RSMSSB VDO exam paper 27 December 2021 - Second Shift (Answer Key)

RSMSSB VDO exam paper 27 December 2021 – Second Shift (Answer Key)

41. In the following figure, the number in place of question mark sign will be –
question number 41
(A) 216
(B) 125
(C) 64
(D) 27
निम्न चित्र में, प्रश्न वाचक चिन्ह के स्थान पर आने वाला अंक होगा –
question number 41
(A) 216
(B) 125
(C) 64
(D) 27

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

42. Following question is based on the information provided below –
(I) ‘AXB’ means ‘A is mother of B’.
(II) ‘A-B’ means ‘A is brother of B’.
(III) ‘A+ B’ means ‘A is sister of B’.
(IV) ‘A÷B’ means ‘A is father of B’.
How is K related to M in R ÷ M – K?
(A) Daughter
(B) Son .
(C) Nephew
(D) K is either brother or sister of M
निम्न प्रश्न नीचे दी गई सूचना पर आधारित है
(I) Ax B’ का अभिप्राय A, B की माता है।
(II) ‘A – B’ का अभिप्राय A, B का भाई है।
(III) ‘A + B’ का अभिप्राय A, B की बहन है।
(IV) ‘A ÷ B’ का अभिप्राय.A, B के पिता हैं।
R ÷ M-K में K, M से किस प्रकार सम्बन्धित है?
(A) पुत्री
(B) पुत्र
(C) भतीजा
(D)K, M की बहन अथवा भाई है

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

43. A cube of side 10 cm is coloured red with a 2 cm wide green strip alone all the sides on all the faces. The cube is cut into 125 smaller cubes of equal sizes. How many cubes have atleast one face colored?
(A) 98
(B) 89
(C) 76
(D) 102
सभी सतहों की सभी भुजाओं पर 2 से.मी. चौड़ी हरा पट्टी के साथ 10 से.मी. भजा वाले एक घन का लाल रंग से रंगा गया है। इस घन को समान आकार के 125 छोटे घनों में काटा गया है। कम से कम एक रंगी हुई सतह वाले कितने घन हैं?
(A) 98
(B) 89
(C) 76
(D) 102

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

44. Here, a statement is followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow from the given statements disregarding commonly known facts.
Statements :
Some Jokers are man.
No man is cycle.
Conclusions :
(I) No Joker is cycle.
(II) No man is Joker.
(III) Some Jokers are cycles.
(IV) Some men are Jokers.
(A) Only I and IIl follow
(B) Only IV follows
(C) Only I, II and IV follow
(D) All follow
यहाँ, एक कथन के पश्चात् 4 निष्कर्ष I, II, III एवं IV दिए हैं। आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सामान्य ज्ञात तथ्यों से भिन्न हों। सभी निष्कर्षों को पढ़कर निर्णय कीजिए कि दिए गए निष्कर्षों में से कौन सा/कौन से तार्किक रूप से दिए कथनों का अनुसरण करते हैं, सामान्य ज्ञात तथ्यों की अनदेखी करते हुए।
कथन : कुछ मसखरे पुरुष हैं। कोई भी पुरुष, साईकिल नहीं है।
निष्कर्ष :
(I) कोई भी मसखरा, साईकिल नहीं है।
(II) कोई भी पुरुष, मसखरा नहीं है।
(III) कुछ मसखरे, साईकिलें हैं।
(IV) कुछ पुरुष, मसखरे हैं।
(A) केवल I तथा अनुसरण करते हैं।
(B) केवल IV अनुसरण करता है।
(C) केवल I, II तथा IV अनुसरण करते हैं।
(D) सभी अनुसरण करते हैं।

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

45. In a certain code language, “123”means “hot filtered coffee”, “356” means “very hot day” and “589” means “day and night”. Which digit means “very”?
(A) 3
(B) 6
(C) 9
(D) 5
एक निश्चित कट भाषा में, “123” का मतलब “hot filtered coffee”, “356” का मतलब “very hot day” और “589” का मतलब “day and night” है। कौन से अंक का अर्थ “very” है?
(A) 3
(B) 6
(C) 9
(D) 5

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

46. Find out the wrong term in the following number series –
325, 259, 202, 160, 127,105, 94
(A) 127
(B) 160
(C) 259
(D) 202

निम्न संखया श्रेणी में गलत पद ज्ञात कीजिए
325, 259, 202, 160, 127,105, 94
(A) 127
(B) 160
(C) 259
(D) 202

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

47. If in a certain code language, DAN = 357; SON = 458, LOTS = 1248; LOAN = 1345; SCOTLAND = 12345678, then code of “C”.is equal to –
(A) 5
(B) 4
(C) 7
(D) 6
एक निश्चित कूट भाषा में, DAN = 357; SON = 458, LOTS = 1248; LOAN = 1345; SCOTLAND = 12345678, तो “C” का कूट बराबर
(A) 5
(B) 4
(C) 7
(D) 6

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

48. Count the number of triangles in the figure below:
question number 48
(A) 17
(B) 15
(C) 16
(D) 13
दिए गए चित्र में त्रिभुजों की संख्या गिनिए :
question number 48
(A) 17
(B) 15
(C) 16
(D) 13

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

49. Study the following statement and answer the question given below.
Some friends are sitting on a bench. A is sitting next to B and C is sitting next to D. D is not sitting with E. E is on the left end of the bench and C is on second position from right side. A is on the right side of B and to the right side of E. A and C are sitting together. A is sitting between –
(A) B and C
(B) E and D
(C) C and D
(D) B and D
निम्नलिखित कथन को पढ़िए और नीचे दिए गए निम्नलिखित का प्रश्न का उत्तर दीजिए।
कुछ मित्र एक बैंच पर बैठे हैं। A, B के पास बैठा है और C, D के पास है। D, E के साथ नहीं बैठा है। E बैंच के बायें तरफ के किनारे पर बैठा है और C दायीं ओर से दूसरे स्थान पर बैठा है। A, B के दायीं ओर है और E के दायीं ओर है। A और C एक साथ ले A बीच में बैठा हैं।
(A) B और C के
(B) E और D के
(C) C और D के
(D) B और D के

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

50. Here, some of the letters are missing which s are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative –
w _ yzwwx _ yy _ zww _ xxx _ yy _ zz
(A) yyxwyz
(B) xxzwyz
(C) xzxyww
(D) yyzwyx
यहाँ, कुछ अक्षर अनुपस्थित हैं, जिन्हें नीचे एक विकल्प में क्रम से दिया गया है। सही विकल्प का चुनाव करिये –
w _ yzwwx _ yy _ zww _ xxx _ yy _ zz
(A) yyxwyz
(B) xxzwyz
(C) xzxyww
(D) yyzwyx

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

51. The difference of 65% and 35% of the same number is 22.20, then 50% of that number is –
(A) 65
(B) 37
(C) 74
(D) 32.5
किसी संख्या के 65% एवं उसी संख्या के 35% का अतर 22.20 है, तो उस संख्या का 50% है –
(A) 65
(B) 37
(C) 74
(D) 32.5

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

52. The number of ways of arrangements of 10 persons in four chairs is.
(A) 5020
(B) 5040
(C) 1050
(D) 6000
10 व्यक्तियों को 4 कुर्सियों पर कितने प्रकार से व्यवस्थित (बैठाया) जा सकता है?
(A) 5020
(B) 5040
(C) 4050
(D) 6000

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

53. The pair of straight lines
x2 – 4xy + y2 = 0 together with the line
x+y+4√6 = 0 form a triangle which is –
(A) equilateral
(B) right isosceles
(C) right angled but not isosceles
(D) scalene
सीधी रेखाओं का युग्म x2 – 4xy+y2 = 0 रेखा x+y+4√6 = 0 के साथ मिलकर एक त्रिभुज बनाते हैं, जो है –
(A) समबाहु
(B) समकोणीय समद्विबाहु
(C) समकोण लेकिन समद्विबाहु नहीं
(D) विषमबाह

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

54. On throwing two dice, the probability that sum of the numbers on the faces is 7 or 11, is –
(A) 7/36
(B) 2/9
(C) ⅙
(D) 1/18
दो पासें फेंकने पर दोनों के अंकों का योग 7 या 11 आने की प्रायिकता है –
(A) 7/36
(B) 2/9
(C) ⅙
(D) 1/18

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

55. The Harmonic Mean (H.M.) of the roots of the equation
(5 + √2)x2 – (4 + √5)x + (8 + 2√5) = 0 is
(A) 2
(B) 8
(C) 6
(D) 4
समीकरण (5 + √2)x2 – (4 + √5)x + (8 + 2√5) = 0 के मूलों का हरात्मक माध्य है
(A) 2
(B) 8
(C) 6
(D) 4

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

56. The number of terms in the expansion of [(x-3y)2 (x + 3y)2]3 is –
(A) 8
(B) 6
(C) 7
(D) 14
[(x-3y)2 (x + 3y)2]3 के विस्तार में पदों का संख्या है –
(A) 8
(B) 6
(C) 7
(D) 14

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

57. A metal sphere of 8 cm radius is melted and small balls of radius 0.5 cm are being made from it. The number of small balls are –
(A) 1728
(B) 2744
(C) 4096
(D) 3375
8 से.मी. त्रिज्या वाले एक धात के गोले को पिघलाया जाता है और उससे पुनः 0.5 से.मी. त्रिज्या की गोलियाँ बनाई जाती हैं, इन गोलियों की संख्या है –
(A) 1728
(B) 2744
(C) 4096
(D) 3375

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

58. If b + 1/c = 1 and a + 1/b = 1, then abc = ?
(A) 4
(B) 2
(C) -1
(D) Cannot be determined
यदि b + 1/c = 1 तथा a + 1/b = 1 हो, तो abc = ?
(A) 4
(B) 2
(C) -1
(D) ज्ञात नहीं कर सकते

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

59. If a regular hexagon and an equilateral triangle has equal perimeter, then the ratio of areas of regular hexagon and equilateral triangle is –
(A) 3:2
(B) 5:4
(C) 8:5
(D) 2:3
यदि एक समषट्भुज और एक समबाहु त्रिभुज का परिमाप समान है, तो समषट्भुज और समबाहु त्रिभुज के क्षेत्रफलों का अनुपात है –
(A) 3:2
(B) 5:4
(C) 8:5
(D) 2:3

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

60. A bag contains coins of ₹1, 50 paise and 25 paise in the ratio of 2:3:5. If the total value of these coins is ₹ 228, then the number of 50 paise coins in that bag is-..
(A) 96
(B) 48
(C) 240
(D) 144
एक थैले में 1₹, 50 पैसे और 25 पैसे के सिक्के 2:3:5 के अनुपात में हैं। यदि इन सिक्कों का कुल मूल्य 228 ₹ है, तो उस थैले में 50 पैसे के सिक्कों की संख्या है
(A) 96
(B) 48
(C) 240
(D) 144

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*