UPPCS Prelims Exam 2016 General Studies (Paper-2)

20 मार्च 2016 को उत्तर प्रदेश लोक सेवा आयोग (UPPSC) द्वारा आयोजित उत्तर प्रदेश पी.सी.एस. प्रारंभिक परीक्षा (Uttar Pradesh PCS preliminary examination) – 2016 का सामान्य अध्ययन (General Studies) – द्वितीय प्रश्न पत्र (second exam paper – Hindi Set) उत्तर कुंजी (Answer key) सहित।

विषय : सामान्य अध्ययन – द्वितीय (General Studies – 2)
परीक्षा तिथि : 20 मार्च 2016
समय : 2 घण्टे
पूर्णांक : 200
कुल प्रश्न : 100
इस परीक्षा का प्रथम प्रश्नपत्र (General Studies-1) यहाँ उपलब्ध है

UPPCS Prelims Exam 2016 General Studies (Paper-2)

सामान्य अध्ययन – 2


1. यह अनुभव करने की अयोग्यता की समस्या का समाधान किसी परिचित वस्तु का असाधारण तरीके से उपयोग द्वारा हो सकता है,
A. प्रकार्यात्मक स्थिरता के कारण
B.नियमबद्ध उपागम के कारण
C. नियामक रचनातन्त्र के कारण
D. सीमित क्षमता के कारण

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

2. चार बच्चे एक पंक्ति में बैठे हैं। A, B के बगल वाली सीट पर बैठा है लेकिन C के बगल में नहीं। यदि C, D के बगल में नही बैठा है, तो D के अगल- बगल की सीट पर कौन बैठा है ?
A. B
B. A
C. C
D. बताना असम्भव

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

3. बस पर चढ़ते समय कोई व्यक्ति अचानक आप पर चिल्लाने लगता है। आप
A. भी उस पर वैसे ही चिल्लाएंगे।
B. कण्डक्टर से उसे शान्त करने के लिये कहेंगे।
C. चिलाने का कारण जानकर मामले को शान्त करेंगे।
D. उस पर क्रोध करेंगे और उसे शान्त करेंगे।

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

4. आप अपनी बीमार माताजी के लिये दवा लेने जा रहे हैं। कुछ दूर जाने के बाद किसी तेज़ जाते वाहन से कुचल गए बच्चे को आप देखते हैं जिसका चालक भागने की कोशिश कर रहा है। आप क्या करेंगे ? आप
A. तत्काल घायल बच्चे को पास के अस्पताल में ले जायेंगे।
B. वाहन चालक को पकड़ने की कोशिश करेंगे।
C. पुलिस को घटना के बारे मे सूचित करेंगे।
D. घायल बालक के माता – पिता को सूचित करेंगे।

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

5. निम्नलिखित में से कौन सी संज्ञानात्मक प्रक्रिया उस समय घटित होती है जब व्यक्ति कलात्मक, साहित्यिक, वैज्ञानिक अथवा व्यावहारिक समस्याओं के विभिन्न सम्भावित समाधानों पर स्वतंत्र रूप से विचार करता है?




A. स्वतः शोध चिन्तन
B. सृजनात्मक चिन्तन
C. अभिसारी चिन्तन
D.अपसारी चिन्तन

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

6. समस्या समाधान का एक ऐसा नियम अथवा प्रकिया जिसका यदि क्रमश: अनुसरण किया जाए तो यह सुनिश्चित कर देता है कि सही समाधान मिल जाएगा, कहलाता है :
A. मानसिक वृत्ति
B. प्रयास एवं त्रुटि
C. कलन-विधि
D. अंतर्दृष्टि

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

7. आपका अधीनस्थ छुट्टी चाहता है पर उसकी अनुपस्थिति में आपके कार्यालय का काम प्रभावित होगा क्योंकि वह उस काम के लिये मुख्य व्यक्ति है। आपको चाहिये कि
A. उसके मामले को अपने उच्च वरिष्ठ को सन्दर्भित कर दें।
B. छुट्टी मंजूर कर दें।
C. दूसरे व्यक्ति को उसका काम करने को कहें।
D. उससे मिलें, छुट्टी के कारण के बारे में चर्चा करें और उसकी उपस्थिति की आवश्यकता के लिये उसे मनाने का प्रयास करें।

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

8. निर्णयन के बारे में निम्नलिखित कथनों में से कौन सा/से सही है/हैं ?
1. एक कार्यवाही को निर्धारित करने का काम है।
2. इसका अर्थ है विभिन्न विकल्पों में से एक विकल्प को चुनना।
3. यह नीति-निर्माण का पर्यायवाची है।
A. 1, 2 तथा 3
B. 1 तथा 2
C. 1 तथा 3
D. केवल 1

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

9. किसी क्रिकेट मैच में गोपाल सीट 253 पर बैठता है। रीना गोपाल की दाईं ओर सीट 254 पर बैठी है। गोपाल के बाएँ रमन बैठा है। इषिता रमन के बाएँ बैठी है। इषिता किस सीट पर बैठी है ?
A. 255
B. 256
C. 251
D. 252

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

10. अनन्या और कृष्णा अंग्रेजी बोल और समझ सकते हैं। बुलबुल अर्चना की तरह ही हिन्दी बोल और लिख सकती है। अर्चना अनन्या से बंगला में भी बात करती है। कृष्णा बंगला नहीं समझ सकती। बुलबुल अनन्या से हिन्दी में बात करती है। कौन अंग्रेजी, हिन्दी और बंगला बोल व समझ सकता है ?
A. अर्चना
B. बुलबुल
C. अनन्या
D. कृष्णा

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

11. यदि किसी वर्ष में 25 मई की रविवार है, तो उस वर्ष में 25 दिसम्बर को कौन सा दिन होगा ?
A. शनिवार
B. शुक्रवार
C. बृहस्पतिवार
D. रविवार

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

Insturctions for question nos. 12-16
Read the following passage carefully and answer the questions. Choose the correct answer from the alternatives based only on the passage given.
Read not to contradict and confute, nor to believe and take for granted, nor to find talk and discourese, but to weigh and consider. Some books are to be tasted, others to be swallowed, and some few to be chewed and digested that is, some books are to be read only in parts, others to be read, but not curiously; and some few to be read wholly and with diligence and attention. Some books may also be read by deputy, and extracts made of them by others; but that would be only in the less important arguments and the meaner sort of books. Else distilled books are like common distilled waters, flashy things. Reading maketh a full man, conference a reading man, and writing an exact man. And there for if a man writes little, he had need have a good memory; if he confers little, he had need have a present wit; and if he reads little, he had need have much cunning to seem to know that he doth not.
Histories make men wise, poets witty, the mathematics subtle, natural philosophy deep, moral, grave, logic and rhetoric able to contend.

12. If a man reads very little, what must he pretend ?
A. he must pretend to have a good memory.
B. he must pretend to have a lot of intelligence.
C. he must pretend to know a lot.
D. he must pretend to be witty.

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

13. What is meant by conference ?
A. a meeting where conversation is important.
B. a gathering of people.
C. a get together.
D. a group of people assembled to hear a speaker.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

14. What does some books are to tasted mean ?
A. to be read with diligence and attention.
B. to be read but not curiously.
C. to be read just for fun.
D. to be read only in parts.

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

15. How must we approach the’meaner’ sort of books ?
A. they are to be read by deputy and extracts made of them by others.
B. they are to be read but not to contradict and confute.
C. they are to be read but only in parts.
D. they are to be read but not curiously.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

16. What should be the real object of reading ?
A. not to contradict and confute
B. to weigh and consider
C. to distil the contents
D. to understand the author’s point of view

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

17. Fill in the blank in the given sentence by choosing the correct option.
Please do not forget to sumbit your application_______time.
A. by
B. of
C. in
D. with

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

18. Which one of the following alternatives gives the meaning of the given idiom/phrase ?
Snake in the grass
A. cowardly and brutal
B. an unreliable person
C. a hidden anemy
D. low and mean

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

19.which of the following is correctly punctuated ?
Rama received a fountain pen hari a watch
A. Rama received a fountain pen, hari a watch.
B. Rama received a fountain pen; hari a watch.
C. Rama received a fountain pen; hari, a watch
D. Rama received a fountain pen, hari, a watch

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

20. Change the semtence into passive voice :
All his friends laughed at him.
A. he laughed at all his friends.
B. he laughs at all his friends.
C. he is laughed at by all his friends.
D. he was laughed at by all his friends.

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

You may also like :

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*