RSMSSB VDO exam paper 27 December 2021 - First Shift (Answer Key)

RSMSSB VDO exam paper 27 December 2021 – First Shift (Answer Key)

81. One whose only motive is to earn money is :
(A) Spendthrift
(B) Vagabond
(C) Extravagant
(D) Mercenary

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

82. Select the correct sentence from the given options which rightly transforms the Direct speech sentence in reported speech –
Sentence: She said to me, “I thought I heard. you coming down the stairs”.
(A) She told me I thought she had heard me coming down the stairs.
(B) She told me she thought she had heard me coming down the stairs.
(C) She told me she thought she had heard her coming down the stairs.
(D) She told me she thought I had heard her coming down the stairs.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

83. Change into passive voice : There is no form to reject.
(A) There has been no form to get reject.
(B) There is no form that was rejected.
(C) There was no form rejected.
(D) There is no form to be rejected.

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

84. Fill in the blank space in the sentence by choosing the correct form of the verb/tense from the given options –
“As soon as she ……….. the book, she informed the publisher.”
(A) has finished
(B) finishes
(C) had finished
(D) finished

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

85. Match the words in (A) with their synonyms in (B) :
(A) Words
(A) Amend
(B) Revamp
(C) Enhance
(D) Diminish
(B) Synonyms
(i) Rebuild
(ii) Increase
(iii) Reduce
(iv) Modify
(A) a-(ii), b-(i), c-(iv), d-(iii)
(B) a-(i), b-(iii), c-(iv), d-(ii)
(C) a-(ii), b-(i), c-(iv), d-(iii)
(D) a-(iv), b-(i), c-(ii), d-(iii)

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

86. Out of the following proverbs, which one is correctly framed or does not have any error in its form:

(A) As you sow, you shall so reap
(B) A stitch on time saves nine
(C) Birds of feathers together flock
(D) Make hay while the sun shines

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

87. Match the items in column
(A) with appropriate items in column
(B) so as to form meaningful sentences :
Column – (A)
(A) If you had tried…..
(B) Unless you tell me the truth.
(C) If you are going abroad………
(D) Do you know………..
Column – (B)
(i) ………..whether the match has been postponed.
(ii) …………you’ll need a lot of money.
(iii) ………..I’ll not let you go.
(iv)…………you would have succeeded.
(A) a-(i), b-(ii), c-(iv), d-(iii)
(B) a-(iv), b-(iii), c-(ii), d-(i)
(C) a-(ii), b-(iii), c-(i), d-(iv)
(D) a-(iii), b-(ii), c-(iv), d-(i)

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

88. Fill in the blank with the correct article:
He works in………………… L.I.C. of India.
(A) zero
(B) the
(C) a
(D) an

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

89. Choose the correct alternative from the given options to fill in the blank space in the sentence –
“She is ………………than her sister.”
(A) very pretty
(B) most pretty
(C) more prettier
(D) prettier

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

90. Fill in the blank with the most appropriate phrasal verb: How did you……. …. (come) that rare diamond?
(A) come by
(B) come around
(C) come with
(D) come down

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

91. समश्रुत भिन्ना मिश्रुत भिन्नार्थक शब्द की दृष्टि से असंगत युग्म चुनिए –
(A) कृतिका – कृत्यका = एक त्यका = एक नक्षत्र, भयंकर कार्य
(B) ऊमक – उभक = वेग, रीछ
(C) पायस – पायसा = वर्षा, शत्र
(D) क्षमा – क्ष्मा = माफ़ी, पृथ्वी

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

92. किस वाक्याश के लिए प्रयुक्त शब्द सार्थक नहीं है?
(A) जहाँ कोई विघ्न न हो – निर्विघ्न
(B) जिसे जीतना आसान हो – दुर्जेय
(C) जो आसानी से दिखाई न पड़े – दुर्लक्ष्य
(D) जो ज्यादा दीर्घ न हो – नातिदीर्घ

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

93. निम्न में से किस विकल्प के सभी शब्द शुद्ध हैं?
(A) मुनेश्वर, निरूत्साही
(B) हस्ताक्षेप, तिरिस्कार
(C) द्रौपदी, निरभिमान
(D) प्रमाणिक, धैर्यता

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

94. विलोम शब्द की दृष्टि से अनुचित युग्म का चयन कीजिए –
(A) आभ्यन्तर – बाह्य
(B) अथ – इति
(C) अर्पण – समर्पण
(D) अस्त – उदय

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

95. प्रत्यय की दृष्टि से असुमेलित विकल्प बताइए –
(A) वृष्णि + एय = वार्ष्णेय
(B) वल्मीक + इ = वाल्मीकि
(C) विचारण + ईय = विचारणीय
(D) दृश् + तव्य = द्रष्टव्य

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

96. किस शब्द का संधि-विच्छेद सही किया गया है?
(A) वयोवृद्ध = वयोः + वृद्ध
(B) अन्योन्य = अन्यः + अन्य
(C) यशोभूमि = यशः + भुमि
(D) शिरोभाग = शिराः + भाग

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

97. समास-विग्रह की दृष्टि से असुमेलित विकल्प का चयन कीजिए –
(A) आकाशपतित – आकाश को प्राप्त किया हुआ
(B) आपादमस्तक – पाद से लेकर मस्तक पर्यन्त
(C) कदाचार – कुत्सित है जो आचार
(D) चतुष्पथ – चार पथों का समूह

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

98. तत्सम तद्भव की दृष्टि से कौन-सा युग्म सही नहीं
(A) दंष्ट्रिका – दाढ़ी
(B) गोधूम – गाहक
(C) बधिर – बहरा
(D) पाषाण – पाहन

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

99. निम्न में से किस विकल्प के सभी शब्द परस्पर पर्यायवाची शब्द नहीं हैं?
(A) अम्बिका, गौरी
(B) शची, पुलोमजा
(C) चण्डी, कालिका
(D) सिन्धुजा, गिरा

Show Answer

Answer – DB

Hide Answer

100. “तबेले की बला बन्दर के सिर” उक्त लोकोक्ति का उचित भावार्थ है –
(A) कम सामग्री से काम पूरा करना
(B) अपराधी कोई और दण्ड किसी और को
(C) चालाकी में मात देना
(D) बेइज्जत होकर कुछ पाना

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

2 Comments

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*