहीं है, है
(A) 4
(B) 8
(C) 16
(D) 27

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

129. RSMSSB Supervisor 2018 Exam Paper - 6 January 2019बराबर है –
(A) 34
(B) 6
(C) 3.6
(D) 36

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

130. RSMSSB Supervisor 2018 Exam Paper - 6 January 2019बराबर है –
(A) 2/99
(B) 1/25
(C) 1/50
(D) 1/100

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

131. Choose the correct negative form (without change of meaning) of the sentence from the options given below: She is sometimes clever.
(A) She is sometime not clever.
(B) She is not sometime clever
(C) She is not always stupid.
(D) She is never clever.

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

132. Choose the correct preposition from the options below and all The rule is applicable_____ everyone.
(A) to
(B) in
(C) on
(D) for

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

133. Choose the correct answer from the following options determine m the following options determining whether subject agrees in number with the verb:
(A) Just around the corner is a fantastic bakery and a small Supermarket.
(B) After all the gardening we did, the sun shining on the flowerbeds make a beautiful sight.
(C) Jack, along with some of his closest friends, is sharing a car to attend a wedding.
(D) There is, according to my doctor, many courses of treatment available to me.

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

134. Convert the following sentence into active voice from the options given below: I have been invited to the party.
(A) None has invited me to the party.
(B) Everyone had invites me to the party.
(C) Someone had invited me to the party.
(D) Someone has invited me to the party.

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

135. Convert the following sentence into direct speech from the options that follow She asked if I would come with her.
(A) She asked that, ‘Will you come with me.’
(B) She said, ‘Will you come with me?’
(C) She requested, ‘Will I come with her ?’
(D) She said, ‘Will I come with her

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

136. Fill in the blank with one of the correct options given below:
They ______ him yesterday.
(A) have seen
(B) would see
(C) seen
(D) saw

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

137. To for a new word the prefix “a-”can be added to which one of the following:
(A) true
(B) care
(C) bed
(D) lie

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

138. Change the following sentence to the interrogative form –
A wise man is honoured everywhere.
(A) Where is a wise man honoured ?
(B) Where ever is a wise man honoured ?
(C) Where is a wise man not honoured ?
(D) Where isn’t a wise man honoured ?

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

139. Insert ‘a’, ‘an’ or ‘the’ in the blanks in the following sentence from the options ______ man whom I spoke to is ________ citizen of New York
(A) The, the
(B) A, a
(C) The, a
(D) A the

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

140. The most apt translation of the following sentence in English will be ________
जल्दी करा अन्यथा तुम लेट हो जाओगे।
Options:
(A) Make haste otherwise you will be late.
(B) Make haste if you do not want to get late.
(C) If you make haste then only you will be on time.
(D) If you do not make haste, you will be late.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

You may also like :

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*