UPPCS Prelims Exam 2014 General Studies (Paper-2)

UPPCS (UPPSC) प्री एग्जाम पेपर 2 – 2014

81. Choose the correct meaning of ‘look after’ from the options given below :
A. to look like
B. to take care
C. to enquire
D. none of the above

Show Answer

Answer – C

Hide Answer


82. Choose the correct meaning of the idiom/phrase, ‘blowing his own trumpet’, from the alternatives given below :
A. speaking loudly
B. boasting
C. talking incessantly
D. loving himself

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

83. Choose the word nearest in meaning to ‘celestial’.
A. relishing
B. heavenly
C. worldly
D. boring

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

84. Fill in the blank with an appropriate preposition given in alternatives below the sentence :
‘He has pasted the notice the board.’
A. he has pasted the notice in the board.
B. he has pasted the notice on the board.
C. he has pasted the notice upon the board.
D. he has pasted the notice at the board.

Show Answer

Answer –

Hide Answer

85. Which of the following alternatives is the correct version of the given sentence ?
the picture hanged on the wall.’
A. the picture hanged on the wall.
B. the picture hang on the wall.
C. the picture could hang on the wall.
D. the picture was hung on the wall.

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

86. Which one of the following alternatives gives the correct synonym of the word ‘prodigal’ ?




A. fair
B. economical
C. neglectful
D. extravagant

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

87. Which of the following alternatives gives the correct form of indirect speech of the given sentence ?
“O god do not pul me to the test”, said I
A. I asked God do not put me to the test.
B. I requested God do not put me to the test.
C. I appealed to God not to put me to the test.
D. I exclaimed to God, do not put me to the test.

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

88. Choose one word from the options given below which means “that which cannot be seen through”.
A. opaque
B. transparent
C. lucid
D. unseen

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

89. Which of the following alternatives givens the correct usage of the word : sacrosanct ?
A. he has sacrosanted himself.
B. who aspires for sacrosanct ?
C. militarymen are no more sacrosanct than any other class.
D. none of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

90. Which one of the following is the correct comparative form of the given sentence ?
“ you are as big a fool as a donkey.”
A. A donkey is not as foolish as you.
B. A donkey is not as big a fool as you.
C. A donkey is not a bigger fool than you.
D. A donkey is a bigger fool than you.

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

91. Which one of the following is the correct direct form of the given sentence ?
“Mohit asked where they had parked the car.”
A. Mohit said,”where they parked the car?”
B. Mohit said,”where did they park the car”?
C. Mohit said,”where had they parked the car”?
D. none of the above.

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

92.transform the given sentence into interrogative from. Choose the correct answer from the options given below :
“There is nothing better than an active life.”
A. what is better than an active life.?
B. Is not an active life the best ?
C. Don’t you know that an active life is the best?
D. Do you know an active life is the best?

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

93. Which part of speech has been used in the underlined word in the sentence ?
“The plane goes direct from London to Houston without stopping.”
A. Noun
B. Adjective
C. Adverb
D. Conjunction

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

94. Which of the following altertnative words is opposite in meaning to the given word?
“Courage”
A. Heartless
B. Bravery
C. Cowardice
D. Sympathy

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

95. Change the following into a simple sentence:
“The moment which is lost, is lost forever.”
Choose the correct alternative from those given below:
A. the moment once lost is lost forever.
B. the lost moment is forever.
C. the moment which was lost was lost, forever.
D. none of the above.

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

96. Pick out the word which is nearest in meaning to the given word: “Animus”
A. Vulgarity
B. Ambition
C. Hostile feeling
D. Enthusiasm

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

97. In which of the following sentence have the punctuation marks been used properly?
A. the blue dress was warmer, on the other hand the purple one was prettier.
B. the blue dress was warmer, on the other hand, the purple one was prettier.
C. the blue dress was warmer, the purple one, on the other hand, was prettier.
D. none of the above.

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

98. Which one of the following words has been spelt correctly?
A.Temprature
B.Tamperature
C.Tempareter
D.Temperature

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

99. Choose the correct article in the following sentence:
“He is one-eyed man.”
A. He is a one-eyed man.
B. He is an one-eyed man.
C. He is the one-eyed man.
D. None of the above

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

100.which one of the following words has been spelt correctly?
A. Corespondence
B. Correspondance
C. Corespondance
D. Correspondence

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

>> उत्तर प्रदेश पी.सी.एस. (UPPSC) के अन्य एग्जाम पेपर यहाँ उपलब्ध हैं। <<

You may also like :

प्रातिक्रिया दे

Your email address will not be published.

*