RSMSSB VDO exam paper 28 December 2021 - First Shift (Answer Key)

RSMSSB VDO exam paper 28 December 2021 – First Shift (Answer Key)

81. Select from the given options the sentence which correctly transforms the following Direct speech sentence in reported speech.
Sentence: “Please, could you tell me the answer?”, he said,
(A) He asked me to tell him the answer.
(B) He said that please could I tell him the answer.
(C) He requested if I could tell him the answer.
(D) He asked me please could I tell him the answer.

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

82. Fill in the blank with the correct preposition –
He has been ill ………… last three months.
(A) for
(B) by
(C) since
(D) from

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

83. In active voice the sentence will be read as –
“Many amusing stories are told about Mark Twain.
(A) People tell many amusing stories about Mark Twain.
(B) People are being told many amusing stories about Mark Twain.
(C) Mark Twain tells many amusing stories to people.
(D) People are telling many amusing stories about Mark Twain.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

84. Fill in the blank space in the sentence given below selecting appropriate set of words from the following options –
………….. by long queues and bad weather the voters ………… their way to polling stations any way they could.
(A) Worried, Lost
(B) Satisfied, Turned
(C) Undaunted, Made
(D) Encouraged, Prepared

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

85. Choose the correct option that expresses the meaning of the underlined idiom –
They have been at daggers drawn for weeks over their distribution of ancestral property.
(A) be bitterly hostile towards each other
(B) to live separately
(C) not on talking terms
(D) to live calmly

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

86. Choose the correct form of the verb/tense from the given sets of options to fill in the blank space in the sentence –
“When we got to the theatre the play ……. already…………

(A) had been/ begun
(B) had/begun
(C) has/begin
(D) was/began

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

87. Match Column I with Column II to form correct proverbs –
Column-I
(A) A leopard …….
(B) Every cloud ….
(C) Don’t cry ……
(D) Jack of all trades …
Column-II
(i) ……………….. has a silver lining
(ii) …………. can’t change its spots
(iii) ……………… master of none
(iv) ……………… over spilt milk
(A) a-(iii), b-(ii), c-(iv), d-(i)
(B) a-(ii), b-(i), c-(iv), d-(iii)
(C) a-(iv), b-(iii), c-(ii), d-(i)
(D) a-(i), b-(ii), c-(iii), d-(iv)

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

88. Pick up an appropriate option from the given alternatives to which this sentence can be a response –
“No, I haven’t.” –
(A) Has you completed your homework?
(B) Is your homework completed?
(C) Did you complete your homework?
(D) Have you completed your homework?

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

89. Match the following –
(A) Words
(A) Conspicuous
(B) Transparent
(C) Obsolete
(D) Obscure
(B) Antonyms
(i) Opaque
(ii) Clear
(iii) Concealed
(iv) Contemporary
(A) a-(ii), b-(i), c-(iv), d-(iii)
(B) a-(iv),b-(iii), c-(ii), d-(i)
(C) a-(iii), b-(i), c-(iv), d-(ii)
(D) a-(i), b-(ii), c-(iii), d-(iv)

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

90. After ten years war, China gave in.
(Choose the correct meaning of the underlined phrasal verb)
(A) started afresh
(B) refrained
(C) surrendered
(D) won

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

91. वाक्यांश के लिए एक शब्द के संदर्भ में असंगत ‘विकल्प चुनिए –
(A) जो किसी अन्य में मिल गया हो – अन्तर्भुक्त
(B) जो किसी चीज़ के आर-पार देख सकता है – दूरदर्शी
(C) जो चिरकाल से चला आया है – चिरंतन
(D) हास्य-व्यंग्य से पूर्ण नाटक रूप – प्रहसन

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

92. शब्द-प्रकृति की दृष्टि से असुमेलित विकल्प का चयन कीजिए –
(A) जौहरी, मुहैया – देशज शब्द
(B) मालवाहक, ज़्यादातर – संकर शब्द
(C) गवैया, चौकोर – तद्भव शब्द
(D) आर्द्रक, परीक्षा – तत्सम शब्द

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

93. समास की दृष्टि से अनुचित विकल्प पहचानिए –
(A) दशानन – दस हैं आनन जिसके
(B) धर्मभ्रष्ट – वह जो धर्म से पतित हो गया हो
(C) पनचक्की – पानी से चलने वाली चक्की
(D) समाचार पत्र – समाचार के द्वारा पत्र

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

94. किस विकल्प में संधि-विच्छेद सही नहीं हुआ है?
(A) जात्यभिमान = जाति + अभिमान
(B) वाग्घरि = वाक् + हरि
(C) पुरोहित = पुरः + हित
(D) नारायण = नर + अयन

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

95. असंगत विलोम शब्द-युग्म का चयन कीजिए –
(A) आतप – अनातप
(B) ईप्सित – अभीप्सित
(C) आगामी – विगत
(D) अन्वय – अनन्वय

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

96. ‘तीन लोक से मथुरा न्यारी’ का अर्थ है –
(A) अन्य से भिन्न होना
(B) यथास्थिति में रहना
(C) परिवर्तित परिस्थितियों पर नज़र रखना
(D) अपना-अपना भाग्य

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

97. किस विकल्प में शब्द-युग्म का अर्थ-भेद सही नहीं है?
(A) विजय-विजया – जीत-देवी
(B) विपिन-विपन्न – कष्टकारी-जंगल
(C) विपण-विपणि – बाज़ार-दुकान
(D) वत्स-वत्सर – बछड़ा-वर्ष

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

98. प्रत्यय की दृष्टि से असुमेलित विकल्प का चयन कीजिए –
(A) मृ + अक = मारक
(B) राधा + एय = राधेय
(C) मानव + ई = मानवी
(D) स्थान + अनीय = स्थानीय

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

99. जसंगत का चुनाव कीजिए –
(A) अरि, अराति, अमित्र
(B) पंथी, क्षपा, बटोही
(C) वाटिका. गुलशन, बगीचा
(D) माधव, पिकमित्र, कुसुमाकर

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

100. निम्नलिखित शब्दों पर विचार कीजिए –
(A) विरहिणी, चहारदीवारी
(B) आध्यात्म, स्वास्तिक
(C) माहात्म्य, साप्ताहिक
(D) अनाधिकार, भवनिष्ठ किस विकल्प के सभी शब्द शुद्ध हैं?
(A) A, B और C
(B) A और C
(C) A और B
(D) चारों विकल्प सही हैं

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

1 Comment

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*