UKSSSC Police Mukhya Aarakshi Exam 31 July 2022 (Answer Key)

UKSSSC Police Mukhya Aarakshi Exam 31 July 2022 (Answer Key)

UKSSSC Police Mukhya Aarakshi exam 31 July 2022 (Official Answer Key) : UKSSSC Uttarakhand Police Head Constable (मुख्य आरक्षी) पुलिस दूरसंचार विभाग Exam 31 July 2022 with Official Answer Key. उत्तराखण्ड अधीनस्थ सेवा चयन आयोग (UKSSSC) के द्वारा दिनांक 31 जुलाई, 2022 को प्रातः 10:00 बजे से दोपहर 12:00 बजे तक पदनाम मुख्य आरक्षी (पुलिस दूरसंचार विभाग) (पदकोड-315/647/44) की लिखित प्रतियोगी परीक्षा आयोजित की गई थी जिसकी आधिकारिक उत्तरकुंजी 2 अगस्त 2022 को जारी कर दी गयी है। निचे दिए गए प्रश्नों के उत्तर आधिकारिक कुंजी के अनुसार हैं, उत्तरकुंजी डाउनलोड करने के लिए यहाँ क्लिक करें

Exam Name : UKSSSC Police Mukhya Aarakshi Exam 2022
Exam Post : Police Head Constable (मुख्य आरक्षी) पुलिस दूरसंचार विभाग
Exam Organiser : UKSSSC (Uttarakhand Subordinate Service Selection Commission)
Exam Date & Time : 31/07/2022 (10 AM to 12 PM)
Total Question : 100

UKSSSC Police Mukhya Aarakshi exam 2022

1. A person who has a tendency to steal. One word of this sentence is:

(A) Insomnia
(B) Posthumous
(C) Kleptomaniac
(D) Promenade

Show Answer


Answer – C

Hide Answer

2. The fact that he is silent, proves his guilt. The above sentence is :
(A) Simple sentence
(B) Compound sentence
(C) Complex sentence
(D) Exclamatory sentence

Show Answer


Answer – C

Hide Answer

3. The Sun ________ the birds began to chirp. The suitable option in the blank will be:
(A) rose
(B) having been risen
(C) having risen
(D) being risen

Show Answer


Answer – C

Hide Answer

4. I am working on this book since last January. Correct the underlined with suitable option given below:
(A) was working
(B) have been worked
(C) being working
(D) have been working
Read Also … UKSSSC LT Assistant Teacher Exam 08 Aug 2021 (Home Science) Official Answer Key

Show Answer


Answer – D

Hide Answer

5. My friend said to me, “Has your father returned from Kolkata?” The correct indirect narration of the above sentence is:

(A) My friend asked me if my father had returned from Kolkata.
(C) My friend asked me that my father has returned from Kolkata.
(C) My friend told me that his father had returned from Kolkata.
(D) My friend enquired me if his father had returned from Kolkata.

Show Answer


Answer – A

Hide Answer

6. From the following the correctly spelt word is:
(A) Interegnum
(B) Intregnum
(C) Interregnim
(D) Interregnum

Show Answer


Answer – D

Hide Answer

7. One of the following is passive voice which is :
(A) I expected him to come here at the right time.
(B) I made him run.
(C) I expected the work to be finished in time.
(D) I expected to finish the work in time.

Show Answer


Answer – C

Hide Answer

8. The correct active voice of the following sentence is : It will have to be done by you.
(A) You will do it.
(B) You will have to do it.
(C) You have to do it.
(D) You will have it

Show Answer


Answer – B

Hide Answer

9. The correct meaning of the underlined phrase in the following is :
We should guard against our green-eyed friend.
(A) Rich
(B) Jealous
(C) Handsome
(D) Enthusiastic

Show Answer


Answer – B

Hide Answer

10. The clerk ________ the money from the bank by two o’clock. The suitable option in the blank will be:
(A) is withdrawing
(B) has withdrawn
(C) had been withdrawing
(D) will have withdrawn

Show Answer


Answer – D

Hide Answer

11. The most appropriate word in the blank will be:
If I ________ a bird I would fly in the sky.
(A) am
(B) was
(C) be
(D) were

Show Answer


Answer – D

Hide Answer

12. The figure of speech found in :
‘Life is a dream’ is
(A) Metaphor
(B) Simile
(C) Personification
(D) None of above

Show Answer


Answer – A

Hide Answer

13. The correct modal in the given sentence is:
She wore good clothes so that she ________ appear attractive.
(A) might
(B) shall
(C) may
(D) can

Show Answer


Answer – A

Hide Answer

14. The antonym of ‘Expedite’ is :
(A) Accelerate
(B) Renegotiate
(C) Delay
(D) Hurry

Show Answer


Answer – C

Hide Answer

15. The verse is so difficult that one cannot understand it. The affirmative sentence of the above will be:
(A) The verse is too difficult to understand.
(B) The verse is so difficult to understand.
(C) The verse is hardly to understand.
(D) None of the above

Show Answer


Answer – A

Hide Answer

16. Mohita accepted the marriage proposal, which I put yesterday. In this sentence ‘Which’ is:
(A) Adverb clause
(B) Adjective clause
(C) Noun clause
(D) None of the above

Show Answer


Answer – B

Hide Answer

17. The appropriate synonym of the word ‘Naive’ is :
(A) Smart
(B) Subtle
(C) Straight forward
(D) Spotless

Show Answer


Answer – C

Hide Answer

18. Either Sunil or his friends ________ this mistake.
The correct form in the blank will be :
(A) has made
(B) have made
(C) both have made
(D) all have made

Show Answer


Answer – B

Hide Answer

19. The part of speech used for the underlined word in the following sentence is :
Such was not my intention.
(A) Adjective
(B) Pronoun
(C) Adverb
(D) Verb

Show Answer


Answer – B

Hide Answer

20. The work was done ________ haste.
The correct preposition in the blank will be:
(A) for
(B) to
(C) with
(D) in

Show Answer


Answer – D

Hide Answer

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*