UBTER Group D exam paper 20 October 2019 (Answer Key)

81. चार क्रमागत संख्याओं का औसत 49.5 है। सबसे बड़ी संख्या क्या है?
(A) 45
(B) 50
(C) 51
(D) इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

82. ‘इन्द्रासन शक्तिपीठ’ कहाँ है?
(A) कण्डाली
(B) कण्डारा
(C) देवल
(D) पारवाला

Show Answer

Answer –

Hide Answer

83. उत्तराखण्ड में ‘हनोल मेला’ कहाँ पर लगता है।
(A) देवप्रयाग
(B) उत्तरकाशी
(C) चकराता
(D) स्वर्गाश्रम

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

84. ‘जमरानी बांध’ परियोजना कहाँ पर स्थित है
(A) टिहरी
(B) उत्तरकाशी
(C) अल्मोड़ा
(D) नैनीताल

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

85. किस जनजाति के ‘चौपाल’ का राग बांग कुडी के नाम में जाना जाता है –
(A) जौनसारी
(B) भौटिया
(C) थारू
(D) जाद

Show Answer

Answer –

Hide Answer

86. एक ईंधन को 1 किलोग्राम मात्रा का पूर्ण दाहन करने पर उत्पन उष्मीय ऊर्जा, इसका ______ कहलाता है

(A) कैलोरिफिक मान
(B) आदर्श ईधन
(C) विशिष्ट ऊष्मा
(D) गुप्त ऊष्मा

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

87. रतौंधी किस विटामिन की कमी के कारण होता
(A) विटामिन A
(B) विटामिन B
(C) विटामिन C
(D) विटामिन D

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

88. a2 – 2ab + b2 – c2 का गुणनखण्ड ज्ञात कीजिए
(A) (a+b+c) (a-b+c)
(B) (a-b+c)(a-b-c)
(C) (a-b-c) (a+b+c)
(D) इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

89. 21952 का घनमूल ज्ञात कीजिए।
(A) 18
(B) 24
(C) 28
(D) इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

90. 4356 का वर्गमूल ज्ञात कीजिए।
(A) 66
(B) 56
(C) 46
(D) इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

91. Replace the underline words with a verb
The old lady gently touched and patted the cow
(A) vanished
(B) astounded
(C) stroked
(D) persuaded

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

92. Fill in the blanks with collective nouns.
I saw a ______ of stars in the sky.
(A) tribe
(B) herd
(C) constellation
(D) train

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

93. Choose the Misspelt word
(A) Equivalent
(B) Equidistan
(C) Maintenance
(D) Maintance

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

Direction : (Q. No. 94-95. Choose the correct option for the following:
94. Aeroplanes are kept in the ______
(A) airport
(B) dockyard
(C) hangar
(D) garage

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

95. Porter : Station :: ______ : Bank
(A) Acrobat
(B) Convit
(C) Teller
(D) Spectator

Show Answer

Answer –

Hide Answer

96. Choose the odd one out.
water, snow, air, sky, mountain
(A) sow
(B) mountain
(C) water
(D) sky

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

Direction : (Q. No. 97-100). Choose the correct option to complete each sentence.
97. She ______ fought alone against the bear
(A) has been believing she would
(B) is believing she will have
(C) believed she has been
(D) is believed to have

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

98. My grandparents just can’t stand the ______ life in a big city like Mumbai.
(A) hustle and bustle
(B) odds and ends
(C) wear and tear
(D) rules and regulation

Show Answer

Answer –

Hide Answer

99. The villagers ______ the death of their leader by keeping the shops closed
(A) mound
(B) protested
(C) avenged
(D) consolad

Show Answer

Answer –

Hide Answer

100. Hari: I think my meal needs more ______ Can you pass the pepper?
Nidhi: Surel Here you go
(A) temper
(B) arsenic
(C) scasoning
(D) juniper

Show Answer

Answer –

Hide Answer

4 Comments

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*