senior analyst drug solved paper 2016

सीनियर एनालिस्ट (ड्रग) स्क्रीनिंग एग्जामिनेशन साल्व्ड पेपर 2016

PART-IV (B): LANGUAGE
(GENERAL ENGLISH)

141. Choose the correct sentence :
(a) Either of us were capable of winning.
(b) Either of us are capable of winning.
(c) Either of us have been capable of winning.
(d) Either of us is capable of winning.

.


Show Answer

Answer- D

Hide Answer

142. What is the meaning of the following idiom ?
A bull in a China Shop
(a) a very Strong man
(b) an ugly man
(c) a refined person
(d) a rough person

Show Answer

Answer- D

Hide Answer

143. Identify the part of speech of underlined word which is converted from noun to adjective. This is a Silk Sari.
(a) Silken
(b) Silky
(c) Silkish
(d) None of the above

Show Answer

Answer- A

Hide Answer

144. Fill in the blank with the correct preposition given below :
A yong lady threw herself this bridge last year.
(a) at
(b) from
(c) off
(d) on

Show Answer

Answer- C

Hide Answer

145. Give one word for the following:
Study of mankind
(a) Pathology
(b) Physiology
(c) Anthropology
(d) Philology

Show Answer




Answer- C

Hide Answer

146. Use the correct article from the options given below : youngest of them wanted to get pot of gold.
(a) a, an
(b) the, a
(c) an, the
(d) None of these

Show Answer

Answer- B

Hide Answer

Read the following passage and answer the question numbers 147 to 150, that follow :
Children brought up in a loving, disciplined environment end up respecting their parents more and become law-abiding citizens. The reverse is just as True Good parents are not afraid of momentary dislikes by children to enforce the subject. Allowing a child to eat a box of chocolates could lead to sickness. At the same time the discipline of eating one or two pieces a day can be an enjoyable experience for a longer time. Our instinct makes us to do what ever we want regardless of the consequences. Freedom is not procured by a full enjoyment of what is desired but controlling the desire.

147. Choose the word which is closest in meaning to the word given below : ReverSe
(a) Same
(b) Similar
(c) back
(d) opposite

Show Answer

Answer- C

Hide Answer

148. Choose the correct Hindi translation of the underlined English sentence:
(a) प्रेमपूर्ण और अनुशासित वातावरण में पले-बढ़े बच्चे माता-पिता का सम्मान तो करते हैं किन्तु वे कानून का पालन करने वाले नागरिक नहीं बनते।
(b) प्रेमपूर्ण और अनुशासित स्थिति में पोषित बच्चे माता-पिता का सम्मान लेशमात्र करते हैं व कानून को मानते हैं।
(c) स्नेहपूर्ण एवं अनुशासित वातावरण में पले बढ़े बच्चे माता-पिता का अधिक सम्मान करते हैं और कानून का पालन करने वाले नागरिक बनते हैं।
(d) स्नेहपूर्ण व अनुशासित वातावरण में पल्लवित व पोषित बच्चे माता-पिता के प्रति आदरभाव रखने के साथसाथ कानून का भी ज्ञान रखते हैं।

Show Answer

Answer- C

Hide Answer

149. Which of the following is opposite in meaning of the word ‘momentary 2
(a) Transitory
(b) Lasting
(c) Short-lived
(d) Sedentary

Show Answer

Answer- B

Hide Answer

150. Choose the appropriate title out of the given options for the passage :
(a) Discipline in early life leads to Success in later life.
(b) Children must be given full freedom to do whatever they like.
(c) Loving parents must not discipline their children.
(d) None of these.

Show Answer

Answer- A

Hide Answer

You may also like :

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*