RSMSSB VDO exam paper 28 December 2021 - Second Shift (Answer Key)

RSMSSB VDO exam paper 28 December 2021 – Second Shift (Official Answer Key)

41. Find the missing number –
question number 41
(A) 81
(B) 54
(C) 145
(D) 135
लुप्त संख्या ज्ञात कीजिए –
question number 41
(A) 81
(B) 54
(C) 145
(D) 135

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

42. From the original position given in below From the original position given figure, points A and B move one arm length clockwise and then cross over to the corner diagonally opposite, C and D move one arm length anti-clockwise and cross over the corner diagonally opposite. The original setting ADBC has now changed to –
question number 42
(A) DCAB
(B) CDAB
(C) CBDA
(D) BCAD
नीचे दिए गए चित्र में प्रारंभिक स्थिति से, A और B एक भुजा की दूरी दक्षिणावर्त चलते हैं और तब विपरीत विकर्णतः (तिरछे) कोने की ओर जाते हैं, C और D एक भुजा वामावते चलते हैं और तब विपरीत विकर्णतः (तिरछे) कोने की ओर पहुँचते हैं। ADBC की प्रारंभिक स्थिति अब परिवर्तित हुई है –
question number 42
(A) DCAB
(B) CDAB
(C) CBDA
(D) BCAD

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

43. In a survey of 25 students, it was found that 15 had taken Mathematics, 12 had taken Physics and 11 had taken Chemistry, 5 had taken Mathematics and Chemistry, 9 had taken Mathematics and Physics, 4 had taken Physics and Chemistry and 3 had taken all the three subjects. Find the number of students who had taken both Physics and Chemistry but not Mathematics.
(A) 5
(B) 1
(C) 4
(D) 2
25 छात्रों के एक सर्वेक्षण में, यह पाया गया कि 15 ने गणित लिया था, 12 ने भौतिकी और 11 ने रसायन विज्ञान लिया था, 5 ने गणित और रसायन विज्ञान लिया था, 9.ने गणित और भौतिकी लिया था, 4 ने भौतिकी और रसायन विज्ञान लिया था और 3 ने सभी तीन विषय लिये थे। उन छात्रों की संख्या ज्ञात कीजिए जिन्होंने भौतिकी और रसायन विज्ञान दोनों लिया था लेकिन गणित नहीं लिया था।
(A) 5
(B) 1
(C) 4
(D) 2

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

44. If 20-10 means 200, 8÷4 means 12,6×2 means 4 and 20+5 means 4, then
100 – 10 × 1000 ÷ 1000 + 100 × 10 = ?
(A) 1910
(B) 0
(C) 10
(D) 1090
यदि 20-10 का अभिप्राय 200, 8÷4 का अभिप्राय 12, 6×2 का अभिप्राय 4 है और 20+5 का अभिप्राय 4 हैं, तो
100 – 10 × 1000 ÷ 1000 + 100 × 10 = ?
(A) 1910
(B) 0
(C) 10
(D) 1090

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

45. Here, a statement is followed by three assumptions numbered I, II and III. You have to consider the statement and the following assumptions.. decide which of the assumption/assumptions is/are implicit in the statement and choose your answer accordingly.
Statement : “Do not lean out of the moving train.” – A warning in the railway compartment.
Assumptions: I. Leaning out of a moving train is dangerous.
II. Such warning will have + some effect.
III. It is the duty of railway 5 authorities to take care of passengers’ safety.
(A) Only assumptions I and II are implicit.
(B) Only assumptions I and III are implicit.
(C) Assumptions I, II and III all are implicit.
(D) Only assumptions II and III are implicit.
यहाँ, एक कथन के पश्चात् तीन पूर्वधारणाएं I, II तथा III दी गई हैं। आपको कथन तथा पश्चावर्ती पूर्वधारणाओं को ध्यान में रखते हुए निर्णय करना है कि कौनसी पूर्वधारणा/पूर्वधारणाएं कथन में समाहित है/हैं तथा उसी के अनुरूप अपना उत्तर चुनिए।
कथन : “चलती हुई रेलगाड़ी में बाहर की ओर न झुकें रेलवे के डिब्बे में एक चेतावनी।
पूर्वानुमान : I. चलती रेलगाड़ी से बाहर की ओर झुकना खतरनाक है।
II. इस तरह की चेतावनी का प्रभाव होता
III. रेलवे के अधिकारियों का यह दायित्व है कि यात्रियों की सुरक्षा का ध्यान रखा जाए।
(A) केवल पूर्वानुमान I और II अन्तर्निहित है।
(B) केवल पूर्वानुमान I और III अन्तर्निहिती है।
(C) I, II और II सभी पूर्वानुमान अन्तर्निहित है।
(D) केवल पूर्वानुमान II और III अन्तर्निहित है।

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

46. In the following question, there are four choices of words with their letters jumbled up. Three of them are alike and one is different. Find the odd one out –
(A) R P O U E E
(B) C A R F A I
(C) A A I S
(D) I I A D N

निम्नलिखित प्रश्न में, शब्दों के चार चुनाव उनके अक्षरों को उलट-पलट करके दिए गए हैं। इनमें से तीन एक प्रकार से समान हैं और एक अलग बेमेल है। बेमेल को छांटिए –
(A) R P O U E E
(B) C A R F A I
(C) A A I S
(D) I I A D N

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

47. In a certain code, ‘DELHI’ is written as ‘CDKGH’ and ‘MADRAS’ as ‘LZCOZR’, then how will ‘PATNA’ be coded?
(A) OZMSZ
(B) OZTMZ
(C) OZSTM
(D) OZSMZ
एक कूट भाषा में, ‘DELHI’ को ‘CDKGH’ लिखा जाता है और ‘MADRAS’ को ‘LZCQZR’ लिखा जाता है, तो ‘PATNA’ की संकेत भाषा क्या होगी?
(A) OZMSZ
(B) OZTMZ
(C) OZSTM
(D) OZSMZ

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

48. Here, three different views of a cube are given. Based on these diagrams answer the question given below:
question number 48
Which of the following indicates the correct pair of opposite faces?
(A) a – d
(B) d – f
(C) f – e
(D) b – d
यहाँ, एक घन के तीन अलग-अलग दृश्य दिए हैं। इन चित्रों पर आधारित निम्न प्रश्न का उत्तर दीजिए:
question number 48
निम्न में से कौनसा विपरीत फलकों को इंगित कर वाला सही युग्म है?
(A) a – d
(B) d – f
(C) f – e
(D) b – d

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

49. In a family of six members P, Q, R, S, X and Y. Ris sister of Y. Q is brother of X’s husband. S is the father of P and grandfather of Y. There are two fathers, three brothers and a mother in this family. How many male members in the family?
(A) 4
(B) Can’t predict
(C) 5
(D) 3
छ: सदस्यों वाले एक परिवार में P, Q, R, S, X तथा Y| R, Y की बहन है। Q, X के पति का भाई है। S,P का पिता एवं Y का दादा है। इस परिवार में दो पिता, तीन भाई तथा एक माँ है। परिवार में कितने पुरुष सदस्य हैं?
(A) 4
(B) ज्ञात नहीं कर सकते
(C) 5
(D) 3

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

50. In the given figure, number of triangles is equal to –
question number 50
(A) 24
(B) 28
(C) 22
(D) 26
दिए गए चित्र में, त्रिभुजों की संख्या बराबर है –
question number 50
(A) 24
(B) 28
(C) 22
(D) 26

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

51.
question number 51

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

52. The total number of eight digit numbers, in which have all digits are different, is –
question number 52
आठ अंकों वाली संख्याएं, जिसमें सभी अंक भिन्न हो, की कुल संख्या है –
question number 52

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

53. A man is known to speak truth 3 out of 4 times. He throws a die and reports that it is a six. The probability that it is actually a six is
(A) 1/8
(B) 5/8
(C) 1/3
(D) 3/8
एक व्यक्ति के बारे में ज्ञात है कि वह 4 में से 3 बार सत्य बोलता है। वह एक पासे को उछालता है और बतलाता है कि उस पर आने वाली संख्या 6 है। इसकी प्रायिकता ज्ञात कीजिए कि पासे पर आने वाली संख्या वास्तव में 6 है –
(A) 1/8
(B) 5/8
(C) 1/3
(D) 3/8

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

54. Average of 11 results is 55, if the average of first six results is 52 and the average of last six results is 57, then the sixth result is –
(A) 48
(B) 42
(D) 49
(C) 50
11 परिणामों का औसत 55 है, यदि प्रथम छ: परिणामों का औसत 52 और अन्तिम छ: परिणामों का औसत 57 हों, तो छठा परिणाम होगा –
(A) 48
(B) 42
(C) 50
(D) 49

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

55. A bag contains coins of Rs. 2, Rs. 1 and 50 paisa in the ratio 6:7:15 respectively. If the total amount in the bag is Rs. 1590, then the number of 50 paisa coins in the bag is –
(A)700
(B) 800
(C) 600
(D) 900
एक थैली 2 रुपये, 1 रुपये और 50 पैसे के सिक्के क्रमशः 6:7:15 के अनुपात में हैं। यदि थैली में कुल धन 1590 रुपये है, तो थैली में 50 पैसे के सिक्कों की संख्या है –
(A) 700
(B) 800
(C) 600
(D) 900

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

56. The equation of the curve passing through (1,0) and satisfying the differential equation (1 + y2) dx – xydy = 0 is –
(A) x2 + y2 = 1
(B) x2 – y2 = 1
(C) y2 = 4x
(D) 2x2 + y2 = 2
उस वक्र का समीकरण जो बिन्दु (1,0) से गुजरता है तथा अवकल समीकरण (1 + y2) dx – xydy = 0 को संतुष्ट करता है, होगा –
(A) x2 + y2 = 1
(B) x2 – y2 = 1
(C) y2 = 4x
(D) 2x2 + y2 = 2

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

57. The maximum value of
question number 57is –
(A) 15
(B) 11
(C) 8
(D) 10
question number 57का महत्तम मान है –
(A) 15
(B) 11
(C) 8
(D) 10

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

58. If question number 58, then value of x is –
(A) 0
(B) 2
(C) 3
(D) 1
यदि question number 58तो x का मान है –
(A) 0
(B) 2
(C) 3
(D) 1

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

59. Let f : R → R such that f (1) = 3 and f’ (1) = 6. Then, question number 59
(A) e1/2
(B) e3
(C) e2
(D) 1
माना f : R → R इस प्रकार है कि f (1) = 3 और f’ (1) = 6, तो question number 59
(A) e1/2
(B) e3
(C) e2
(D) 1

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

60. If in a triangle ABC, AD is bisector of angle A, AB = 8 cm, AC = 10 cm and BC = 13.5 cm, then the value of BD is –
(A) 5cm
(B) 6cm
(C) 9 cm
(D) 4 cm
यदि किसी त्रिभुज ABC में, कोण A का समद्विभाजक AD है, AB = 8 से.मी., AC = 10 से.मी. एवं BC = 13.5 से.मी. है, तो BD का मान है –
(A) 5 से.मी.
(B) 6 से.मी.
(C) 9 से.मी.
(D) 4 से.मी.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*