UPPCS Prelims Exam 2014 General Studies (Paper-2)

UPPCS (UPPSC) प्री एग्जाम पेपर 2 – 2014

61. निम्न अनुक्रम 6, 11, 18, 27, 38,…………, 66 में लुप्त संख्या है:
A. 41
B. 49
C. 51
D. 59

Show Answer

Answer – A

Hide Answer


62. यदि a = √0.25, b = 0.25, c = (0.25)2 तथा d = 0.05, तब
A. a < b < c < d
B. b < c < d < a
C. d < c < b < a
D. उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

63. निम्नांकित दी गए भुजाओं के साथ कौन सा △abc संभव नहीं है ?
A. a = 6, b = 7, c = 9
B. a = √6, b = √7, c = √9
C. a = 62, b =72, c = 92
D. a = 63, b =73, c = 93

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

64. यदि ax = b तथा by = a, तो xy = ?
A. 1
B. -2
C. -1
D. 2

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

65. खाली स्थान भरें :
UPPSC SOLVED EXAM PAPER
A. 10
B. 11
C. 12
D. 14

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

66. यदि n को 7 से विभाजित किया जाय तो शेषफल 4 आता है। यदि 3n + 1 को 7 से विभाजित किया जाय तो शेषफल होगा :




A. 0
B. 3
C. 5
D. 6

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

67. एक वस्तु रु 65 में बेचने पर दुकानदार को 30%का लाभ 10% लाभ पर बेचने पर उस वस्तु का विक्रय मूल्य क्या होगा?
A. ₹42
B. ₹45.5
C. ₹50
D. ₹55

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

68. किसी बाह्य बिन्दु P से PA और PB, O केन्द्र के वृत्त पर स्पर्श रेखायें खींची गयी हैं। यदि वृत्त के E बिन्दु पर CD स्पर्श रेखा हो तथा PB=16cms, AC=7cms, CD = 12cms हो, तो ∆PCD का परिमाप है :
UPPCS EXAM PAPER
A. 32 cmc
B. 31 cmc
C. 35 cmc
D. उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

69. एक परीक्षा में 35% छात्र पास हुए और 455 छात्र फेल हुए, तो परीक्षा में कितने छात्र बैठे थे ?
A. 490
B. 700
C. 845
D. 1300

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

70. दो त्रिभुजों के क्षेत्रफलों का अनुपात 4 : 3 है तथा इनकी ऊँचाइयों का अनुपात 3 : 4 है, तो इनके आधार की लम्बाई का अनुपात है :
A. 7 : 16
B. 16 : 9
C. 9 : 16
D. 9 : 8

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

71. निम्नलिखित अंकों के वितरण में माध्य क्या है?
x : 3 4 5 6 7 8 9 10
f : 2 4 2 3 5 4 3 7
A. 10
B. 7
C. 7.1
D. 6.5

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

72. दिए गये प्रदत्तों का बहुलक है ।
5, 7, 9, 3, 7, 3, 7, 5, 7
A. 1
B. 3
C. 7
D. 9

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

73. यदि 4800 का 16.5% = x का 3/4 है, तो x का मान है:
A. 1156
B. 1056
C. 1456
D. 956

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

74. निम्नलिखित विकल्पों में से सही उत्तर का चयन करके खाली स्थान भरें :
EXAM PAPER UP PCS
A .1
B. 3
C. 2
D. 0

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

Instruction for Question NOs.75-79:
Read the following passage carefully and answer the questions, choose the correct answer from the alternative based only on the passage given:
The great drawback of our education system is that the entire focus is on making young children a storehouse of information. They are given a load of book to carry on their backs and cram the information stored in them. There is no emphasis on creativity and personality development. They are not taught how they can be noble souls like gandhiji, rabindranath tagore, C.V. Raman, satyendra nath bose, swami vivekanand and other indian greats. They are taught the lessons of material gain. They are coaxed to study engineering. madiicine and business management and own a big house, a luxurious car and a heavy bank balance.

75. What is the main focus of our education system ?
A. making young children smart.
B. making young children storehouse of information.
C. making young children brilliant.
D. making young children literate.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

76. What are the lessons which young children are being taught ?
A. Lessons of material gain
B. Lessons of nobility
C. Lessons of science and history
D. Lessons of engineering and medicine.

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

77. The idiom ‘bag and baggage’ means
A. with all belongings
B. with all members
C. with all the money
D. with all the instruments

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

78. What tasks are given to young children ?
A. doing difficult home work.
B. taking excellent care of their clothes and shoes.
C. paying attention to computers and tablets.
D. carrying heavy load of books and cramming the informations given in them.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

79. Which basic element of education is ignored ?
A. practical aspect of life.
B. moral aspect of life.
C. creativity and personality development.
D. mutual help and lessons of social service :

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

80. Fill in the blank with the most appropriate word from the alternatives given below the sentence :
His_________was inscribed on a slab of pure, white marble.
A. epilogue
B. epigraph
C. epigram
D. epitaph

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

You may also like :

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*